Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tā sākās “Atštaukas”…

Tā sākās “Atštaukas”…
Foto: Egons Zīverts
14.03.2017 07:05

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Viesnīcas “Promenade Hotel” Hika zāle bija ļaužu pilna. Tur notika Andreja Miglas grāmatas “Kurzemes spraunās atštaukas” atvēršanas svētki.

Pēcpusdiena izvērtās par īstiem svētkiem tautiski draiskā gaisotnē, kurus piepildīja dziesmas un apdziedāšanās, latviski piparoti izteicieni un ticējumi. Atvēršanas svētki iesākās ar grāmatas galveno varoņu, Liepājas teātra aktrišu, folkloras kopas “Atštaukas” dalībnieču, jestro uznācienu. Aktieri Juris Āboliņš un Gunārs Kugrēns, kā arī Emīls Dreiblats šķīra jaunās grāmatas lappuses. Klātesošos uzrunāja autors Andrejs Migla, kurš atgādināja, ka martā svinami divkārši svētki – Liepājas teātra 110. jubileja un Liepājas pilsētas dzimšanas diena. Autors atcerējās, kā dzima ideja rakstīt grāmatu par “Atštaukām”, pieminēja dalībnieces, kuras mūžībā – aktrisi Izu Bīni, “dižāko atštauku” Austru Pumpuri, tos cilvēkus, kuri ar savu veikumu bijuši klāt ansamblim. Andrejs Migla teica: “Kad cilvēki uzzināja, ka gatavojos rakstīt par “Atštaukām”, daudzi mani mudināja to darīt, sakot, ka viņas to ir pelnījušas. Par to, ka nesušas Liepājas vārdu ne tikai Latvijā, bet arī tālāk, par to, ka kopušas, turpina kopt un apzināt latviešu folkloru. Ne velti grāmatas virsrakstā viņas nosauktas par visai Kurzemei piederošu dziedošo kopu. “Viņas ir ļoti gudras, talantīgas aktrises,” teica Andrejs Migla. Viņš raksturoja: “Grāmata ir dokumentāla, notikumiem bagāta un pozitīva jeb komplimentāra. Tajā apkopoti “Atštauku” kopīgie nozīmīgākie notikumi, ir veltījums katrai no dziedošajām aktrisēm.”

Grāmata sākas ar atmiņām par gatavošanos 1995. gada teātra sezonas noslēgumam. Toreiz aktrises izdomāja, ka derētu sezonu noslēgt ar aplīgošanu. Viņas atbalstīja kā teātra vadība, tā “10 dziedošie kungi”. Tā sākās “Atštaukas”, kuras sanākušajiem nodziedāja savu pirmo līgodziesmu. Un atcerējās, kad un ar ko kopā līgots saulgriežu svētkos. “Satikti dažādi ļaudis,” sacīja Ināra Kalnarāja, īpaši pieminot tos Jāņus, kas līgoti kopā ar toreizējo valsts prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu, viņas kungu, ārvalstu sūtņiem. “Kas sunim asti cels, ja ne viņš pats,” “Atštauku” garā turpināja Ināra Kalnarāja, sakot, ka gājis jau visādi, ne viss bijis “rozēm kaisīts”.

Atvēršanas reizē izskanēja daudz pateicības vārdu tiem cilvēkiem, kuri sekmēja grāmatas tapšanu – žurnālistiem, kuri rakstījuši par “Atstaukām”, fotogrāfiem, kuri viņas iemūžinājuši uzstājoties un darbojoties, kultūras cilvēkiem un labdariem, kuri atbalstījuši kopu un grāmatas izdošanu.

Grāmata izdota ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu, iespiesta tipogrāfijā “LiepA” un Talsu tipogrāfijā, redaktore Linda Ulāne, mākslinieks Uldis Baltutis, grāmatā ievietotas Irinas Tīres, Aivara Kalnarāja, Valērija Liepas, Aigars Hibnera un fotogrāfijas no aktrišu personīgiem arhīviem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz