Trešdiena, 8. maijs Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Svinot liepājnieciskos Jūras svētkus

Svinot liepājnieciskos Jūras svētkus
10.07.2010 16:32

Liene Andersone

Atslēgvārdi

Sestdien pulksten 13 ostas promenādē ar Neptūna un nāru dziesmām un dejām tika atklāti Jūras svētki Liepājā, kas piedāvā plašu un aktīvu pasākumu programmu.

“Tā kā Liepāja ir pilsēta pie jūras, tad tos var saukt par liepājnieciskiem,” atzina liepājniece Dzidra, kura šos svētkus apmeklējot ik gadu.

Baudīt prieku un jūras klātbūtni ikdienā

Dodoties uz Jūras svētkiem ostas promenādē, jūtams, ka cilvēki, baudot brīvdienu gaisotni, plūst uz turieni kā upe uz jūru. Laiks saulains un fonā dzirdams, ka promenādē cilvēku kustība un dažādas aktivitātes uzsit svētku sajūtas vilni. Bērni vizinās ponija mugurā un jautrojas piepūšamājās atrakcijās, kas atgādina kuģus vai laivas. Temperementīgāku ritmu pasākumam piesit Māra Pūra stepa deju grupa “Top Tap Company”, kas dejoja pie tik sen pazīstamām dziesmām, ka sagribas pat dejot līdzi. Apmeklētāji svētkos ir ne tikai liepājnieki, ļoti daudzi ir arī Liepājas viesi ne tikai no Latvijas, bet arī ārzemēm – dzirdama valodu dažādība. Pa tirgus laukumu, kurā var iegādāties gan lietas sirdij un vēderam, pastaigājas Neptūns ar savām nārām. Dzirdamas arī jautras dziesmas par jūru.

Starp svētku apmeklētājiem satiku liepājnieku Egilu, kurš ir kaislīgs makšķernieks, tādēļ viņam šie svētki šķiet īpaši tuvi. “Šos svētkus svinu katru gadu savā lauku īpašumā Ventspils rajonā. Tad sabrauc draugi un radi ciemos, zvejojam un gatavojam zivis. Apmeklēju arī šai dienai veltītus pasākumus,” savas tradīcijas stāsta Egils, kurš svētku tirgū iegādājies kūpinātas zivis, un vakarā dosies uz laukiem.

Savas pozitīvās sajūtas par svētkiem neslēpa Katrīnas kundze: “Tā ir iespēja baudīt vasaras vidu, jūras klātbūtni – jāpriecājas, ka ir šādi svētki un tiek saglabātas latviešu tradīcijas, jo mans vectēvs bija jūrnieks. Ir iespēja sajusties kā svētku viesim, satikt paziņas un iegādāties kaut ko priekam, papriecēt acis.”

Svētki visām maņām

Liepājas svētku programmā ietilpst aktivitātes, kurās ikviens apmeklētājs var iesaistīties ar visām maņām, tādējādi izbaudot vasaru. Svētku programmā ir pasākumi visām paaudzēm: mākslinieku plenērs “Mazā marīna” bērniem, jūras svētku tirgus, 15. starptautiskais gleznotāju un zīmētāju plenērs “Pilsēta un Jūra”, nacionālo kultūras kolektīvu koncerts “Visu tautu jūras dziesmas un dejas”, “Dzijām savienotās pilsētas”. Tā ietvaros vēl notiek starptautiskā ielu festivāla “Zeme.Debess.Jūra.” otrās dienas pasākumi, kā arī restorānā “Vecais Kapteinis” norisinās pasākums “”Rietumu radio” piestāj Vecā Kapteiņa ostā”. Apmeklētāji var iesaistīties  “Jūrnieku sauszemes sporta” sacensības, bet šovakar pulksten 20 sāksies Jūras svētku balle, kur dziedāt un dejot līdzi varēs Normunda Rutuļa un koncertapvienības “Aģenti” dziesmu ritmos. Pēc pusnakts visi aicināti apmeklēt klubus “Fire bar” un “Fontaine Palace”, kur varēs turpināt svinēt šos svētkus līdz rītam.

Jūras svētki šodien nenotiek tikai Liepājā, bet tie tiek svinēti arī rajonā un citviet Latvijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz