Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Valsts palīdzēs Liepājas teātrim ar pusmiljonu eiro

Liepājas teātra ienākumu kritumu plānots kompensēt ar valsts īpašu mērķprogrammu no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem pusmiljona eiro apmērā uz diviem gadiem. Apliecinājumu tam Liepājas dome saņēmusi no Kultūras ministrijas. ”Šī ziņa mums ir svaiga, un naudiņa vēl nav kontā, tāpēc jāveic vēl daudzi mājasdarbi,” saka teātra vadītājs Herberts Laukšteins.

Valsts palīdzēs Liepājas teātrim ar pusmiljonu eiro
Foto: Publicitātes
04.02.2022 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

1. februārī teātrī notiks darbinieku kopsapulce, uz kuru Liepājas teātra valde bija aicinājusi Liepājas domes vadītājus. ”Saprotams, ka būtiskākais jautājums, kas interesēja darbiniekus, bija saistīts ar atalgojumu, jo no šī gada valsts ir definējusi savās kultūras iestādēs vidējā atalgojuma pieaugumu, bet mēs šim pieaugumam īsti netiekam līdzi,” norāda Liepājas domes priekšsēdētājs Gunārs Ansiņš. ”Pašvaldības dotāciju visus pēdējos gadus esam spējuši noturēt aptuveni nemainīgā apjomā, taču ļoti krasi pandēmijas ietvaros ir sarukusi teātra pašu ieņēmumu daļa.”

Pašvaldības vadītājs pastāsta, ka šobrīd beidzot esot iezīmējusies gaisma tuneļa galā saistībā ar papildu finansējumu, ko Liepājas teātris varētu saņemt no valsts. Gan šogad, gan nākamgad saņemot 250 tūkstošus eiro, rastos iespēja ”pārskatīt atalgojumu gan aktieriem, gan arī tehniskajiem darbiniekiem, kurus, attīstoties rūpnīcām ar alternatīvām darbavietām, kļūst arvien grūtāk noturēt pie niecīgā atalgojuma”.

”Ja to saskaita ar pašvaldības līdzšinējo dotāciju šim gadam, kas ir 1,3 miljoni eiro, mēs redzam, ka Liepājas teātris sasniedz aptuveni to pašu līmeni kā citi profesionālie teātri ārpus Rīgas, kurus uztur valsts.

Es domāju, ka tā ir priecīga ziņa gan darbiniekiem, gan arī teātra valdei,” atzīmē G. Ansiņš.

Kultūras ministrija (KM) sākusi izstrādāt noteikumus atveseļošanas pasākumu kultūras jomā īstenošanai. Liepājas teātris tiks noteikts kā otrās projektu iesniegumu atlases kārtas ”Daudzpusīgas profesionālās mākslas pieejamības nodrošināšana nacionālas vai reģionālas nozīmes attīstības centros Latvijā” projekta iesniedzējs, kas varēs pretendēt uz finansējumu līdz 500 000 eiro laikā no šī gada 1. janvāra līdz 2023. gada beigām, stāsta KM pārstāve Lita Kokale.

Projektu iesniegumus sāks pieņemt aprīlī, bet īstenošana varētu sākties jūlijā.

Ar veicamajiem mājasdarbiem H. Laukšteins pirmkārt domā aprēķinus – cik algu pieaugumiem pietiks šīs naudas. ”Tāpat ar jauniestudējumiem.

8. februārī sanāks repertuāra padome, apspriedīsim repertuāra un jauniestudējumu projektu. Tad kaut ko vairāk zināsim. Pašreiz varu pateikt – jā, tāds solījums ir,” viņš komentē papildu finansējumu.

Tikko parakstīts deleģējuma līgums starp teātri un Liepājas pašvaldību ar jaunajiem nosacījumiem. Deleģējuma līgumā noteikts jauniestudējumu skaits – sešas izrādes un viens koncertuzvedums. Iepriekš bija nedaudz vairāk. ”Daudz esam saražojuši pandēmijas laikā, bet šīs izrādes netika līdz skatītājiem. Tā ka mums ir pietiekami liels svaigs repertuārs, ko rādīt, un pie viena ietaupīt – lai varētu algas nedaudz ietaupīt,” atzīmē H. Laukšteins.

Tāpat kā citos Latvijas teātros, arī Liepājā ik nedēļu nākas atcelt kādu izrādi un atdot skatītājiem naudu par biļetēm. Šos zaudējumus teātrim valsts kompensēs, norāda direktors. ”Šausmīgi ir tas, ka skatītāji sapērk biļetes, taisās nākt uz teātri, bet mēs esam spiesti izrādi atcelt, jo kādam tests ir pozitīvs. Taču tādi ir noteikumi,” viņš skaidro.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz