Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Stāsti par dzintara maģiskajām īpašībām, mītiem un ticējumiem

Stāsti par dzintara maģiskajām īpašībām, mītiem un ticējumiem
Foto: Egons Zīverts
13.02.2015 13:25

liepajniekiem.lv

Vakar, 12. februārī, Liepājas muzeja nodaļā “Liepāja okupāciju režīmos” notika pirmā sarunu cikla tikšanās izstādē “Dzintara meklētāji”. Sarunas tēma bija “Dzintars. Mīti un leģendas”, portālam pavēstīja Liepājas muzeja muzejpedagoģe Astra Dzērve.

Ilggadēja žurnāliste, zīmola “Noķerts Liepājā” veidotāja Ilze Vainovska stāstīja par dzintara maģiskajām īpašībām, mītiem un ticējumiem, kā arī gluži praktisku pielietojumu modernā cilvēka dzīvē.

Viena no teikām vēsta, ka Dievs sākumā radīja divas Saules, bet vienu iemeta jūrā, kur tā sasprāga gabalos un radās dzintars. Rudenī, ziemā, agrā pavasarī, kad vienīgās saules par maz, Baltijas jūras krastā nāk dzintars – otra saule – dzimtas un mājas sargs, kas palīdz atrast ceļu veļiem, saņemt spēku un palīdzību no senčiem.

Savukārt 26. februārī pulksten 17:00 notiks saruna ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja izstādes “Dzintara laikmets” kuratori, mākslas zinātnieci Inesi Baranovsku.

Tematiskā krājuma izstāde “Dzintara meklētāji” veidota, lai parādītu Baltijas jūras krastā izskalotā saules akmens daudzveidību un krāšņumu liepājnieku darinātos priekšmetos.

Krāšņais jūras krastā atrastais saules akmens izstādē saistāms ar 82 Liepājas muzeja krājuma priekšmetiem – tautas lietišķās mākslas studiju “Dzintars”, “Kursa” un kombināta “Māksla” meistaru 1980. gados darinātām dzintara rotām – saktām, piespraudēm, aproču pogām, gredzeniem, kaklarotām, dzintara kuloniem.

Izstādi papildināta ar 1960. gadā ražoto radio uztvērēju “Dzintars”, kā arī izcilā latviešu gleznotāja Edgara Iltnera (1925-1983) darbu “Dzintara meklētāji” (1959). Viņa 1950.-1960. gadu mijā radītie darbi ar dzīvi apliecinošiem tēliem ievadīja jauna laikmeta sākumu latviešu glezniecībā.

Sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju, izstādi lieliski papildina Māra Maskalāna fotogrājijas. Fotomākslinieks ir portretējis Latvijas Dzintarus – dažādu profesiju vīriešus, kuru vārds ir Dzintars.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz