Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Starptautiskā Kino foruma “Arsenāls” preses konference

Starptautiskā Kino foruma “Arsenāls” preses konference
11.09.2008 10:41

Atslēgvārdi

Vakar, 10.septembrī pulksten 12:00 Rīgā Benjamiņa namā, notika ”Arsenāla” preses konference, kurā tika sniegta informācija par ”Arsenāla” īpašajiem pasākumiem, semināriem, viesiem un balvām. Konferencē Liepāju pārstāvēja Liepājas domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Silva Golde.

Preses konferenci atklāja kino foruma ”Arsenāls” prezidente Elvita Ruka, izsakot prieku par šī ”Arsenāla” plašo programmu un apgalvojumu, ka noteikti tā ieinteresēs plašu skatītāju loku, viņa arī atgādināja par festivāla fokusu, kas veltīts klusuma pārejai skaņā jeb mēmā kino pārtapšanai par skaņas kino. Šajā sakarā ” Arsenālā” tiks demonstrēti izcili mēmā kino šedevri.

Kā jau iepriekš minēts, pateicoties Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstam, arī Liepājā notiks kino forums ”Arsenāls”. Liepājā festivāla atklāšana notiks 16.septembrī pulksten 19:19 ar mēmās filmas ”Saullēkts” seansu Sv.Trīsvienības katedrālē, filmai muzikālo krāsu sniegs ērģelnieks Aivars Kalējs (ieeja par ziedojumiem), bet no trešdienas – 17.septembra, pa diviem seansiem dienā, tiks izrādītas desmit no ”Arsenāla” filmām (info www.kinoballe.lv), biļešu cena 3Ls, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecību, biļetes maksās 2.40Ls. Festivāla noslēgumā, 21.septembrī pulksten 16:00, klubā ”Fontaine Palace” Liepājā viesosies Krievijas avangarda režisors Jevgeņijs Jufits, kas piedāvās noskatīties filmu Meža cirtējs (1985, Krievija) – komēdija ar neskaitāmiem kautiņiem, pakaļdzīšanās ainām, slepkavībām un pašnāvībām, kas mijas ar padomju miera un brīvības simbolu – pionieriem, kuri laiž gaisā baltus baložus. Avangardiskas mākslas pārpildīts pretstatījums, kas veidots mēmā kino estētiskā. Galu galā uz visu šo Jufita radīto ainu, grozot galvu, noskatās saskumis babukāns. Vājprāts. Filmā Pavasaris (1987, Krievija), kas ir viena no visrūpīgāk strukturētajām un montāžas ziņā vispilnīgāk izstrādātajām Jufita īsfilmām. Demonstrējot autora aizraušanos ar melno humoru, šis darbs absurdā veidā apvieno trīs dažādas pasaules: 20. gadu avangarda kino tradīcijas, laikmetīgās Krievijas sociālos motīvus un tiesu medicīnu. Kāda veidā? Lai to uzzinātu, jānoskatās Pavasaris! Savukārt Suicīda kuiļi (1988, Krievija) ir par cilvēka psihi, sadomazohismu un pašnāvību. Trīs melnas tēmas, ar kurām Jufits rotaļājas piecu minūšu garā, drūmā poēmā, pievienojot tai pionieru maršēšanu un militāras parādes garšu. Filmā mijas dzejisks vēstījums, dokumentāli kadri un skarbas dabas ainas, piešķirot īpatnēju fonu varoņiem, kuri paši sevi iznīcina. Kā stāstījis pats Jufits, viņa filmas domātas cilvēkiem, kuriem jau ir sava estētiska pieredze. Iespējams, tieši tādēļ viņa filmās sastopamais dažādu noskaņu sajaukums skatītājam rada pavisam jaunus un nepierastus pārdzīvojumus. Filmā Vīrišķība (1988, Krievija), kas ir trīs minūšu garš ieskats gluži neparastu cilvēku dzīvē. Tur pacifistu grupa ir spiesta slēpties sagruvušas mājas pagrabā, lai izbēgtu no kara tribunāla. Filmas varoņi vīrišķīgi panes šīs kara laika grūtības. Tāpat kā vairākumā savu darbu, arī šajā Jevgeņijs Jufits atzīstas mīlestībā pagājušā gadsimta 20. gadu avangarda kino, kuru sauc par visaugstāko kinematogrāfa pacēlumu. Režisors uzskata, ka pirms skaņas un krāsu ieviešanas kustīgo bilžu māksla bija daudz izjustāka. ”Tehnikas attīstība nebūt nav pozitīva cilvēciskai eksistencei,” saka pats Jufits.

Vakar, preses konferencē Rīgā Liepājas domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Silva Golde izteica cerību, ka ”Arsenāla” norise Liepājā varētu kļūt par tradīciju, kas īpaši nozīmīga, Liepājai pretendējot uz Eiropas Kultūras galvaspilsētas statusu.

Preses konferencē piedalījās arī ”Arsenāla” rīcības komitejas priekšsēdētājs Māris Gailis, NBS pulkvedis Andis Dilāns, Nacionālā Kino centra direktore Ilze Gailīte-Holmberga, Vides ministrs Raimonds Vējonis , Ebreju biedrības izpilddirektore Gita Umanovska, ilggadējā kino foruma ”Arsenāls” atbalstītāja Rietumu Bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna, festivāla ģenerālsponsora Nordea bankas valdes locekle Antra Bergmane un Benjamiņa nama direktors Jānis Jenzis.

Šīs preses konferences laikā tika prezentēts arī ”Arsenāla” katalogs un programmiņa. Katalogu iespējams iegādāties no 10.septembra k/t ”K.Suns” kasē un no 13.septembra k/t Rīga ”Arsenāla” Servisa birojā.

Ar “Arsenāla” filmu anotācijām varat iepazīties šeit

Informācija tapusi sadarbībā ar kinoforuma ”Arsenāls” preses centra vadītāju Zani Dzeni.

Anda Birkenberga,
Liepājas Kultūras pārvaldes sabiedrisko attiecību speciāliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz