Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Svarīgākais piecgades eksāmens dejotājiem – dziesmu un deju svētku skate

Svarīgākais piecgades eksāmens dejotājiem – dziesmu un deju svētku skate
Foto: Egons Zīverts
10.03.2020 07:01

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

“No sirds gribu uzslavēt visas deju skolotājas. Lepojos ar katru no viņām! Malači arī dejotāji! Viņi smaidīja un priecājās – tas bija pats galvenais,” par aizvadīto XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku skati teica tautas deju kolektīvu koordinatore Liepājā Eva Krētaine. Pagājušās nedēļas nogalē Liepājas Olimpiskais centrs mudžēja no maziem un lieliem dejotājiem. Kamēr vieni uzstājās Rožu zālē žūrijas priekšā, tikmēr citi gaiteņos vēl atkārtoja deju soļus.

Tautas deju skatē piedalījās 32 kolektīvi no Liepājas un tuvākajiem novadiem – Pāvilostas, Grobiņas, Vērgales un Aizputes. “Mēs ļoti labi nodejojām pirmo deju. Otrā ir bišķiņ grūtāka, cerams, ka nesajuks,” cits caur citu stāstīja Dzērves pamatskolas deju kolektīva bērni.

Žūrijas pārstāvji ļoti nopietni vēroja katru uzstāšanos, un no viņu reakcijas pēc dejotāju uzstāšanās nevarēja nojaust, vai deja ir izdevusies vai ne. Viens no kritērijiem, kas var kolektīvam dot 10 punktus, ir pareizs tautas tērps un tā nēsāšanas kultūra. Par šo kritēriju šogad bija īpaši domāts, tādēļ arī žūrija bija patīkami pārsteigta. Pirmais, ko sacīja prasīgie soģi pēc deju skates, bija pateicības vārdi par tautas tērpiem. Šī uzslava galvenokārt pienākas pašvaldībām, kas atvēlējušas naudu jauniem tērpiem.

“Analizējot rezultātus, protams, gribējām tos augstākus, bet nevaru arī teikt, ka tie būtu ļoti zemi,” spriež Eva Krētaine. Viņa stāsta, ka šogad nav neviena augstākās pakāpes diploma, toties ir 14 pirmās pakāpes diplomi un viens trešās pakāpes diploms, pārējie kolektīvi saņēmuši otrās pakāpes diplomus. “Deju kolektīva vadītājam ir jābūt gan skolotājam, gan psihologam, gan mentoram, gan padomdevējam un plecam reizē. Nav viegli nobalansēt sajūtas tik atbildīgos momentos kā skates. Tas ir svarīgākais notikums piecu gadu nogrieznī. Arī tad, ja bērni uz svētkiem netiks, skolotājiem būs jāstrādā tālāk un jāspēj motivēt skolēnus. Redzēju bērnus, kuri raudāja par savu neveiksmi vai kļūdiņu uz skatuves. Sirds sāpēja, jo zinu, kādu darbu viņi ir ieguldījuši,” emocijas par notikušo skati neslēpj koordinatore.

Kolektīvus vērtēja horeogrāfi Jānis Purviņš, Dagmāra Bārbele, Iluta Mistre, Zanda Mūrniece un Inga Pulmane. Tos kolektīvus, kuri tiks uz svētkiem, paziņos tikai 12. maijā. Potenciālie svētku dalībnieki visā Latvijā ir ap 20 tūkstošiem audzēkņu, bet Daugavas stadionā vietas ir apmēram 16 tūkstošiem dejotāju.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz