Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Uzrunā māksla “Lielajā dzintarā” un pilsētvidē

Uzrunā māksla “Lielajā dzintarā” un pilsētvidē
Foto: Ģirts Gertsons
05.08.2016 16:37

liepajniekiem.lv

Piektdien, 5.augustā, ar laikmetīgās mākslas darbu izstādi koncertzālē “Lielais dzintars” atklāts Liepājas Mākslas forums, kas turpināsies līdz pat nākamās nedēļas sestdienai, 13.augustam, piedāvājot nozīmīgus un līdz šim nebijušus muzikālus, mākslas, teātra un kino notikumus.

Mākslas foruma rīkotāja, “Lielā dzintara” vadītāja Baiba Bože, uzrunājot klātesošos, sacīja, ka šodien ir lieli svētki, jo tiek atklāts tas, kas lolots un auklēts ilgu laiku. “Pagājušajā gadā dzima ideja par Liepājas Mākslas forumu. Vesela mēneša garumā ieskandinājām kocertzāles atklāšanu. Domājot par to, kā veicās pērn, mums bija skaidrs, ka šis forums nevar būt kā viena gada vienreizēja akcija. Tā apmeklētība, cilvēku ieinteresētība, diskusijas apliecināja, ka forumam jānotiek arī 2016.gadā,” B.Bože norāda, ka šogad astoņās dienās Mākslas forums piedāvās septiņus nozīmīgus un kvalitatīvus kultūras pasākumus.

Izstādes atklāšana noritēja koncertzāles “Lielais dzintars” mākslas telpā “Civita Nova”, kur klātienē bija sastopami arī ekspozīcijas tapšanā iesaistītie mākslinieki.

Šeit līdz pat septembra beigām arī apskatāma viena daļa ekspozīcijas – Kuldīgas mākslinieku rezidences radītais mākslas projekts ”Lielzemes muzejs” ar centrālo objektu – lielizmēra kaķi.

Izstādes darba grupu veido mākslinieki Aigars Bikše un Andris Vītoliņš, operas režisore Margo Zālīte, reklāmas speciālists Voldemārs Dūdums, korektore Anna Laganovska, tulkotājs Uldis Brūns, dizainere Sabīne Vernere, vadītāja Ilze Supe, filozofs Kārlis Vērpe un kurators Uldis Pētersons.

Turpinājumā apmeklētāji varēja nodoties pilsētvidē izstādīto mākslas darbu apskatei, kas atrodami trīs dažādās vietās – Vecajā ostmalā, Zivju ielā un krustojumā starp Jūras un Graudu ielām.

Mākslas sesijas ietvaros ir turpināta tradīcija ik gadu foruma laikā dāvināt pilsētai vienu sakoptu brandmūri Liepājas pilsētvidē. Pagājušā gada vasarā pilsētas centrā tapa lielformāta gleznojums “Skaņu vīrs”, kura autori bija jaunie mākslinieki Dainis Rudens un Ēriks Caune, atgādina SIA “Lielais Dzintars” sabiedrisko attiecību vadītāja Elizabete Hartmane.

Šovasar lielformāta sienas gleznojumu – Liepājai raksturīgo vārnu – tai piederīgā vietā, Vecajā ostmalā 55, izveidojis pieredzējušais mākslinieks, liepājnieks Uldis Rubezis. Prātojot par simbolu, kurš filozofiski un dizainiski iekļautos promenādes vidē, U.Rubezis izlēmis gleznot melno vārnu: “Nolēmu, ka šajā vietā iederētos kas liels un pamanāms, simbolisks gleznojums, kas ar laiku varētu kļūt arī par tikšanās vietu – pie melnās vārnas. Šī putna daudzpusīgā simboliskā nozīme mani uzrunāja un mudināja izvēlēties gleznojumam. Gudra, ar apskaužamām pielāgošanās spējam un viltību apveltītā vārna, pēc Kastaņedas domām, bija vienīgais dzīvnieks, kurā būtu vērts pārmiesoties. Manuprāt, interesanti arī, ka melnā vārna ģeogrāfiski ir sastopama tikai šajā pusē.”

Pilsētvidē liepājniekus uz pārdomām mudinās Indriķa Ģelža multimediālā instalācija “Tikšanās” Zivju ielā 2a un Ivara Drulles skulptūra “Ieklausies eņģeļu balsīs” krustojumā starp Jūras un Graudu ielām.

Objekts “Tikšanās” izveidots no divām “Lada 2101” automašīnām, kuras procesa laikā pārdalītas divās vienādās daļās. Rezultātā abu mašīnu aizmugurējās daļas savienojums radījis vienu kopēju objektu, ko interaktīvi papildina mākslinieka veidoti trīs video darbi.

Savukārt Jūras un Graudu ielu satikšanās krustojumā, vietā, kur 2015.gada mākslas foruma laikā tika eksponēta plašu rezonansi guvusī Aigara Bikšes veidotā tumšādainā tautumeita, tiks eksponēts Ivara Drulles objekts “Ieklausies eņģeļu balsīs”. 

Mākslas darbā ir attēlots inženieris-izgudrotājs, kurš ir izgatavojis konstrukciju, lai beidzot varētu uztvert eņģeļu sūtītās ziņas, kuras līdz šim viņš nespēja sadzirdēt. Objekts “Ieklausies eņģeļu balsīs” Liepājā piedzīvo pirmizrādi, nekur iepriekš tas nav bijis izstādīts.

Par iedvesmu instalācijas tapšanai stāsta I.Drulle: “Cilvēks ar savām uztveres iespējām spēj redzēt un dzirdēt tikai niecīgu salu no realitātes. Mēs spējam uztvert mazu daļu no plašā viļņu un frekvenču okeāna, kas virmo gaisā ap mums. Ar radio starpniecību mēs varam klausīties mūziku, ar radioteleskopu palīdzību mēs spējam redzēt zvaigznes, bet ir vēl citas informācijas uztveres formas. Ir dzirdēti stāsti, kā Svētais Gars runā uz praviešiem un ir aprakstīti tūkstošbalsīgi eņģeļu kori, kas dzied neticami skaistas melodijas, bet kā šīs skaņas uztvert skaļajā ikdienas troksnī?  Kā mēs varam dzirdēt, kad eņģeļi mums sūta ziņas?”

Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla uzteic organizatorus, un uzskata, ka tiek veikts labs darbs, iepazīstinot Liepājas sabiedrību ar laikmetīgo mākslu. “Laikmetīgās mākslas izstāde ir zināmā mērā publicistika mākslā,” norāda D.Kārkla, “

mākslinieki izsaka savu attieksmi pret sabiedrībā notiekošo un mēģina uzrunāt skatītāju.

Jāsaka gan, ka Liepājā ne vienmēr laikmetīgo mākslu saprot. Taču ir lieliski, ka pakāpeniski tiek dota iespēja šo žanru iepazīt.”

Arī tēlnieks Egons Peršēvics aicina izstādi apskatīt: “Šāda mēroga izstādes pie mums nemaz nenotiek tik bieži.” Vērtējot izstādītos darbus, tēlnieks sacīja: “Man patīk. Nav tā, ka būtu kāds objekts, kas nepiesaista uzmanību. Mākslinieki, kas piedalās, ir spējīgi un ir arī spējīgi radīt interesantus mākslas darbus. Cik skatos, viņi šeit ir vairāk eksperimentējuši. Manuprāt, izstādes galvenā vērtība ir interesantums.”

Visi ekspozīcijas objekti pilsētvidē būs apskatāmi līdz 30.septembrim.

Kā iepriekš ziņots, ”Liepājas mākslas forums” noritēs no 5. līdz 13. augustam un ir turpinājums pagājušajā vasarā noritējušajam mākslas forumam ar devīzi ”Atklāj savu dzintaru!”, kas iezīmēja tobrīd vēl tikai gaidāmo koncertzāles ”Lielais dzintars” atklāšanu. Foruma ietvaros apmeklētājiem tiek piedāvāti dažādu žanru un starpžanru mūzikas un mākslas notikumi, kā arī kino un lektorijs.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz