Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Te visu drīkst un visu var. LMMDV absolventi dalās atmiņās par savu skolas laiku

Šovasar Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola posās vērienīgam notikumam – salidojumam par godu Melngaiļskolas 100 gadiem un mākslas vidusskolas 95 gadiem, kas apritēja jau pērn. Abas radošās izglītības iestādes jubilejas svinēja kopā, jo rit jau sestais gads, kopš tās apvienojušās unikālā sinerģijā zem viena nosaukuma.

Te visu drīkst un visu var. LMMDV absolventi dalās atmiņās par savu skolas laiku
Foto: Publicitātes
Foto: Publicitātes
12.10.2022 00:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Liepājas Vēstules"

Absolventi, daloties atmiņās par savu skolas laiku, teic, ka tas bijis viens no labākajiem, radošākajiem un foršākajiem posmiem dzīvē, daudz pateicību veltot saviem pedagogiem, kuri devuši labu ceļamaizi tālākajam dzīves ceļam.

Labiem audzēkņiem visas iespējas

Toreiz, 2003. gadā, vaiņodnieks Edgars Čužinskis pēc Vaiņodes vidusskolas beigšanas iestājās Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolā. Sākotnēji uz mūzikas teorētiķiem, bet otrajā semestrī tomēr pārgājis uz akordeonistiem, jo ”izpildītāja daļa interesēja vairāk’’. ”Pabeidzu skolotāja Aleksandra Ļebedeva klasi,’’ viņš pastāsta. ”Vispār mana māsa gribēja iet uz mūzikas skolu, bet beigās es aizgāju mūzikas ceļu,’’ notikušo ar smaidu atminas E. Čužinskis.

”Mums viss bija pakārtots, lai mēs būtu veiksmīgi mūzikā,’’ viņš atzīst, stāstot par savu skolas laiku Melngaiļskolā.

”Tas bija fantastiski, ko mūsos ielika. Man kā labam audzēknim bija visas iespējas, tikai spēlē un darbojies, atbalsts bija vienmēr.

Neviens skolotājs neskatījās, vai par manām papildu nodarbībām ir samaksāts vai ne. Vienmēr durvis pie maniem skolotājiem bija atvērtas. Atceros, kā 4. kursā direktore man jau bija iedevusi skolas atslēgu, un es bieži līdz vēlai naktij zālē spēlēju.’’

Pirmajā gadā vēl ne, bet pēdējos trīs E. Čužinskis skaidri zinājis, ko vēlas, un bijis viens no tiem, kurš ”dzīvojis skolā pie instrumenta’’.

Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolas absolvents Edgars Čužinskis prot spēlēt ne tikai akordeonu, bet arī klavieres un ērģeles. Foto: no E. Čužinska privātā arhīva

Lai arī katru dienu sešas septiņas stundas vadītas ar akordeonu rokās, Edgars bijis aktīvs jaunietis un labprāt papildus iesaistījies skolas dzīvē. ”Ar ”teorētiķiem’’ atjaunojām skolas avīzi, biju konferansjē, vadot dažādus konkursus, koncertus, divus gadus biju skolas prezidents, spēlēju basketbolu, veidojām sadraudzību ar Ventspils Mūzikas vidusskolu,’’ viņš uzskaita daļu no piedzīvotā un vērtē, ka to veiksmīgi izdevies sabalansēt ar savu izglītošanos mūzikā.

”Gūtās prasmes man ir noderējušas dzīvē tālāk, jo es darbojos ne tikai mūzikā, bet arī veidoju dažādus projektus.’’

E. Čužinskis sarunā vairākkārt slavē Melngaiļskolas doto izglītību, tā bijusi, kā viņš pats saka, ļoti augstvērtīga. Iekrāto zināšanu dēļ, piemēram, Anglijā, uzsākot bakalaura studijas, uzreiz uzņemts 2. kursā.

”Man pat īpaši mūzikas teorijas priekšmetos, vēsturē nebija, ko darīt, jo visas šīs zināšanas man bija vēl no mūzikas vidusskolas laikiem. Pamats mums tika ielikts ļoti spēcīgs.’’

Pedagogs A. Ļebedevs esot bijis izcils, saka E. Čužinskis. Talantīgākajiem skolēniem viņš ļāvis brīvi izvēlēties muzikālās programmas, ko bieži nedarīja pat universitātes līmenī. ”Viņš prata atrast balansu starp mācīšanos un iniciatīvu no pašiem audzēkņiem. Ļoti daudz muzikālajā jomā deva arī koncertmeistare Līna Andrejeva. Daudz ko no viņas mācību metodēm, pielāgotām mūsdienu apstākļiem, izmantoju arī es savā darbā.’’

Jau 12 gadus E. Čužinskis dzīvo Anglijā un patlaban studē Londonas Mūzikas koledžā doktorantūrā. Viņa pasniedzēja un mūziķa darbs ir saistīts ar nepārtrauktu ceļošanu pa pasauli, lielāko daļu laika pavadot Eiropā un Āzijā.

Kā Melngaiļskolas absolvents otro gadu E. Čužinskis piešķir stipendijas talantīgiem Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņiem. ”Tas ir ļoti svarīgi jebkura jaunā mūziķa attīstībai,’’ viņš skaidro iemeslus,’’manā laikā tā pietrūka.’’

Edgars skolai tās simtgadē novēlēja, lai izdodas turpināt mainīties līdzi laikam un būt progresīvai skolai, kura spēj saglabāt savu nozīmi jauno mūziķu izglītošanā.

Mīlestība uz kora dziesmu paliek uz mūžu

”Man ir bijuši izcili skolotāji – Antonija Reņģeniece, Miervaldis Ziemelis, Maija Ķēniņa, Aleksandra Vikmane, Aija Engelmane. Viņi tiešām mīlēja mūziku un ar savu mīlestību pret mūziku, ar savām zināšanām dalījās ar mums,’’ komponiste, Latvijas Mūzikas akadēmijas profesore Selga Mence atzīmē, viņasprāt, svarīgāko, kas palicis atmiņā no laika, kad mācījusies Emiļa Melngaiļa Liepājas Mūzikas vidusskolā.

Patlaban Selga Mence skolo arī no Liepājas nākušos jaunos komponistus Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā. Foto: no S. Mences privātā arhīva

”Man noteikti ir jāpiemin arī Valdis Vikmanis. Viņš bija ne tikai skolas direktors, bet tolaik visas Liepājas mūzikas dzīves vadītājs, jo skolas simfoniskais orķestris muzicēja kopā ar viņa vadīto pilsētas skolotāju kori, līdz ar to Melngaiļskola faktiski bija tāds mūzikas dzīves centrs. Arī pati biju iesaistīta skolotāju korī, un mēs varējām izdziedāt skaisto kora mūziku kopā ar orķestri, braukt koncertceļojumos. Atceros interesantos braucienus uz Sanktpēterburgu, Armēniju. Man, toreiz jaunai meitenei, tas bija liels notikums.

Visa šī dzīvā muzicēšana, mīlestība uz kora dziesmu manī ir palikusi uz visiem laikiem.’’

Bērnu mūzikas skolas 1. klasītē S. Mence iestājusies septiņu gadu vecumā 1960. gadā, vēl pirms tam gājusi sagatavošanas klasītē. ”Mūzikas vidusskolu pabeidzu 1973. gadā, bet mans mācību process bija neparasts,’’ atminas komponiste un pastāsta, ka pēc bērnu mūzikas skolas beigšanas neesot varējusi izšķirties, ko tālāk izvēlēties.

Viņa smaidot atceras, kā vienlaicīgi mācījusies Liepājas 5. vidusskolā un Melngaiļskolā. ”Kad man jau bija vidējā izglītība, bet mūzikas skolā trūka pasniedzēju, es tur arī paralēli sāku strādāt. Man bija gan skolotāja stundas, gan koncertmeistara darbs, un arī tas man deva papildu izglītību un dzīvei noderīgu pieredzi.’’

Selga klavieru stundā ar skolotāju Antoniju Reņģenieci. Foto: no S. Mences privātā arhīva

Runājot tieši par Melngaiļskolas devumu, komponiste teic, ka arī tur gūtais bijis zelta vērtē.

”Kad stājos akadēmijā, baiļojos, kā man, provinces meitenei, tur būs starp slaveno Rīgas skolu audzēkņiem.

Bet tur mācoties sapratu, cik lielu un bagātu bagāžu esmu ieguvusi no saviem Liepājas skolotājiem.’’

Kopš 1996. gada S. Mence ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas docētāja, tagad profesore un Kompozīcijas katedras vadītāja. Viņa ir skolojusi arī vairākus no Melngaiļskolas nākušus komponistus.

Sabīne Ķezbere savu tālāko dzīvi saistījusi ar Norvēģiju, aktīvi komponē un iesaistās Latvijas mūzikas dzīvē. Savukārt Laura Gustovska izglīto topošos komponistus Liepājā. ”Tāda jauka saikne iznāk. Mēs vienmēr gaidām jaunus komponistus pie mums akadēmijā,’’ aicina S. Mence.

Neatņem brīvo lidojumu

Režisors Gundars Silakaktiņš Emiļa Melngaiļa Mūzikas koledžā mācījies no 1993. līdz 1998. gadam. ”Piecu gadu vecumā pateicu vecākiem, ka vēlos mācīties mūziku, un viņi mani aizveda uz bērnu mūzikas skolu,’’ viņš atminas.

Pēc tās iestājies Emiļa Melngaiļa Mūzikas koledžā, kur ieguvis kordiriģenta un mūzikas skolotāja specialitāti.

”Kopā skolā mācījos 15 gadus, un skola nenoliedzami ir veidojusi manu personību. Dažkārt bija grūti, bet biežāk aizraujoši, un šodien uz savu skolas laiku atskatos ar prieku.’’

Atmiņā esot palikuši ceļojumi kopā ar mācību kori, kursa biedri, erudīti pedagogi – Alberts Eglītis, Astra Ziemele, Aija Engelmane –, ballītes koledžas zālē un dažādi kopīgi piedzīvojumi.

1. kursa iesvētības. ”Iesvētībās mums lika veikt dažādus pārbaudījumus, piemēram, nošļūkt ar dzelzs vannu pa trepēm,’’ smaidot atminas Gundars Silakaktiņš. Foto: no G. Silakaktiņa privātā arhīva

Vaicāts par to, kāds ir bijis mūzikas skolas lielākais devums kā cilvēkam, G. Silakaktiņš norāda, ka Melngaiļskola sniegusi visas nepieciešamās zināšanas, bet radošais gars palicis nesalauzts. ”Mūsu skolas absolventos nav zudis kurzemnieku spīts, kas palīdz pastāvēt par sevi un meklēt savu individuālo ceļu mākslā. Skola iemāca strādāt, domāt, organizēt radošo procesu, bet neatņem brīvu, radošu lidojumu,’’ novērtē G. Silakaktiņš.

Pašam muzikālā izglītība palīdzot veidot režijas muzikālām izrādēm un operām, kā arī vadīt Dailes teātra aktieru ansambli ”Ilga’’.

Patlaban ikdienas dzīve pamatā režisoram aizrit Rīgā, taču saikne ar Liepāju nav zudusi. Šeit dzīvo viņa vecāki, tāpat dažkārt norit darbs pie jauniestudējumiem Liepājas teātrī, pēdējais no tiem – romantisks farss.

Gundars Silakaktiņš savā skolas izlaidumā ar māsām un brāli. Foto: no G. Silakaktiņa privātā arhīva

Salīdzinot ar laiku, kad pats Liepājā mācījies, atzīst, ka šodien skola ir skaisti izremontēta. ”Esmu sadarbojies ar Melngaiļskolas bigbendu un redzu, kādi interesanti, radoši un profesionāli ir jaunieši, kuri šobrīd mācās manā skolā,’’ viņš novērojis.

Te top jauns laikmets

”Skolas laiku atceros kā vienu veselumu, kā sauli, tik siltu un mirdzošu,’’ tēlaini izsakās arhitekts
Agris Padēlis-Līns, kurš Liepājas Lietišķās Mākslas vidusskolā mācījies no 1977. līdz 1981. gadam.

Viņš atminas, ka skola bijusi kā kopiena, ļoti daudzu personību, aizrautīgu cilvēku, cerību, nodomu un darba pilns laiks. ”Tas laiks man atmiņā palicis ar lielu brīvību. Galvenais tajā bija jēdziens – drīkst. Visu drīkst, un visu cilvēks var.

Bez mācību rutīnas toreiz daudz bija draugu pulcēšanos, vakara sarunu un bohēmiskas naktsdzīves.

Ēvelsoli, kalti, frēzes, molberti, zīmuļi, gatavošanās skatēm, starpbrīži, kafejnīcas, cigaretes, šņabis, kino, teātris, filosofija, mūzika, pludmale, ”Radio Luxembourg’’ bija ikdienas karuselis.’’

Toreiz mākslas skolas audzēkņi aizrāvušies ar lielo kino, teātri, glezniecību. Skola nodrošinājusi piekļuvi lielajai mākslai, atminas A. Padēlis-Līns.

”Šajā ziņā skolas direktors Rubīns bija ļoti nozīmīga personība. Arī nodaļas vadītājs Keterliņš, daudzi mākslas pasniedzēji. Skolā svarīgas bija audzēkņu plaukstošās un arī pedagogu radošās dzīves. Mēs kā audzēkņi ļoti ietekmējāmies no savu līdzgaitnieku, savu pasniedzēju mākslas, attiecībām, dzīves uztveres. Mēs augām. Skola bija mūsu pieaugšanas laiks. Mācību laiks skolā man nozīmē ko būtisku. Tā ir manas brīvības apjaušana, manas personības veidošanās. Skola toreiz bija visa dzīve, tā bija kā komūna, kurā pavadīt visu savu laiku. Mājas un vasaras vairs nebija nozīmīgas.’’

A. Padēlis-Līns pirms ”lielās’’ mākslas skolas pirmās iemaņas guvis bērnu mākslas skolā, kurp devies pēcpusdienā pēc mācībām pamatskolā. ”Pēc 8. klases mācības turpināju Lietišķās mākslas vidusskolā,’’ viņš iezīmē savu izglītības ceļu.

”Vidusskolā iestājos Koktēlniecības nodaļā. Toreiz tas šķita stilīgi un man atbilstoši. Tieši aizraušanās ar kompozīciju un telpas izjūta aizveda mani līdz lēmumam tālāk studēt arhitektūru.

Pēc studijām atgriezos strādāt Liepājā un dažus pirmos darba gadus paralēli pamatdarbam profesijā skolā mācīju jaunos koktēlniekus un restauratorus.

Tagad, pēc daudziem gadiem, atkal paralēli savai profesionālai praksei esmu atgriezies pie pedagoģijas un nu skolā izglītoju topošos arhitektus un interjeristus,’’ pastāsta A. Padēlis-Līns.

Ap 1986. gadu. Agris Padēlis-Līns jau kā Liepājas Lietišķās mākslas vidusskola pasniedzējs, mācot kompozīciju un arhitektūras vēsturi. Foto: no A. Padēļa-Līna privātā arhīva

”Iegūtais skolas laikā ir pamats manām prasmēm, gaumei, drosmei un šaubām. Protams, tālākās studijās un tālākā darba praksē esmu ieguvis savas zināšanas arhitekta profesijā, savu stilu, domāšanas, radošo metodi, bet mākslas skola tam visam ir piešķīrusi to vienreizējo sākotni, kas nosaka manu individualitāti. Tāpat arī pedagoga darbs ir bijis nozīmīgs manis paša kvalitāšu slīpēšanā. Man patīk un mani aizrauj jauni radoši procesi. Man patīk būt tajos iesaistītam.’’

Skola pa šiem laikiem, tāpat kā visa sabiedrība, valsts, laikmets, ir ļoti mainījusies, atzīst A. Padēlis-Līns. No slēgtas komūnas tā šobrīd izveidojusies par atvērtu izglītošanās platformu ar lielām ambīcijām pilsētā un valstī.

”Ārkārtīgi patīk, kā skola attīstās šobrīd,’’ viņš vērtē. ”Stiprs kolektīvs virza izglītošanās procesu un veido apstākļus. Skolā ir radoša atmosfēra. Tas, kas visos manos skolas laikos šķiet mūžīgs, – tajā notiek nākošā laikmeta veidošanās. To var sajust, un tas ir valdzinoši. Nākotne.’’

No audzēkņiem par pedagogiem

1998. gadā Liepājas Lietišķās mākslas koledžu par savu skolu, kurā turpināt izglītības ceļu, izraudzījās Ata Kronvalda Durbes vidusskolas audzēknis Edijs Ābele un J. Čakstes Liepājas pilsētas 10. vidusskolas skolniece Agate Ķiģele.

Edijs iestājās metāla nodaļā, bet Agate – ādas nodaļā. Dažus gadus vēlāk viņi būs pāris arī dzīvē. ”Mūsu abu draudzība sākās pēdējā kursā,’’ atminas liepājniece un piebilst, ka zina tiešām daudz pāru, kuriem pēc satikšanās mākslas skolā dzīves ceļš tālāk aizvijies kopā.

Agate un Edijs ir kopā jau 20 gadus. Abi viens otrā ieskatījās, mācoties mākslas skolā. Ābeļu pāris ir ne tikai šīs izglītības iestādes absolventi, bet nu jau arī tās pedagogi, kuriem darbs ar bērniem un jauniešiem ļoti patīk. Foto: no A. Ķiģeles-Ābeles privātā arhīva

”Superīgi!’’ Agate smaidot teic par pieciem mākslas skolā aizvadītiem gadiem. ”Radoši un jautri,’’ dzīvesbiedri papildina Edijs.

”Es ļoti labi atceros, kādas mums nodaļā bija pēdējās naktis pirms skatēm. Tajā laikā bijām Toma ielā. Vilnas zeķes, mūzika, ātri uzlejamās zupiņas. Naktī tusiņš, bet arī strādājām.

Mēs rāvām līdz pēdējam, jo zinājām, ka darbiem ir jābūt. Un bija! Man patika, ka bija šis tusiņš un visi draudzīgi strādājām,’’ ar spilgtākajām atmiņām dalās A. Ķiģele-Ābele.

Bijusi liela motivācija darboties, pierādīt sevi, atbildības sajūta pret to, ko tu dari, un svarīgi iesākto novest līdz galam. ”Lai arī zināmā mērā bija brīva atmosfēra, uz zemes tevi noliek tanī brīdī, kad pašam jāorganizē savs darbs un pakaļ tev neviens neskrien. Ja to pusgadu gribēji pabeigt, tad tev pašam arī konkrētas lietas bija jāizdara,’’ saka Edijs.

Salīdzinot, kā noritējis mācību process toreiz un kāds tas ir šodien, Ābeļu pāris to vērtē kā kardināli atšķirīgu. ”Tas ir tikai normāli, laiks iet uz priekšu, arī izglītības iestādei jāmainās, lai sagatavotu konkurētspējīgu cilvēku pēc skolas beigšanas vai vismaz spējīgu orientēties darba vidē,’’ E. Ābele notikušās pārmaiņas uztver pozitīvi.

”Manā laikā daudz strādājām ar rokām. Varēja tikai gribēt tādas tehnoloģijas, iekārtas un iespējas, kādas ir mūsdienās.

Datora kā tāda mums vispār nebija. Tagad ir tā, ka pusi mācību procesa, varbūt pat vairāk, veic ar datoru, līdz ar to roku darbam paliek mazāk. Bet šo līdzsvaru tomēr cenšamies noturēt, jo viens bez otra nevar. Materiāls ir tomēr jāiepazīst,’’ viņš uzskata.

Patlaban abi papildina mākslas skolas pedagogu rindas, Agate vairāk darbojas bērnu mākslas skolā, Edijs ir mācībspēks tajā pašā nodaļā, ko savulaik absolvējis, un nu strādā plecu pie pleca ar savu kādreizējo skolotāju Andri Garokalnu.

Pēc Lietišķās mākslas koledžas absolvēšanas Edijs un Agate vēlējušies studēt Latvijas Mākslas akadēmijā Rīgā, bet nav tikuši budžeta grupās. ”Izlēmām, ka atgriezīsimies Liepājā ar domu, ka varbūt mēģināsim atkal nākamgad. Mēs to neuztvērām kā baigo traģēdiju,’’ sajūtas atminas A. Ķiģele-Ābele.

Abi iestājušies Liepājas Universitātē ”Datordizaina programmā”. Paralēli sākuši aktīvi strādāt. ”Bijām tāda mākslas skolu beidzēju grupiņa, kas darbojāmies kopā. Taisījām ”Slavas aleju” Zivju ielā, veidojām pilsētas noformējuma projektus,’’ atceras Agate un par apgūto mākslas skolā saka, ka tas nācis tikai par labu. ”Principā papildus vidusskolai ieguvām foršu profesiju,’’ viņa vērtē.

Tam piekrīt arī Edijs, atzīmējot, ka skolotāji vienmēr ir gatavi dot, jautājums ir, cik esi gatavs no tā visa ņemt. ”Manuprāt, skola dod ļoti labu zināšanu un prasmju bāzi. To pierāda arī mūsu audzēkņi, kas pēc tam devušies studēt uz ārvalstīm. Viņi ir ļoti labi sagatavoti tieši tehniski. Protams, viss ir atkarīgs no paša motivācijas.

Tu vari izbraukt ar pašu minimumu, bet, ja esi motivēts, tā lieta interesē, tad to novērtē ne tikai šeit, bet arī citviet.’’

”Mēs varam ar paceltu galvu teikt, ka strādājam šajā skolā. Jo skola aug un attīstās. Audzēkņiem tiek piedāvātas daudzpusīgas iespējas, lai sevi pilnveidotu, tikai jāspēj tās izmantot.’’

Mākslas skolai Ābeļu pāris novēlēja nezaudēt tās īpašo gēnu, to – kāda tā bijusi cauri visiem laikiem.

Vieta, kur elpot

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas direktore Inga Auziņa ir Liepājas Mākslas vidusskolas absolvente, no 1980. līdz 1984. gadam mācījusies Dekoratoru nodaļā. ”Labākais laiks dzīvē!’’ viņa smaidot raksturo šos četrus gadus. ”Es vispār visu mūžu ar to vien biju nodarbojusies kā mākslu, konkrēti – vizuālo mākslu. Tādēļ pēc 5. vidusskolas pabeigšanas mākslas skola bija mana vienīgā izvēle.’’

I. Auziņa atceras, kā, jau mācoties mazajās klasītēs, piedalījusies zīmēšanas olimpiādēs, Latvijas mērogā iegūtas 1. vietas. ”Tas bija laiks, kad tie, kas bija pirmo vietu ieguvēji, augustā tikās zīmētāju nometnē Cēsīs, ko vadīja Jānis Anmanis, nometni sauca ”Varavīksne’’.’’

I. Auziņa pilnīgi noteikti gribējusi turpināt to, ko prot un zina.

”Salīdzinot ar citiem, man bija ārkārtīgi vienkārši izdarīt izvēli, jo mans lielākais dzīves sapnis no maza vecuma bija studēt Latvijas Mākslas akadēmijā.

Likās, ka tas ir augstākais dzīves sasniegums.’’

Mirkli ar Ingu Auziņu notvērusi Dekoratoru nodaļas 3. kursa audzēkne Inita Grīnberga foto stundā ap 1982. gadu. Foto: Inita Grīnberga

Un Liepājas Mākslas vidusskola I. Auziņu sagatavojusi labi, lai kvēlākā vēlēšanās piepildītos. ”Tolaik bija liels konkurss, 24 cilvēki uz vienu vietu. Tas bija neticami, ka tiku iekšā! Liela veiksme,’’ viņa saka un uzteic savus pedagogus, ”bērnu mākslas skolā mācījos pie Matīsa Zavicka, Valtera Uztiča. Mākslas vidusskolā man bija fantastiska gleznošanas pasniedzēja Benita Bitāne, zīmēšanā – Egils Jānis Brūns.

Kad mācījos 4. kursā, uz skolu atnāca strādāt Zigrīda Atāla, toreiz uzvārdā Kovaļčuka. Domāju, ka, lielā mērā pateicoties viņai, mēs viss Liepājas kurss, kas bijām četri cilvēki, arī iestājāmies akadēmijā un to pabeidzām. Tā vispār gadās reti. Mēs bijām tik spēcīgi un labi sagatavoti.’’

Skolotāji esot viņus ļoti mīlējuši. ”Tā ir arī tagad – ja bērnā var manīt kaut mazāko interesi, ka viņam to vajag, ka tas ir svarīgi, pedagogi vienmēr atsaucas un dod, ko vien var iedot.’’

Par savu kursu I. Auziņa teic, ka ”tas bijis ideāls’’. ”Tusiņi katru otro vakaru. Vienmēr bija, kas tevi pavada uz mājām kaut četros rītā.

Bija zaļās prakses laiks Bārtā, Vaiņodē – slēpošana. Kad mācījāmies 4. kursā, braucām praksē uz toreizējo Ļeņingradu, veselu nedēļu dzīvojāmies Ermitāžā. Perfekts laiks!’’

Lai arī I. Auziņa Liepājas Mākslas vidusskolā mācījusies padomju laikos, tā dēļ kaut kādus ierobežojumus neesot jutusi. ”Atceros, ka mākslas skola bija vieta, kur tu varēji elpot. Vilkt, ko tu gribi, klausīties mūziku, kādu gribi. Varēji runāt ar saviem kursa biedriem, kā tu gribi. Iespējams, tādēļ ka mūs mācīja mākslinieki. Un ar radošumu nāca arī brīvība. Bet, protams, bija noteikumi, kas bija jāievēro, tos nevarēja atcelt, piemēram, dalību 1. maija gājienā. Bet ar visu to bija brīvība, elpa, svaigs gaiss.’’

Domājot par to, ko mākslas skola piedzīvojusi, kādas pārmaiņas notikušas, I. Auziņai ir lepnums par to, ka bērnu mākslas skoliņa ir atpakaļ lielās skolas paspārnē.

”Kad stājos direktores amatā, bērnu mākslas skola bija pilsētā izstaigājusi kādas četras piecas vietas, bija atdalīta no lielās skolas. Bet es ļoti gribēju tās atkal apvienot. Jo atceros savu laiku, kad gāju bērnu mākslas skolā, cik tas bija ļoti svarīgi, ka varēji ieiet gleznotavās, zīmētavās, kur lielie mākslas skolas bērni strādāja, darbojās, sajust to kopības gaisu. Tas ir būtiski, lai nodrošinātu pēctecību. Ļoti priecājos, ka nu esam visi kopā, man tas ir bijis ļoti svarīgs punkts.’’

Inga Auziņa šodien vada Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu, kas apvieno leģendāro Melngaiļskolu un mākslas vidusskolu. Foto: no I. Auziņas privātā arhīva

”Man dzīvē ir ļoti laimējies sastapties un strādāt kopā ar mērķtiecīgiem un ieinteresētiem cilvēkiem, kuri vērsti uz attīstību. Tieši tāpēc mums ir izdevies paveikt daudz, lai jaunajai paaudzei skolā pavadītais laiks būtu tikpat neaizmirstams, kā savulaik tas bija man,’’ norāda I. Auziņa.

”Skola var lepoties ar mūsdienu prasībām atbilstošām dienesta viesnīcas telpām, ar modernizētām telpām gan Ausekļa ielā, gan Alejas ielā. Arī jaunbūvju 1. un 2. kārtas būvniecība Alejas ielā ir ļoti nopietns izaicinājums. Bet gandarījums par to, ka viss paveiktais ikdienas dzīvi padara ērtāku gan pedagogiem, gan audzēkņiem motivē arvien vairāk un palīdz izvirzīt atkal jaunus mērķus.’’

Šobrīd aktuāli

Distances līgums

DISTANCES LĪGUMS PAR PAKALPOJUMA ABONEMENTA IEGĀDI INTERNETA VIDĒ 

VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA 

Šis ir distances līgums par satura pakalpojuma pirkumu interneta vidē, turpmāk tekstā – Līgums, kas tiek slēgts starp SIA ”Kurzemes Vārds” (reģistrācijas numurs: 42103002455, juridiskā adrese: Pasta iela 3, Liepāja, LV-3401; epasts: [email protected]), turpmāk tekstā – KV, un personu, kas veic pirkumu, turpmāk tekstā PIRCĒJS, interneta vietnē liepajniekiem.lv, turpmāk tekstā – VIETNE, vai interneta vietnē kurzemes-vards.lv, turpmāk tekstā – VIETNE KV, un abi līgumslēdzēji kopā – LĪDZĒJI. PIRCĒJS, veicot pirkumu VIETNĒ/VIETNĒ KV šī Līguma ietvaros, izsaka piekrišanu tā noteikumiem, ir tiesīgs šos Līguma noteikumus izdrukāt un saglabāt.

 Šī Līguma ietvaros:

  1. PIRCĒJS ir fiziska vai juridiska persona, kura pērk VIETNĒ/VIETNĒ KV maksas satura pakalpojumu nolūkam, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, turpmāk tekstā – PIRCĒJS; 
  2. PAKALPOJUMS ir kāds no šajā punktā uzskaitītajiem satura pakalpojumiem, kurš ir nopērkams VIETNĒ/VIETNĒ KV, un kura abonementu PIRCĒJS ir tiesīgs iegādāties:
  1. Liepajniekiem plus – maksas digitālā satura pakalpojums, tajā skaitā raksti, fotogrāfijas, kas tiek īpaši veidots, atlasīts un publicēts VIETNĒ ar norādi ”plus”,
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements – maksas digitālā satura pakalpojums VIETNĒ KV, tajā skaitā drukātam laikrakstam ”Kurzemes Vārds” (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.) vizuālā un satura apjoma ziņā identiska elektroniska kopija, kā arī pieeja viena mēneša iepriekšējo elektronisko kopiju arhīvam,
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts – papīra formātā iznākošs reģionālais laikraksts (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.), kura piegādi PIRCĒJAM Liepājā un Grobiņā (pilsētā) nodrošina SIA ”AC Kurzemes Vārds”, vai citur Latvijā VAS ”Latvijas Pasts” saskaņā ar tā piegādes grafiku.
  4. PAKALPOJUMA TERMIŅŠ UN CENA

PAKALPOJUMA abonements ir fiksēts termiņā, par noteiktu cenu, kuru KV var mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma (izmaiņas neattiecas uz jau apmaksāto PAKALPOJUMA termiņu), par to PIRCĒJAM paziņojot ne vēlāk kā 30 dienas pirms jaunās cenas stāšanās spēkā. KV un PIRCĒJS  piekrīt, ka izmaiņas PAKALPOJUMA cenā tiek piemērotas jaunajam periodam, noslēdzoties iepriekš apmaksātajam PAKALPOJUMA abonementa termiņam. PAKALPOJUMA abonementa cenā ietverti ir visi uz to attiecināmie nodokļi, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk – PVN) saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem:

  1. Liepajniekiem plus ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 1.99 (viens euro un 99 centi).
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 4.99 (četri euro un 99 centi).
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts ir papīra formāta izdevums par cenu – EUR 8.95 (astoņi euro un 95 centi) vienam mēnesim.
  4. PAKALPOJUMA IEGĀDE UN NORĒĶINI 

Šajā Līguma sadaļā tiek aprakstīta PAKALPOJUMA iegādes kārtība un samaksa par PAKALPOJUMA  abonementa iegādi. 

2.1. PAKALPOJUMU Pircējs var iegādāties tikai pēc reģistrēšanās VIETNĒ/VIETNĒ KV. Lai iegādātos PAKALPOJUMA abonementu, Pircējam jāizvēlas tā apmaksas veids, ievadot KV pieprasīto informāciju. Ar šī līguma akceptu PIRCĒJS apliecina, ka ir nepārprotami sapratis, ka PAKALPOJUMA  abonementa iegāde ir maksas pakalpojums, kā arī  ir iepazinies ar šī Līguma saturu. 

2.2. PAKALPOJUMA  abonementu PIRCĒJS  iegādājas, izmantojot norēķinu karti vai ar SMS (maksa tiks iekļauta PIRCĒJA mobilā sakaru pakalpojumu sniedzēja rēķinā), un tas tiek noformēts kā regulārs maksājums, tā termiņam automātiski pagarinoties uz nākamo fiksēto 4 (četru) nedēļu termiņu PAKALPOJUMAM Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements, bet uz nākamo kalendāro mēnesi pagarinoties automātiski PAKAPLOJUMAM Kurzemes Vārds drukātais laikraksts abonementam , un samaksu  par PAKALPOJUMA abonementu automātiski ieskaitot KV bankas kontā, līdz brīdim, kad PIRCĒJS izvēlēsies pārtraukt PAKALPOJUMA abonementa pirkšanu VIETNĒ, reģistrētajā profilā aktivizējot PĀRTRAUKT ABONĒŠANU.

  1. PAKALPOJUMA ABONEMENTA KURZEMES VĀRDS DRUKĀTAIS LAIKRAKSTS PIEGĀDES UZSĀKŠANA.
    1. Ja PIRCĒJS ir veicis PAKALPOJUMA samaksu darba dienā līdz plkst.14.00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar nākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc divām darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
    2. Ja PIRCĒJS ir veicis samaksu darba dienā pēc plkst 14:00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar aiznākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc trim darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
  2. ATTEIKUMA TIESĪBAS 

KV Šī Līguma ietvaros ar PAKALPOJUMU Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements sniedz pakalpojumu, kas atbilst digitālā satura priekšapmaksas pakalpojumam tiešsaitē (digitālā satura kā e-publikāciju piegāde, kas netiek piegādāta patstāvīgā datu nesējā), pieejams pēc pieprasījuma un tā piegāde tiek uzsākta ar PAKALPOJUMA  abonementa apmaksas brīdi, kurā automātiski PAKALPOJUMA abonements tiek aktivizēts. PIRCĒJS  piekrīt, ka ar PAKALPOJUMA  aktivizēšanas brīdi tiek uzsākta PAKALPOJUMA lietošana, līdz ar to PIRCĒJS atsakās no 14 dienu atteikuma tiesībām un samaksātās summas atmaksas, pamatojoties uz MK 20.05.2014. noteikumu Nr.255 ”Noteikumi par distances līgumu” 22.13.punkta noteikumiem.

  1. LĪDZĒJU ATBILDĪBA

LĪDZĒJS neatbild par otra LĪDZĒJA saistībām pret trešām pusēm, ja tādas veidojas saistībā ar šī līguma realizāciju. LĪDZĒJIi vienojas, ja kāds no tiem nepilda savus pienākumus saskaņā ar Līgumu Force majeure apstākļu dēļ, tas ir atbrīvojams no atbildības par Līguma neizpildi vispār vai Līguma pienācīgu neizpildi. Ar Force majeure tiek saprasti jebkādi no LĪDZĒJA gribas neatkarīgi apstākļi (ja LĪDZĒJS  ir rīkojies saprātīgi un godīgi), kuru rezultātā nav bijis iespējams izpildīt pienācīgi vai izpildīt vispār saistības un ja šos apstākļus nebija iespējams paredzēt ne vien attiecīgajam LĪDZĒJAM, bet jebkurai citai personai, kas darbojas vai darbotos attiecīgā LĪDZĒJA nozarē, kā arī, ja šos apstākļus nebija iespējams novērst ar saprātīgiem un godīgiem paņēmieniem.

  1. KONFIDENCIALITĀTE 

Visa informācija, kas nav publiski pieejama un ko kāds no LĪDZĒJIEM sniedz viens otram Līguma izpildes laikā vai tā atklājas pildot darba pienākumus, tajā skaitā informācija par finanšu stāvokli, izmantotām tehnoloģijām un datorprogrammām, PAKALPOJUMA un VIETNES attīstības plāniem, tiek atzīta un uzskatīta par konfidenciālu. 

Par konfidenciālu netiek uzskatīta šāda informācija, ja pirms tās iegūšanas, tāda jau bija otra LĪDZĒJA rīcībā, vai tā bija publiski vispārzināma, un, ja šādas informācijas  saņemšanas brīdī, uz to nebija attiecināts konfidencialitātes nosacījums; 

  1. AUTORTIESĪBAS

Šī Līguma ietvaros KV piešķir PIRCĒJAM  vispārējo licenci PAKALPOJUMAM. PIRCĒJAM aizliegts izmantot PAKALPOJUMA laikā pieejamo digitālo saturu darbībām, kuras neparedz šis līgums, t.sk., kopēt, pavairot, publicēt vai kā savādāk to izmantot  bez KV rakstveida piekrišanas un pretēji Autortiesību likuma tiesību normu prasībām. KV garantē, ka ar visām digitālā satura platformas liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements veidošanā iesaistītām personām ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru autortiesības uz PAKALPOJUMĀ pieejamo digitālo saturu un tā platformas risinājumiem pieder KV un tam nav zināma neviena trešā persona, kura varētu šīs KV tiesības apstrīdēt, kā arī likt šķēršļus PAKALPOJUMA izmantošanai un/vai izplatīšanai.

  1. DATU APSTRĀDE

LĪDZĒJI piekrīt, ka katrs LĪDZĒJS kā datu apstrādes pārzinis un personas datu operators šā Līguma darbības laikā manuāli un/vai elektroniski apstrādā (ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, bloķēšanu vai dzēšanu) no otra LĪDZĒJA saņemtus datus, tikai ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. Datu apstrādes mērķis un nolūks: līguma slēgšana, rēķinu sagatavošana un nosūtīšana, maksājumu pārvaldīšana, savstarpējā saziņa un sadarbības nodrošināšana, efektīvu KV pārvaldības procesu nodrošināšana, biznesa plānošana un analīze, pretenziju un/vai pieteikumu izskatīšana un apstrāde, jaunumu izsūtīšana ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. KV ievēro PIRCĒJA norādījumus, lieto nepieciešamos tehniskos līdzekļus un veic organizatoriskos pasākumus, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi. Personas dati tiks glabāti elektroniskā formā visā Līguma darbības laikā, kā arī piemērojamajos normatīvajos aktos noteiktajā noilguma termiņā, kura ietvaros var tikt iesniegtas sūdzības, celtas prasības un ierosināti līdzīgi procesi. LĪDZĒJS var nodot otra LĪDZĒJA personas datus piesaistītajiem apstrādātājiem, kuri šī līguma ietvaros sniedz grāmatvedības, juridiskos, IT vai cita līdzīga veida pakalpojumus. Noslēdzot Līgumu, PIRCĒJS piekrīt datu apstrādei, atjaunošanai un uzglabāšanai, identifikācijai, informācijas nosūtīšanai par PAKALPOJUMA izmaiņām un piedāvājumiem utml. PIRCĒJS, kurš šī Līguma ietvaros ir patērētājs, ir tiesīgs pieprasīt KV bez maksas izsniegt tā rīcībā esošo informāciju par PIRCĒJA personas datiem, ir tiesīgs pieprasīt to labošanu vai dzēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs atsaukt savu iepriekš izsniegto piekrišanu personas datu apstrādei. Šajā sadaļā noteiktie pienākumi ir spēkā neierobežotu laiku un paliek spēkā arī tad, ja kāds no LĪDZĒJIEM vienpusēji atkāpjas no Līguma, vai ja Līgums izbeidzas citādi.

  1. CITI NOTEIKUMI

Šis Līgums stājās spēkā, PIRCĒJAM veicot PAKALPOJUMA abonementa pirkumu VIETNĒ, piekrītot tā noteikumiem un samaksājot abonementa maksu. Līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku un ir spēkā līdz uzņemto saistību izpildei. Tāpat PIRCĒJS ir tiesīgs atteikties no PAKALPOJUMA abonementa, veicot atbilstošas izmaiņas VIETNĒ. Atteikums šajā gadījumā attiecas uz turpmāko abonēšanas periodu, par kuru PIRCĒJS nav veicis samaksu un/vai neplāno to darīt. Jebkuru strīdu starp LĪDZĒJIEM, kas izriet no šī Līguma, LĪDZĒJI apņemas risināt pārrunu ceļā. Ja nav izdevies atrisināt strīdu bez tiesas starpniecības, strīds tiek izskatīts Latvijas Republikas tiesā.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz