Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Top videostāsts par teātra tradīciju Liepājā

Divas Liepājas Universitātes pētnieces – Vēsma Lēvalde un Sandra Okuņeva – izpētījušas teātra tradīcijas vēsturi Liepājā un strādā pie videostāsta scenārija. Skaņu ierakstu studijā ”Lighthouse” jau tapis aizkadra stāstījums, ko ierunājis Emīls Dreiblats, rakstīts portālā “kroders.lv”.

Top videostāsts par teātra tradīciju Liepājā
Skaņu ierakstu studijā „Lighthouse” Emīls Dreiblats ierunā aizkadra tekstu. (Foto: Publicitātes)
05.11.2021 17:02

kroders.lv

Videostāsts iecerēts kā izziņas materiāls ciklā “Liepājas kultūras akvarelis”, kura ideja dzimusi kontekstā ar Liepājas vēlmi kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu 2027.gadā, ziņo “kroders.lv”.

Pirms gada šajā ciklā jau publiskots videostāsts ”Liepājas simfoniskais orķestris. Ceļš mūzikā līdz Lielajam dzintaram”, kurā ietverti Liepājas mūzikas vēstures nozīmīgākie notikumi un personības līdz Latvijas neatkarības atgūšanai. 

Arī teātra vēstures stāsts aptvers līdzīgu laikposmu – no 18. gadsimta vidus līdz  20. gs. 90. gadu sākumam.

”Teātra tradīcija ir viena no bagātākajām kultūras tradīcijām Latvijā. Tās lokālā unikalitāte ir ciešā saplūsme ar mūziku (operas, operetes un populārās mūzikas tradīciju). Teātris sintezē arī vizuālo un kustību mākslu. Tieši Liepājā teātra tradīcijai raksturīga arī amatierkolektīvu un profesionālā teātra sinerģija, kā arī sākotnējās vācu un vēlākās krievu teātra tradīcijas saplūsme, kas pāraug latviešu teātrī. Vienlaikus 20.gs. 30.gados te saglabājas dažādu mazākumtautību teātra notikumi, bet padomju gados aktīvi ir divi profesionāli teātri – latviešu (Valsts Liepājas teātris) un krievu (Sarkankarogotās Baltijas flotes teātris).

Turklāt Liepājas teātris ir vienīgais Latvijā, uz kura skatuves ilgu laiku sadzīvojuši vai visi šīs mākslas veidi – dramatiskais, muzikālais, leļļu teātris un pat balets,” ar videostāsta ideju iepazīstina projekta vadītāja, teātra zinātniece Vēsma Lēvalde.

Scenārijs paredz izveidot populārzinātnisku, aptuveni 15 minūšu garu videostāstu ar bagātīgu vizuālo materiālu. Šim nolūkam projekta autori digitalizējuši vairāk nekā 100 fotogrāfiju, apstrādāti vairāki videoieraksti no teātra, muzeju un privātajiem arhīviem.

Vizuālo tēlu veidos DavidsMediaLV. ”Liepājas teātra tradīcijas vēsture” būs pieejama ikvienam interesantam bez maksas bibliotēku elektroniskajā tīklā, kā arī tiks nodota nekomerciālai izmantošanai projekta atbalstītājiem.

Projekts izstrādāts Liepājas Tautas teātra aktieru biedrības ”Te un nekur citur” paspārnē, tā mērķis ir jauna lokālās kultūras piedāvājuma – teātra tradīcijas veidošanās vēstures – radīšana digitālajā vidē, popularizējot Liepājas kultūrtelpas unikalitāti, stiprinot iedzīvotāju lokālo identitāti un pašapziņu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz