Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tamborēta okeāna dzelme

Tamborēta okeāna dzelme
16.02.2010 07:03

No atkritumu maisiņiem, krāsainas dzijas, dažādām auklām un citiem ikdienišķiem materiāliem uztamborēti hiperboliski koraļļu rifi, kas kopš svētdienas divas nedēļas būs apskatāmi mākslas galerijā “Promenāde”, piesaistījuši liepājnieku uzmanību.

Daudzu bērnu un aprūpes namu iemītnieku īstenotais milzu projekts pārsteidz tieši savas vienkāršības un neparastās ieceres dēļ.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību dabas piesārņojuma apdraudētajiem koraļļu rifiem un ūdeņiem kopumā, amerikānietes Margareta un Kristīne Vertheimas, iedvesmojoties no matemātiķes un Kornela universitātes profesores Dainas Taimiņas tamborētajiem hiperboliskās plaknes modeļiem, uzsākušas starptautisku projektu “Hiperboliskais tamborētais koraļļu rifs”. Viņas aicinājušas pieaugušos un bērnus ASV pilsētās un štatos, tāpat Lielbritānijā, Austrālijā un arī Latvijā, tamborēt savus koraļļu rifus, lai vēlāk tos apvienotu vienā krāšņā mākslas darbā. Interesanti, ka sākotnēji Daina Taimiņa, kuras tamborējumi tāpat apskatāmi izstādē, radīti kā mācību uzskates līdzeklis hiperboliskās ģeometrijas apgūšanai augstskolā.

Latvijā projektu aizsākusi māksliniece Tija Vīksna, kura kopā ar Mazsalacas Bērnu mākslas skolas pedagogiem aicinājusi tajā piedalīties arī skolasbērnus no visas Latvijas. Tagad košais un neparastais rokdarbs, kas jau gadu kā izstāde “No koraļļu rifiem līdz Baltijas jūrai” ceļo pa Latviju, veidots ar 638 Latvijas skolēnu, pedagogu un citu rokdarbnieku līdzdalību. Starp citu, viena no projekta dalībniecēm ir arī Ilze Zandare – vienīgā liepājniece, kas ar saviem tamborējumiem iesaistījusies milzu koraļļu tamborēšanas akcijā.

“Izstādi Liepājā varēs apskatīt līdz februāra beigām, vēlāk tā ceļos uz Īriju,” pastāsta galerijas “Promenāde” vadītāja Agnese Džigune. Viņa piebilst, ka apmeklētāji ar prieku ierodas apskatīt neparastos rokdarbus un daudziem tuva ir arī vides aizsardzības tēma, par ko pastarpināti runā šī krāsainā ekspozīcija. Katrā ziņā milzīgie tamborējumi patiešām sajūsmina un pārsteidz liepājniekus.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

 

Tamborētie koraļļi skatītājus pārsteidz ar vienkāršo izpildījumu, krāšņo materiālu daudzveidību un autoru ieguldītā darba apjomu, atzīst galerijas “Promenāde” vadītāja Agnese Džigune.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz