Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vecā ūķa saimnieks – Jānītis

Vecā ūķa saimnieks – Jānītis
Foto: Egons Zīverts
26.11.2018 07:03

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos” vienkopus pulcējās kupls skaits fotomākslas mīļotāju, lai nosvinētu Liepājas Tautas fotostudijas “FOTAST” 60 gadu jubileju un kopīgā atmiņu vakarā pieminētu kolekcionāru un fotogrāfu Jāni Lādīti. Pasākumu “Vecā ūķa saimnieks – Jānis Lādītis” vadīja Gunārs Kopštāls, fotogrāfu mīļi saucot par Jānīti.

Jānis Lādītis bija stipra personība, aktīvs Tautas fotostudijas “FOTAST” dalībnieks, Liepājas Optimistu pulka biedrs un divkārtējs goda titula “Gada liepājnieks” ieguvējs. Viņš bija ne tikai starptautiskas klases fotomākslinieks, bet arī foto lietu kolekcionārs. Vairākus gadu desmitus viņš aizrautīgi vāca un rūpīgi krāja kolekciju, ko veido vēsturiskās fotogrāfijas, fotoaparāti, profesionālas grāmatas un albumi par fotogrāfiju un fotografēšanu, preses izdevumi, dažādi fotopiederumi, kas šobrīd izvietoti divās muzeja telpās. “Lai arī te ir apskatāmi daudzi objekti, tā ir tikai neliela daļa. Visam gluži vienkārši te nepietika vietas,” skaidro J. Lādīša draugs un laikabiedrs G. Kopštāls.

Viņš zina stāstīt, ka fotomāksliniekam ar kolekciju gājis visādi – sākumā daļa no lietām glabājās par ūķi dēvētajā fotogrāfiju vēstures istabā, kas sākotnēji atradās pirmā stāva patrepē Raiņa ielā. Vēlāk kāds amerikānis piedāvājis to visu pārpirkt, bet J. Lādītis kā pārliecināts valsts un Liepājas patriots neesot piekritis pārdot. Noraidošu atbildi no fotogrāfa saņēma arī interesenti no Lietuvas, Klaipēdas, kas viņa kolekcijai piedāvāja īpašas telpas un viņam pašam – dzīvokli, kur dzīvot. Visi piedāvājumi, kas nāca no malas, tika atraidīti, un, kad fotomākslinieka veselība sāka pasliktināties, 2004. gadā sirmais fotomeistars savu kolekciju uzdāvināja Liepājai, kas pēc vairāku gadu ceļošanas no vienas vietas uz citu atradusi mājvietu Liepājas muzeja filiālē “Liepāja okupāciju režīmos”.

Muzeja otrajā stāvā izvietoti fotoaparāti, fotogrāfijas un citas ar fotografēšanu saistītas lietas, kas ļauj izzināt fotografēšanas vēsturi. Arī atmiņu vakara dalībniekiem bija iespēja ne tikai gremdēties G. Kopštāla stāstos, bet arī aplūkot ekspozīciju. Atmiņu vakarā varēja apskatīt arī mākslinieka bildes, kurās bija skatāmi arī viņa laikabiedri. Par visu laiku labāko J. Lādīša fotogrāfiju atzīts inscenētais kadrs ar nosaukumu “Pusdienas”, kas saņēmis daudz atzinības un apbalvojumu.

“Tagad jau bildes var apstrādāt ātri,” saka G. Kopštāls, “tajos laikos mēs pie neizdevušās bildes sēdējām stundām, lai ar piecu sariņu otiņu aizpunktotu baltos caurumus. Es savas pirmās bildes attīstīju vecos zupas šķīvjos, palīdis zem virtuves galda.” Bet nu šo laiku varam atcerēties un pieminēt. Nobeigumā G. Kopštāls sacīja: “Labestība, kas plūda no mūsu Jānīša, bija vienreizēja. Mēs varam viņam tikai pateikties par to siltumu, ko mums deva, un darbu, ko ieguldīja.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz