Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Stāsta par skaistuma etaloniem

Stāsta par skaistuma etaloniem
Foto: Egons Zīverts
29.03.2017 07:02

"Kurzemes Vārds"

Liepājas muzeja ekspozīcijā “Liepāja okupāciju režīmos” aizvadīta pirmā tikšanās divu lekciju ciklā par skaistuma etaloniem un neglīto mākslā. Pulcējot dažāda vecuma interesentus, mākslas pazinēju pāris Jānis un Agnese Rudzīši iepazīstināja ar pirmo tēmu “Jaunatklāsmes par skaistuma etaloniem laikmetu griežos”.

Pirms lekcijas pateicībā par apmeklējumu J. Rudzītis klātesošajiem veltīja ievadvārdus par to, kāpēc šādi pasākumi būtu jāorganizē. Un viens no iemesliem ir pavisam vienkāršs – lai mūsos attīstītu interesi par kaut ko. Ne tikai par šo konkrēto tēmu, bet vispār par šodien notiekošo. Viņš minēja, ka mūsdienās pasākumu ir ļoti daudz un cilvēki apjūk.

Stundas garumā atskatoties uz gadsimtu nogriežņiem, sākot ar notikumiem pirms mūsu ēras un beidzot ar mūsdienām, viņš apstiprināja, ka ikvienam cilvēkam ir savi pieņēmumi un skatījums par to, kas ir skaists. J. Rudzītis ir kulturoloģijas pasniedzējs jau piecpadsmit gadus, viņš pastāstīja, ka viņam daudz glītāks šķiet cilvēks, kurā atrodams dvēseles skaistums un labā rīcība, piemēram, tāds, kurš pabaro izsalkušu kaķi uz ielas, nevis ārējā pievilcība. “Izcilajam dzejniekam Aleksandram Puškinam sieva esot bijusi tik ļoti skaista, ka neviens mākslinieks neuzņēmās viņu gleznot,” ironizējot par skaistuma tēmu, sacīja J. Rudzītis, ar to apgalvojot, ka ne vienmēr būt apbrīnojami skaistam ir patīkami.

“Šodien mēs fanojam arī par neglīto,” aizsākot sarunu par nākamo lekciju, kurā stāstījums būs par neglīto mākslā, teica J. Rudzītis. Cilvēkus vilina neglītas lietas, piemēram, ceļojošo cirku bārdainās sievietes, Siāmas dvīņi vai arī Holivudas šausmu kino melnās bedres, tajā brīdī cilvēks sastingst, gluži kā redzētu vilcienu, kas traucas virsū. J. Rudzītis nenoliedza, ka arī viņam neglītais ir daudz saistošāks. Tomēr par šo tēmu stāstīs viņa sieva Agnese Rudzīte. Šobrīd gan vēl nav zināms datums, kad notiks cikla otrā lekcija, jo tas ir jāsaskaņo ar Liepājas muzeja administrāciju.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz