Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzgleznots dzejas Maestro

Uzgleznots dzejas Maestro
Foto: Egons Zīverts
30.03.2016 07:06

"Kurzemes Vārds"

“Kur gan citur lai Olafs Gūtmanis būtu, ja ne pie jūras. Domāju, Olafam nepiestāv rītausma, te viņam fonā ir jūra pēc saulrieta,” saka mākslinieks Aldis Kļaviņš.

“Gleznoju pēc atmiņas, ar Olafu esmu pazīstams no tā laika, kad atnācu uz Liepāju. Viņš bija tas, kurš manas pirmās izstādes katalogam uzrakstīja divus dzejoļus. Man patīk viņa dzeja, es apjūsmoju, kā viņš pats lasīja savu dzeju. Kad bijām jaunāki, mākslas pasākumos abi esam arī uzdziedājuši. Un mums labi saskanēja divbalsīgi!”

 Uzgleznot dzejas Maestro Olafa Gūtmaņa portretu mākslinieku mudināja rakstnieks Ēriks Kūlis, tādējādi īstenojot savu ieceri iemūžināt abu Liepājas slaveno literātu – Olafa Gūtmaņa un Egona Līva – piemiņu. Viņi abi tagad satikušies Centrālās zinātniskās bibliotēkas otrā stāva foajē.

“Egons Līvs un Olafs Gūtmanis ir vieni no tiem Liepājas simboliem, kas saglabāsies ne tikai mūsu pilsētas, bet arī visas Latvijas atmiņā. Abi ir likteņa brāļi, spalvas brāļi, vairāk vai mazāk jūras brāļi, un arī uzvārda brāļi, jo, kā zināms, Līvs arī ir Gūtmanis. Abi ir tāla ceļa gājēji ne tikai latviešu un citu tautu  literatūrā, bet arī savā dzīvē,” par ideju tuvāk stāsta Ēriks Kūlis. “Viens Gūtmanis, karam beidzoties, karagūstekņu kolonnā mērojis ceļu cauri visai Polijai, otrs izsūtījumā Sibīrijā piespiedu darbā reizojis gan Jeņisejas pietekas, gan taigu. Taču abiem Gūtmaņiem sirdī bija Latvija, un tādēļ viņi atgriezās dzimtenē, lai daudz dziļākas pēdas atstātu literatūrā un mūsu atmiņās. Ir gandarījums, ka gan Egons, gan Olafs, abi lielie liepājnieki, tagad atkal ir kopā šajā ēkā, kur ir citu viņu gara brāļu darbi pasaules literatūrā.”

Centrālās zinātniskās bibliotēkas direktore Ilga Erba atzina, ka grāmatu krātuve ir īstā vieta, kur kopt rakstnieku piemiņu. Pirmā savu vietu foajē ieņēma Egona Līva skulptūra, kuru veidojis mākslinieks Raimonds Gabaliņš, tagad tur apskatāms arī Alda Kļaviņa gleznotais Olafa Gūtmaņa portrets. Ilga Erba pastāstīja, ka abu rakstnieku darbi ir populāri lasītāju vidū. Olafa Gūtmaņa dzeju un prozu lasa dažādu paaudžu cilvēki, arī jaunatne. Un bibliotēkā – kā lasītavā, tā līdzņemšanai – ir pieejams abu rakstnieku literārais mantojums.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz