Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Starpkaru posms tērpos un detaļās

Starpkaru posms tērpos un detaļās
Foto: Egons Zīverts
14.05.2018 07:06

"Kurzemes Vārds"

Liepājas muzejā, klātesot kuplam skaitam interesentu un lūgto viesu, paša ievērojamā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva vadībā atklāta viņa kolekcijas izstāde “Art Deco stils. Starpkaru mode. 1918–1939”. Tā ir A. Vasiļjeva fonda un Liepājas muzeja sadarbības trešā izstāde. Pazīstamais modes vēsturnieks, grāmatu autors un televīzijas šovu vadītājs A. Vasiļjevs uz izstādes atklāšanu bija ieradies no Itālijas dienvidiem. “Dāmas un kungi, esmu ļoti priecīgs kārtējo reizi būt Liepājā, mājīgajā pilsētā, ko zinu kopš 15 gadu vecuma, kad, atpūšoties Palangā, es šurp braucu. Un man, protams, nostalģiskas atmiņas ir ļoti svarīgas,” viņš uzsvēra. “Šī ir trešā izstāde kopā ar jūsu muzeju un, ceru, ne pēdējā.”

“Šoreiz esam parādījuši pavisam nelielu daļiņu no viņa kolekcijas, bet šī kolekcija un izstāde kopumā iezīmē Latvijas simtgadi,” savukārt norādīja Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla. Bet A. Vasiļjeva fonda vadītāja Alma Podžjukaitiene atgādināja, ka kolekcijā kopumā glabājas kādi 70 tūkstoši dažādu eksponātu – tērpi, aksesuāri, fotogrāfijas, gleznas. Viņa pastāstīja, ka paralēli Liepājas izstādei A. Vasiļjeva kolekcijas izstādes pašlaik pieejamas arī Baku pilsētā Azerbaidžānā, Tallinā, Maskavā u.c.

Kaut arī izstāde Liepājas muzejā aptver pavisam nelielu A. Vasiļjeva kolekcijas daļu – vairāk nekā 60 tērpu un aksesuāru, tā precīzi un krāšņi raksturo Art Deco stila modi. Turklāt pirmā stāva anfilādes tipa zāles tā saucamajā guļamistabas spārnā pārvērstas līdz nepazīšanai: atbilstoši vēsturiskajam laikmetam sienas ieguvušas jaunas tapetes, logi – aizkarus, telpas – jaunus dekoratīvus elementus. “Mēs gribējām ieturēt tīru stilu, lai, ieejot zālē, tu jūti, ka tu ieej citā laikā,” stāstīja muzeja māksliniece Dace Lanka un atklāja, ka trešajā no zālēm piekārta svaigi iegādāta Art Deco stila lustra.

Izstādes atklāšana, kā ierasts, notika A. Vasiļjeva vadībā kā izsmeļošs ekskurss un lekcija par attiecīgo laikposmu, šoreiz starpkaru periodu, un vēstures notikumiem, kas veicinājuši izmaiņas sabiedrībā un līdz ar to arī ietekmējuši modi. Pēc tam modes vēsturnieks aicināja interesentus rakstīt vērtējumus un vēlējumus viņa atstātajā viesu grāmatā un kopā fotografēties, publicēt bildes sociālajos tīklos, lai popularizētu izstādi un rosinātu arī citus to apskatīt. Izstāde “Art Deco stils. Starpkaru perioda mode. 1918–1939” būs apskatāma līdz 26. augustam.

Savukārt D. Kārkla pastāstīja, ka sadarbība ar A. Vasiļjevu un viņa fondu varētu turpināties nākamgad, kad būs pagājuši 80 gadi, kopš Otrā pasaules kara sākuma. Pašlaik notiekot sarunas par iespēju muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos” parādīt kara laika modes izstādi.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz