Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vasaras noskaņas uz auduma galerijā ”Romas dārzs”

Dienai ir jābūt rāmai, lai Lilita Bauģe, strādājot un veidojot darbus bioapdrukas jeb ekoprintatehnikā, uz auduma varētu izkārtot koku lapas, augus vai ziedus. ”Ja laukā ir liels vējš, tas visu laiku tiek aizpūsts prom,” viņa saka.

Vasaras noskaņas uz auduma galerijā ”Romas dārzs”
Tekstilmāksliniece Lilita Bauģe saka, ka patlaban ekoprinta tehnikā iegūtā krāsa un nospiedums uz auduma ir vairāk vai mazāk noturīgs, tāpēc no tiem var pat gatavot šalli vai kleitu. Var izmantot arī interjerā, piemēram, kā aizkarus vai žalūzijas. Tieši tāpēc ir radīti arī impregnēti, cietināti audumi vai tādi, kas piesūcināti ar vasku. (Foto: Egons Zīverts)
03.02.2022 06:00

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Pēdējo divu gadu darba rezultāts, strādājot šajā tehnikā, patlaban aplūkojams galerijā ”Romas dārzs”. Peoniju, rožu, kazeņu, pīlādža, lazdu, melleņu, vīgriežu un citu augu un koku lapas saskatāmas uz Lilitas audumiem, skatītājam dāvājot vasaras sajūtas.

L. Bauģe ir viena no retajām māksliniecēm, kas strādā šajā mazizpētītajā tekstilmākslas jomā. Bioapdruka ir tehnika, kurā tiek izmantotas koku, augu lapas un ziedi, kas kopā ar dažādiem kodinātājiem iekrāso audumu un veido rakstus – pārsteidzoši precīzas kontūras un atspiedumus. Tā ir tehnika, kas prasa pacietību, ilgstošu izpētes darbu un neskaitāmus eksperimentus. Māksliniece bioapdrukas veido uz kokvilnas, zīda, kašmira un viskozes materiāliem.

Ja nebūtu kovidlaiks ar saviem ierobežojumiem un lokdauniem, visticamāk, galerijā ”Romas dārzs” L. Bauģe būtu izstādījusi pavisam ko citu. Ceļš līdz izstādei bijis garš, sākotnēji tā bija paredzēta 2020. gada pavasarī vai vasarā, bet vairākkārt pārcelta. ”Kad lokdauna laikā veikali bija ciet, neko daudz nevarēja nopirkt, tajā skaitā krāsas, sāku domāt, kas ir tas, ko varu ņemt un darīt, izmantojot to, kas man ir. Pirms kāda laika biju provējusi ekoprintu un nodomāju, ka varētu apskatīt šo tehniku vairāk, jo mežs man ir blakus, katls ir, ugunskuru varu iekurt. Materiāli, uz ko strādāt, audumi, man bija sarūpēti. Un, lūk, rezultāts ir šāds.”

Māksliniece pasmaida, – ja kādreiz īpaši sekojusi līdzi televīzijas pārraidei ”Panorāma”, tad tagad vairāk uzmanot, lai netiek palaistas garām laika ziņas. ”Dzīvojot laukos, tā taču ir ļoti svarīga informācija,” viņa saka. ”Lietus, sniegs, putenis, karstums – tas viss mani ļoti ietekmē. Un, kad, piemēram, strādāju šajā tehnikā, laukā nedrīkst būt liels vējš. Ir jābūt rāmai dienai, lai varētu uz auduma izkārtot lapas.” Pirms ķerties pie darba, būtiski ne tikai laikapstākļi, bet arī – vai tam ir atbilstošs noskaņojums. ”Kad izlemju, tad – kā no rīta pieceļos, tā tikai vakarā beidzu.”

Lilita dodas uz mežu vai pļavu pēc dabas materiāliem, iekur ugunskuru un ”vāra un šmorē”, kā viņa jokojot sauc atspiedumu veidošanu. Saveidotais un apstrādātais auduma rullītis ar dabas materiāliem gan netiek likts ūdenī, bet tvaicēts virs dzīvas uguns. Taču ne vienmēr ar pirmo reizi darbs izdodas. Ir bijis, ka, attinot vaļā, audumā ir tukšumi, jo augs vai lapa nav nodrukājusies. ”Tad sāku no jauna, ciklu atkārtoju,” radošo procesu ieskicē L. Bauģe. ”Vienu otru darbu esmu tinusi iekšā piecas reizes, lai iegūtu vēlamo rezultātu.” Sākumā arī visi audumi iznākuši melnbalti. Pakāpeniski, mainot un kombinējot kodinātājus, ieguvusi krāsainus atspiedumus.

Bet nu jau pieredze ir uzkrāta un māksliniece spēj prognozēt rezultātu. ”Vīgriezes ļoti brīnišķīgi atspiežas, kazene, peonija, krūmmellene, lazda, ķirsis. Pienene, kas ir interesanti, tuvāk rudenim atstāj nospiedumu. Bet no tomāta lapas vai suņuburkšķa atspiedumu dabūt nevar. Visskaistākie nospiedumi veidojas no tiem kokiem un augiem, kam ir sarkanas ogas.” Eksperimenti gan vēl nav beigušies. ”Neesmu izmēģinājusi un paņēmusi kritušās lapas, kas bišķi iepūdējušas. Tā varētu pastiept to procesu mazliet garāku,” Lilita apliecina, ka šī ir sezonāla nodarbošanās – aptuveni no Jāņiem līdz rudenim. Vēl internetā ir redzēts, ka veido herbāriju, ko pēc tam atdzīvina un drukā uz auduma.

Kopskaitā galerijā aplūkojami ap 20 dažādu darbu, bet viens ir īpašs – lielizmēra audekls, kurš savukārt bijis apmēram uz mēnesi ierakts zemē, uz vienas audekla malas sakrāmējot akmeņu kārtu. Pēc tam iegūtais zīmējums nostiprināts, un pirms izstādīšanas audekls ievaskots. ”Arī tā ir interesanta tēma,” spriež māksliniece.

”Lilitas Bauģes darbi šajā drūmajā ziemas laikā aicina apmeklētājus atgriezties vasaras noskaņās,” vērtē galerijas ”Romas dārzs” vadītāja Astra Dzērve. Kompozīcijas esot nesamākslotas un dabīgas, viņa raksturo, tādējādi atklājot un izceļot augu dabiskos rakstus un krāsas. Arī iekārtojot izstādi, māksliniecei galerijas betona un ķieģeļu izstāžu zālēs ir izdevies radīt dabas atmosfēru – ar pirtsslotām, niedru ziediem, skan sienāžu sisināšana, putnu balsis, arī vilku gaudas. ”Tā ir mūzika, kas skan, kad radu šos darbus,” skaidro L. Bauģe. Viņa dzīvo Gaviezē un ir arī Gaviezes senlietu krātuves ”Atmiņu pūrs” vadītāja.

Tāpat rīko batikas, bioapdrukas un sietspiedes meistarklases gan pieaugušajiem, gan bērniem. Mācījusies Liepājas Lietišķās mākslas vidusskolas tekstildizaina nodaļā, studijas turpinājusi Latvijas Mākslas akadēmijā. Kopš 2011. gada regulāri piedalās tekstilmākslas izstādēs, viņas darbi bijuši eksponēti Latvijā, Baltkrievijā, Polijā, Spānijā, kā arī sarīkojusi vairākas personālizstādes.

Izstāde ”Nospiedumi” galerijā ”Romas dārzs” skatāma līdz 27. martam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz