Sestdiena, 27. aprīlis Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Mums ir tik sirsnīgs kolektīvs!” Kā liepājnieki un dienvidkurzemnieki iejutušies Rīgā un svētku mutulī?

Šodien aizrit jau piektā XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII Deju svētku diena! Tie ieskandināti godam – spītējot lietum, aizvadīts gājiens “Novadu dižošanās”, ar dziesmām un dejām izskanējis atklāšanas koncerts. Savukārt pirmdienas norišu programma – ar pasaules elpu, godinot diriģentus, kokļu mūziku, senioru kolektīvus un skatuves deju. Un daudz kas vēl priekšā.

“Mums ir tik sirsnīgs kolektīvs!” Kā liepājnieki un dienvidkurzemnieki iejutušies Rīgā un svētku mutulī?
Grobiņas jauktais koris "Vēl" pusdieno Rīgas 25. vidusskolā. Par iespēju doties uz Dziesmu un deju svētkiem koris ir pateicīgs savam mākslinieciskajam vadītājam Renāram Juzupam, kurš ielēca "braucošā vilcienā", uzņemoties palīdzēt kora sastāvam apgūt dziesmu repertuāru. (Foto: Dace Gailīte)
04.07.2023 06:00

liepajniekiem.lv

Bet kā liepājnieki un dienvidkurzemnieki iejutušies Rīgā un svētku mutulī?

Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra jauktā kora “Kursa” dalībniece Kristīne Sveile, vakar sazvanīta, stāstīja, ka viņas korim ir brīva diena. Un katrs to izmantoja pēc saviem ieskatiem. “Rīt no rīta gan sākas mēģinājumi, šķiet, ap pusseptiņiem jau brauksim ārā. Galapunktā jābūt laikus.”

Koris naktsmājas radis Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā. “Iekārtojušies esam, un, manuprāt, viss ir ļoti labi,” viņa vērtē. Vietas esot pietiekami, nejūtoties saspiesti. Dzīvošana esot līdzīgi kā nometnē, katram ir līdzi savs matracītis, viņa smaidot salīdzina.

“Arī ēdināšana mūs apmierina, nu, vismaz mani. Katram jau sava gaume, bet, manuprāt, ēdiens ir atbilstošs, dažāds.”

Vakar Kristīne dienu pavadīja kopā ar saviem bērniem. Tā kā bijis atļauts, savējos viņi paņēmuši līdzi arī svētku dalībnieku krāšņajā gājienā. “Gribēju, lai bērni šos svētkus izbauda jau tādā mazā vecumā,” viņa skaidro un priecājas, ka gājienā izdevies izsprukt no lielā lietus.

Tālāk bērnu pieskatīšanu uzņēmusies omīte, jo turpmākās dienās sāksies intensīvāks darbs, lai sagatavotos plānotajiem koncertiem.

K. Sveile piedalījusies jau vairākos Dziesmu svētkos, līdz ar to daudz kas jau zināms, tai skaitā, kāda būs dzīvošana Valsts 2. ģimnāzijā, jo te būts jau citas reizes. “Mani tiešām viss apmierina,” viņa uzsver.

“Man ļoti patīk dziedāt, es būtu korī arī tad, ja nebūtu Dziesmu svētki.”

Intas Blumbahas vadītais Liepājas Bērnu un jaunatnes centra tautas deju ansamblis “Vaduguns” piefiksēts mirklī, kad vakardien bija ceļā uz dejas lielkoncertu “Balts”. Foto: Inta Blumbaha

Aizputes vidējās paaudzes deju kolektīvs “Kurzemnieks” apmeties Rīgas 51. vidusskolā, tur viņiem piešķirtas divu klašu telpas.

“Esam sadalījušies – vienā telpā visi guļ, otrā telpā stāv mēģinājuma tērpi, bet arī tur ir guļammatracīši un kāds guļ tur. Vietas pietiek, visu esam draudzīgi sadalījuši. Te ir pozitīva gaisotne, visi ir pretimnākoši, kāds ar kaut ko padalās – aizdodam cits citam tējkannas, un, ja kādam vajag, piemēram, matracīti uzpumpēt, tad ar to palīdzam,” pastāsta “Kurzemnieka” dejotāja Andra Ungere.

Vakardiena kolektīvam neesot bijusi pārāk noslogota, pirmais mēģinājums “Daugavas” stadionā tikai pulksten 12, tāpēc varējuši izgulēties, taču Andra atzīmē, ka visi arī laikus liekoties uz auss.

Kamēr mēģinājumu grafiks vēl nav tik saspringts un lielākās uzstāšanās vēl tikai priekšā, dalībnieki vēl nav pārāk saguruši, tāpēc arī neesot kašķīgi un neniķojoties.

Andra saka, ka dalībnieku ēdienkarte “Kurzemnieka” dejotājus pilnīgi apmierinot. “Dienā mums ir trīs ēdienreizes, pavārītes gatavo ļoti labi un tiešām garšīgi, nemaz nesūdzamies. Zinām, ja pulksten piecos kaut kur jābūt, tad četros ir pusdienas – vispirms tās, un tikai tad dosimies tālāk,” viņa priecīgi teic.

Latvijā gaidītākais notikums Andrai, kā izrādās, esot dubultsvētki – 2. jūlijā viņa svin arī savu dzimšanas dienu. Šie esot jau otrie Dziesmu svētki, kad savu jubileju sanāk atzīmēt Rīgā, pirmo reizi tā sagadījies, kad vēl dejojusi skolēnu kolektīvā.

Šoreiz, tikko pulkstenis rādījis pāri pusnaktij, iezīmēdams svētdienu, kolektīva biedri jau sākuši dziedāt apsveikuma dziesmas.

“Mums ir tik sirsnīgs kolektīvs, ļoti, ļoti izbaudīju! Un tā visas dienas garumā kolektīvs man ik pa laikam dziedāja, vēlāk urrāja, meta gaisā un atkal dziedāja, un kūku dāvināja.

Jutos ļoti lutināta! Dziesmu svētkos tas ir vēl īpašāk, jo visi tiešām pievēršas un man pajautā, kā jūtos dzimšanas dienā. Nemaz nav bēdīgi, ka neesmu mājās ar ģimeni,” Andra atzīst.

Šonedēļ “Kurzemnieka” kolektīvam vēl priekšā gan ģenerālmēģinājumi, gan četri koncerti “Daugavas” stadionā.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz