Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Stāsti par dzīvi un vēsturi

Stāsti par dzīvi un vēsturi
Foto: Zanda Borge
15.05.2018 07:00

"Kurzemes Vārds"

Rakstnieka Paula Bankovska sešus stāstus no krājuma “Kur pazuda saimnieks?” iestudējis režisors Dmitrijs Petrenko. Tie ir stāsti par mums un mūsu vēsturi no dzīvnieku skatpunkta. Pirmizrāde notiks 17. maijā koncertzāles “Lielais dzintars” eksperimentālajā zālē, kas kļuvusi par Liepājas teātra mazo zāli.

Stāstu krājums “Kur pazuda saimnieks?” ceļu pie lasītājiem sāka pērnajā novembrī. Šogad tas tika novērtēts kā pagājušā gada viens no vērtīgākajiem literārajiem veikumiem un bija nominēts gan “Dienas” gada balvai kultūrā, gan Latvijas literatūras gada balvai kategorijā “Labākais oriģinālliteratūras darbs bērniem”. Tomēr tiem, kas pošas uz izrādi, nevajadzētu bažīties – tā adresēta pieaugušiem skatītājiem un lielākiem bērniem, kas jau uzdod jautājumus par mūsu pagātni un vēsturi.

Paula Bankovska daiļradi par sev tuvu gan humora izjūtas, gan pasaules redzējuma ziņā režisors Dmitrijs Petrenko uzskata jau sen un rakstnieku sauc par savu domubiedru. Taču izrāde ar rakstnieka stāstiem tapusi, pateicoties Liepājas teātra literārajai padomniecei un tagad arī iestudējuma krustmātei Zandai Borgai, kura režisoram rekomendējusi tobrīd P. Bankovska jaunāko grāmatu. D. Petrenko devies uz bibliotēku, ticis pie grāmatas un, sācis lasīt, sapratis, ka tas ir materiāls, ko viņš noteikti vēlētos iestudēt. “Man uzreiz bija skaidrs, ka tas uz sezonas beigām ir ļoti foršs darbs,” viņš vērtē. Turklāt ar dažādu, arī netradicionālas formas, māksliniecisko risinājumu iespējamību, stāstos par mūsu vēsturi un pagātni tiek vēstīts no dzīvnieku pozīcijas.

Režisors skaidro, ka stāsti ir par vēsturi, taču ļoti cilvēciski, tie izaug no ikdienas situācijām. “Tie nav par lieliem lēmumiem, par politiku,” viņš uzsver. “Tie ir par cilvēkiem, uz kuriem lēmumi attiecas, kuriem tie izmaina dzīvi. Un šajā gadījumā tie ir par dzīvniekiem – kaut ko vēl neaizsargātāku, kaut ko nepiesārņotu ar to, kas ir pareizi vai nepareizi,” stāsta režisors. 

Iestudējuma “Kur pazuda saimnieks?” pirmizrāde notiks ceturtdien, 17. maijā, pulksten 19.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 15. maija numurā.

#kvards-20180515-07#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz