Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Svītru stāsti dažādās noskaņās

Liepājas Latviešu biedrības nama izstāžu galerijā skatāma Tautas lietišķās mākslas studijas “Liepava” izstāde “Svītru raksti”.

10.03.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Meistari savos darbos pievērsuši uzmanību vienkāršam, bet jaudīgam izteiksmes veidam – joslām un ritmiem, kurus prasmīgi izmantojot segās un citos tekstilizstrādājumos, veidoti interesanti svītru stāsti dažādās noskaņās un materiālos.

“Mērķis ir pievērst uzmanību tautas mākslā visvienkāršākajam izteiksmes veidam – līnijai, ar kuru sākas jebkura darba radīšana. Līnija kā visa sākums un noslēgums,” kas bijis ierosmes motīvs ekspozīcijas izveidei, skaidroja TLMS “Liepava” radošā konsultante Smaida Rubeze. Viņa arī norāda, ka īstā līniju un svītru burvestība ir vērojama dabā, kas pēcāk realizējas izstrādājumos – interjeram, sadzīvei vai apģērbam, papildinoties ar ritmiem, krāsām, formātiem, materiālu un nodomu.

Izstādē ir eksponēti gandrīz 90 dažādās tehnikās realizēti darbi, kas biedrības nama izstāžu galerijā izvietoti gan pie sienām, gan stilizētos siena zārdu statīvos. “Tie ir lielas formas darbi, piemēram, segas, grīdas paklāji, dvieļi. Ņemot vērā biedrības nama zāles specifiku, kas mijas ar sabiedriskiem pasākumiem, sīkos darbiņus neizlikām,” skaidroja S. Rubeze. “Taču izstāde mums pašām ir vajadzīga, lai citi redz, ko darām.” Teju visi eksponētie darbi ir “svaigi un jauni”. “Mums jau diezgan darbus papērk, īpaši brunčaudumus. Ja izdodas ļoti labi darbi, cenšamies no rokām ārā nelaist, turēt kā studijas zelta fondu.”

Izstādē aplūkojamos darbus darinājušas “Liepavas” meistares Vineta Solovjova, Ilze Škuberte, Ilga Tīruma, Anda Šmiukše, Sanita Šķila, Larina Tiļļa, Indra Mikne, Aija Cvibele, Valda Koršeņevska, Ināra Erlecka, Sarma Vilcāne, Mudīte Jonase un Ināra Tauriņa.

Izstāde “Svītru raksti” bez maksas apskatāma līdz 31. martam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz