Otrdiena, 19. marts Jāzeps, Juzefa
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Virs pilsētas jumtiem paceļas krasta ļaudis. Sumina literatūras izcilniekus

Piektdienas vējainajā pēcpusdienā pāris metrus virs Liepājas jumtiem, kafejnīcas “Cukurfabrik” trešā stāva terasē plīvoja svinīga atmosfēra. Tur balvas pasniedza vienu no aizvadītā gada izcilāko literāro darbu autoriem, rakstnieka Egona Līva piemiņas balvas ”Krasta ļaudis 2021” laureātiem.

Virs pilsētas jumtiem paceļas krasta ļaudis. Sumina literatūras izcilniekus
Foto: Kārlis Volkovskis
17.09.2021 18:43

Roberts Džeriņš

"Kurzemes Vārds"

Labākā daiļdarba titulu saņēma Maijas Miglas – Streičas romāns ‘’Matildes gadsimts’’, rakstniecei neslēpjot nedz saviļņojumu, nedz pārīti rāmu prieka asaru.

Konkurss norisinājās jau 11. reizi un kopumā tika iztirzāti 15 literārie darbi. Astoņi kategorijā par labāko oriģinālliteratūras prozas darbu latviešu valodā un septiņi – par labāko skolu jaunatnes literāro darbu.

Pieaugušo konkurencē triumfēja Maija Migla – Streičas romāns “Matildes gadsimts”, kurā spilgti ieskanas arī Liepājas vārds un iezīmētas tās vēsturiskās, sadzīviskās kontūras, kurzemnieka dzīvesziņa un autores dzimtas vēsture, lasītājam uzticot dziļi personisku un patiesu stāstu. Rakstniece atalgota ar naudas balvu 1000 eiro apmērā.

Galveno balvu skolēnu radošo darbu konkursā saņēma Austra Litauniece no Rēzeknes 5. vidusskolas par darbu ‘’Nepaliekošs”, kurā izvērsta sevis meklēšanas tēma, sasaistot to ar latviešu bēgļu ceļiem un neceļiem, patvērumu no kara briesmām cenšoties rast Zviedrijā. Rēzekniete par savu izcilo veikumu saņēma 300 eiro lielu naudas balvu.

Otro vietu ieguva Paula Sonita Deruma no Rīgas Angļu ģimnāzijas par darbu ”Jūrniece – patriote”, bet trešo – Rebeka Zvirbule no Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas par darbu ‘’Vienīgā dziesma’’.

Par konkursa tradīciju kļuvusi arī īpašo balvu piešķiršana. Liepājas Rotary kluba balvu saņēma rakstnieks Lauris Gundars par grāmatu ‘’Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A.’’, savukārt Liepājas speciālās ekonomiskās zonas īpašo balvu saņēma liepājnieks Ēriks Vilsons par grāmatu ‘’Me&Mo’’.

Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens, uzrunājot viesus, uzsvēra, ka šī balva ir ne tikai konkurss, bet svētki, kas pulcina Liepājā grāmatu un radošo darbu autorus, rakstniekus, grāmatu izdevniecību pārstāvjus, pilsētas vadību, žūrijas komisijas locekļus un kultūras dzīves veidotājus no visas Latvijas.

Apbalvošanas ceremoniju vadīja Liepājas teātra aktieris Edgars Ozoliņš, par muzikālo pavadījumu rūpējās mūziķis Normunds Kalniņš un Liepājas teātra aktrise Agnese Jēkabsone.

UZZIŅAI

Oriģinālliteratūras prozas darbu kategorijai tika iesniegtas astoņas grāmatas:

  • Maija Migla-Streiča ”Matildes gadsimts”,
  • Gaitis Grūtups (literārā apdare) ”Nakts jau nav tikai gulēšanai. Valentīnas Lasmanes dzīvesstāsts”,
  • Ēriks Vilsons ”Me&Mo”, Lauris Gundars ”Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A.”,
  • Sandra Vensko ”…klibs putniņš neraud viens”,
  • Normunds Treimanis ”Aukstums. Tumsa. Bads”,
  • Arvis Kolmanis ”Annas stāsti”,
  • Andra Manfelde ”Kaķis mākoņos”.

Apbalvojumi:

  • Maija Migla – Streiča ‘’Matildes gadsimts’’ – labākais oriģinālliteratūras prozas darbs latviešu valodā 2020./ 2021. gadā par dziļi personiska un patiesa stāsta uzticēšanu, izceļot kurzemniecisko dzīves redzējumu, pārdzīvojumu dziļumu, gara noturību – tā radot skaudru, bet vienlaikus sirsnīgu stāstu”.
  • Lauris Gundars ‘’Svešam kļūt jeb Stāsts par Gunāru A.’’ – Liepājas Rotary kluba īpašā balva par atšķirīgu skatījumu uz Latvijas šodienu un vēsturi, izmantojot salīdzinošo un autobiogrāfisko literāro pieeju – tā radot aizraujošu un spilgtu stāstu.
  • Ēriks Vilsons ‘’Me&Mo’’ – Liepājas speciālās ekonomiskās zonas īpašā balva par asprātīgu, emocionālu un saturiski atraktīvu Liepājas pilsētas dzīves pagājušā gadsimta 90. gadu atainojumu – par tiešu skatījumu uz pilsētas ekonomiskajām svārstībām, cerībām, iespējām un šaubām.
  • Pateicības diplomus un piemiņas dāvanas par dalību skolēnu radošo darbu konkursā saņēma Kaspars Gržibovskis no Ozolnieku vidusskolas par darbu ‘’Patriotisms’’, Annemarija Oļševska no Rēzeknes Valsts 1. ģimnāzijas par darbu ‘’Vectēva mantojums’’, Daniels Dāvis Berjozkins no Jāņa Čakstes Liepājas 10. vidusskolas par darbu ‘’Piemare un tās romantika’’ un Paula Sonita Deruma no Rīgas Angļu ģimnāzijas par darbu ‘’Nemierīgā Jāņu nakts’’.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz