Piektdiena, 17. maijs Umberts, Herberts, Dailis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Teātrī 2011./2012.gada sezonā dominēs latviešu dramaturģija

Teātrī 2011./2012.gada sezonā dominēs latviešu dramaturģija
30.08.2011 17:52

Atslēgvārdi

Liepājas teātrī 2011./2012.gada sezonā dominēs latviešu dramaturģija, šodien preses konferencē žurnālistiem stāstīja Liepājas teātra valdes loceklis Herberts Laukšteins.

Kopā Liepājas teātra 105.sezonas repertuārā gaidāmi septiņi jauniestudējumi, un sezonas devīze būs “Atgriešanās mājup”.

Kā pirmais jauniestudējums 17.septembrī skatītājiem tiks demonstrēta Reja Klūnija komēdija “Ģimenes lietas” Rolanda Augustina A. jeb Atkočūna režijā.

Taču kā sezonas aktuālākais jauniestudējums iecerēts pēc Raiņa lugas un latviešu tautasdziesmu motīviem veidotais muzikālais stāsts “Pūt, vējiņi!”, pie kā strādājis režisors Dž. Dž. Džilindžers, viņa dramaturģiskā līdzstrādniece Evita Mamaja, mūziķis Kārlis Lācis un dzejnieks un dziesmu tekstu autors Jānis Elsbergs.

Kā atzina Elsbergs, šis viņam ir pirmais tāda apjoma dramaturģijas darbs, un arī Lācim tik liela muzikālā partitūra ir pirmoreiz. Elsbergs pastāstīja, ka, strādājot pie izrādes materiāla, teksti tika rakstīti klāt mūzikai, tādējādi veidojot interesantu radošo pingpongu pusgada garumā.

Sākotnēji bijusi vēlēšanās veikt izmaiņas lugas sižetiskajā risinājumā, piemēram, izvērst darbību tā, ka pašnāvību izdara nevis Baiba, bet Zane, taču beigās radošā komanda palikusi pie Raiņa sižeta un pamatlīnijām.

Tomēr iestudējuma veidotāji atļāvušies vietām atkāpties no tīri latviska skanējuma, partitūrā iekļaujot gan Balkānu, gan spāniskus motīvus.

“Pūt, vējiņi!” pirmizrāde gaidāma 11.novembrī.

Savukārt nākamā gada 13.janvārī pirmizrādi piedzīvos Laura Gundara luga “Advents Silmačos” Ģirta Ēča režijā. Iestudējums vēstīs par Rūdolfa Blaumaņa lugas “Skroderdienas Silmačos” varoņu gaitām ziemā.

Jaunais dramaturgs, Latvijas Kultūras akadēmijas students Andris Kalnozols, ir izveidojis savu variāciju par Šarla Pero pasaku “Runcis zābakos”. Izrādi, kurā darbosies arī lelles, iestudējis Mārcis Lācis, un darba pirmizrāde gaidāma 8.februārī.

Dž. Dž. Džilindžers Liepājas teātra jaunajā sezonā iestudēs arī izrādi “Sods un noziegums” pēc krievu dramaturga Leonīda Andrejeva lugas “Jekaterina Ivanova” motīviem, un tās pirmizrāde paredzēta 5.aprīlī.

Savukārt 21.aprīlī skatītāji tiks iepazīstināti ar Mārtiņa Zīverta “Minhauzena precībām” Valda Lūriņa režijā, bet sezona noslēgsies ar Raiņa un Jēkaba Zvaigznītes “Malēniešiem” Jura Rijnieka režijā. “Malēniešu” pirmizrāde plānota 15.jūnijā, taču pēc tam iecerēts iestudējumu rādīt uz brīvdabas skatuvēm visā Latvijā.

LETA

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz