Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Starp laika apbružātiem priekšmetiem

Starp laika apbružātiem priekšmetiem
Foto: Egons Zīverts
13.06.2017 07:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Mazdēla Olivera piektajā dzimšanas dienā trešdien mākslinieks un meistars Aivars Kleins ar ģimeni atklāja mākslas salona “Ludviķis” pagrabstāvu, kur reiz atradās gaļas veikals. Tur visas vasaras garumā par simbolisku eiro apskatāma izstāde “Pagraba artefakti”.

Trešdienas, 7. jūnija, vēlā pēcpusdienā mākslas salonā “Ludviķis” ar ziediem un dāvanām pulcējas Aivara un Ingas Kleinu draugi, kaimiņi, kolēģi, mākslinieki un mākslas cienītāji. Uz galda cienasts ar Kleinu meitas Agates gatavoto desertu, dārza veltēm un paša Aivara ķertu upes foreļu maizītēm. Citā vietā – liels koka trauks bolei. Paukšķ šampanieša korķi, un dzēriens skaisti ielīst traukā ar sulu un zemenēm. Un Aivars Kleins gatavs uzrunai. “Šis pasākums ir uztaisīts par godu Oliveram, jo viņam šodien ir piecu gadu jubileja,” viņš runā par savu mazdēlu un smaida. Patiesībā visi pulcējušies uz pagrabstāva ekspozīcijas atvēršanu. Bet līdz tai vēl mazliet jāpagaida.

“Mums ar Ingu kopā 110 palika šajā gadā,” saka mākslinieks, kurš 4. jūnijā nosvinēja 55. dzimšanas dienu. Apaļajās kopjubilejās viņi parasti rīko izstādes. Simts gadu jubilejā Liepājas muzejā bijusi izstāde “Svētku renesanse”. Arī 90 gadu jubilejā muzejā rīkota izstāde. Nu pienākusi kārta 110. jubilejai un izstādei “Pagraba artefakti”. Bet pirms diviem gadiem šajās telpās Ludviķa ielā 3/5 vēl nebija nekā. Aivars Kleins atceras, kā ar Ingu vēruši durvis savam jauniegūtajam īpašumam. “4. jūnijā pirms diviem gadiem uzlauzām durvis, jo bijām saņēmuši zemesgrāmatas apliecinājumu. Ienācām te un skatījāmies, ko esam nopirkuši – kaķi maisā vai tuvu tam,” viņš pastāsta.

Tagad visas telpas ir pašu rokām sakārtotas un atvērtas apmeklētājiem. Mākslas salons “Ludviķis”, kurā var iegādāties Liepājas un visas Latvijas mākslinieku darbus – gleznas, keramikas un koka traukus, apģērbu, rotaslietas u.c., durvis vēra jau pērnajā ziemā, bet nu īpašu auru ieguvis arī pagrabstāvs. Aivars Kleins paceļ pagraba kāpnes norobežojošo aukliņu, un viesi dodas ekskursijā.

Pagrabtelpa ar glītām velvēm un ķieģeļu grīdu gaiša, balta, mājīga, uzposta, ielikti jauni lodziņi. Bet, kad Kleinu ģimene tikai sāka apgūt telpas, pagrabstāvs bija pilns ar gadu gaitā krātām mantām, piedrazots. “Te bija kā zīlītei, kas pievelk būri, ka nav kur apgriezties. Te bija tā piehlamots, ka nesaprata – no kura gala sākt,” atminas Aivars, bet uzsver – tas liecinot, ka cilvēki dzīvojuši taupīgi. Atbrīvojot pagrabu, viņš atradis ne vienu vien padomju gadu liecību, kad šajā ēkā bija dzīvokļi ugunsdzēsējiem, gan vēl senāka laika artefaktus, kā viņam tos labpatīk dēvēt. Interesantākās un vērtīgākās lietas, laika liecības tagad izvietotas savdabīgā ekspozīcijā, kur noķert pagātnes elpu un mazliet arī aromātu. Apgleznoti finiera transparenti, slēpes, hokeja nūjas, piena pudeles, kandžas dzenamā aparāta detaļas, trauki, spaiņi, odekolons “Trīskāršais”, Ulmaņlaiku santīms un vēl, un vēl. Viss notīrīts, noglaudīts, ieguvis jaunu vērtību. Aivars Kleins pratis ieraudzīt, kā pats saka, “īstu mantu”. “Zināms azarts bija, to visu kašājot,” viņš ar gandarījumu smaida. 90 procentu ekspozīcijas lietu atrastas turpat pagrabā. Bet ar dažiem priekšmetiem tā papildināta. Piemēram, pazīstamā padomju multfilmu varoņa krokodila Genas un viņa drauga Čeburaškas skulptūriņu uzdāvinājusi meita Agnese. Pagātnes lietas mijas ar fotogrāfijām, kurās redzams, kā jaunajās telpās izskatījās, kad Aivars ķērās pie darba.

Mākslinieks uzsver, ka jau pats pagraba interjers ir vēsturisks un arī ekspozīcija ir vēsturiska. Taču viņš norāda, ka te piesaucams arī laikmetīgās mākslas vārds. Jau pats pagrabs ar tam piemītošo vēstures un gadsimtu mitruma pievilkušos aromātu (tas gan nav nemaz tik manāms) esot laikmetīgā māksla. Atsevišķas lietas eksponētas konceptuāli, piemēram, vijoles futrālis ar hanteli, trīs slāņu tapetes gleznas rāmī u.tml. Kādam izstāde “Pagraba artefakti” būs kā pārsteigums par to, kāda bijusi cilvēku ikdiena vēl pirms nedaudz desmitiem gadu, kādam tas būs ceļojums atmiņās. “Te viss ir īsta manta. Vai cilvēks to jūt vai nejūt, tas jau ir cits stāsts,” teic Aivars Kleins. Izstāde būs apskatāma visu vasaru. Un Kleinu ģimene labprāt tur satiktu ne tikai liepājniekus, bet arī tūristus.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz