Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Starptautiskā plenēra ietvaros atklās Mārtiņa Krūmiņa personālizstādi “Sēņu vīns”

Starptautiskā plenēra ietvaros atklās Mārtiņa Krūmiņa personālizstādi “Sēņu vīns”
Foto: Publicitātes
25.06.2013 10:42

liepajniekiem.lv

Starptautiskā zīmētāju un gleznotāju plenēra “Liepājas Marīna” ietvaros 3. jūlijā galerijā “Promenāde”  atklās mākslinieka Mārtiņa Krūmiņa personālizstādi “Sēņu vīns”, informē Kultūras pārvaldes attīstības projektu vadītāja Krista Kalnarāja.

Lūk, ko par izstādi saka pats tās autors: “Jebkurš literārs vēstījums – dokumentāls notikuma apraksts vai kāda autora personiska attieksme pret notiekošo un pamanīto lasītājā rosina vizuālu iztēli. Pamazām šī iztēle aizrauj un bieži aizved tālāk, prom no literārā satura. Tajā brīdī sāk darboties tēlainā domāšana, kas materializējas vizuālā pasaules uztverē un izpratnē.

Man ar to pietiek, lai varētu domāt abstrakti un gleznieciski un rastos kādas abstraktas gleznas iecere. Tomēr labāk ir pašam nokļūt tai vietā un situācijā. Redzēt un sajust visu nepastarpināti, lai labāk iepazītu jauno konkrēto realitāti, tās īpatnības un unikalitāti.
Sākumā ir vērts daudz fotografēt un arī gleznot akadēmiski, tā krājot iespaidus un ļaujot tiem nogulties zemapziņā. Tad vēlāk tie pārtop abstraktās metaforās un jau vizualizētās kompozīcijās.

Esmu pamanījis, ka robežas starp abstrakto un reāli atpazīstamo bieži nav strikti noteiktas, bet ir plūstošas un dažreiz pat nemanāmas, jo piemēram, kāda mehānisma detaļa nofotografēta neierastā rakursā un apgaismojumā, vai kukaiņa fragments daudzkārtējā palielinājumā mums vizuāli spēj pastāstīt pavisam ko citu, nekā tad, ja tas būtu ierastā situācijā.

Uzskatu, ka mākslinieks ir nedaudz zinātnieks, kas arī pēta pasauli, bet iracionāli un abstrakta glezna nav tikai personisko jūtu izplūdums, bet arī kāda jauna atklājuma abstrakta ikona, kurā uzmanība tiek koncentrēta uz it kā netveramo, bet būtisko.

Tas ir kā stāsts par Mēness neredzamo pusi kad gleznas forma un saturs ir vienlīdz svarīgi, vai pat forma var būt tā, kas veido jaunu saturu. Te saskatu līdzību ar instrumentālo mūziku un arī arhitektūru.

Domāju, ka abstrakcija ir tikai mums nezināmā vai neatpazīstamā vai arī pagaidām neesošā realitāte, līdzīgi kā sēņu vīns par kuru neko nezinām. Ja kādreiz sēņu vīns tiks radīts, abstrakcija pārtaps realitātē.”

Atgādinām, ka 18. starptautiskais zīmētāju un gleznotāju plenērs ”Liepājas marīna” šogad Liepājā norisināsies ar devīzi ”Atmuitots”. Par centrālā plenēra notikuma vietu izvēlēta vēsturiskā Muitas ēka (Vecā ostmala 54), kurā tiks iekārtotas mākslinieku darbnīcas, plenēra noslēguma izstāde, koncerti un notiks citas plenēra aktivitātes. Plenērā piedalīsies mākslinieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Azerbaidžānas un Dienvidkorejas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz