Otrdiena, 30. aprīlis Liāna, Lilija, Alta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Valentīnai Freimanei veltītā kinolektorijā demonstrēs Žana Vigo filmu “Atalanta”

15. septembrī pulksten 17 Liepājas Latviešu biedrības nama kamerzālē notiks Valentīnai Freimanei veltītais kinolektorijs, informē biedrības nama sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Dēliņa-Lipska.

Valentīnai Freimanei veltītā kinolektorijā demonstrēs Žana Vigo filmu “Atalanta”
Foto: Publicitātes
12.09.2023 10:39

liepajniekiem.lv

Uz ekrāna baudīsim Žana Vigo filmu ”Atalanta” (1934). Lomās redzēsim Žanu Dastē, Ditu Parlo, Mišelu Simonu.

“Atalanta” – tā sauc baržu, kas pieder Žanam. Kad viņš apprec Žiljetu, jaunā sieva pārceļas uz baržas, lai dzīvotu kopā ar komandu.

Sievietes parādīšanās izjauc kuģa ikdienu, vīrieši cenšas padarīt Žiljetas dzīvi uz klāja vieglāku, taču ar laiku jauno sievieti pārņem garlaicība un vientulība.

Pilsēta kā sapnis, kura piepildīšana varētu glābt no dzīves vienmuļības, sapnis, kuru var izsapņot kā bērns, bet no kura jāmostas.

”Atalantā” visa darbība notiek uz ūdens, pat ja tuvējā pilsēta aizvilina jauno sievu prom, viņai jāatgriežas pie ūdens… Aktrise Dita Parlo ar šo lomu ieguvusi pārliecinošu vietu kinovēsturē.

Filma ir kā skaista un skumja poēma, no kuras ietekmējušies neskaitāmi režisori.

Kā pirmo jāmin Fransuā Trifo, kurš teicis: ”Žans Vigo nāca pasaulē, lai nodzīvotu īsu un grūtu mūžu. Viņš kļuva par bāreni un palika viens un vientuļš, no tēva mantodams vienīgi savas dzīves kredo. Vigo savādās, skumjās, skarbās, taču tik dvēseliskās un siltās filmas viemēr paudīs šo kredo – Es aizstāvu vājāko.”

Žans Vigo (1905-1934), reizēm dēvēts par ”nolādēto dzejnieku”, pieder pie pasaules kino grandiem, kaut savā 29 gadus garajā mūžā paguva uzņemt tikai četras filmas. ”Atalanta” ir pēdējā. Vigo poētika valdzina un nelaiž vaļā.

Kinolektorijā tiksimies arī 22. septembrī pulksten 17, lai kopīgi piedzīvotu Žaka Tatī filmu “Ilo kunga brīvdienas” (1953).

Kinolektorijs notiek izstādes ”Gadsimta lieciniece. Satikšanās ar Valentīnu Freimani” ietvaros un tapis sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā un Mākslas Festivālu Cēsis.

Filma franču valodā ar tulkojumu latviski.

Ieeja bez maksas.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz