Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Zūdoši nezūdošā pilsēta mākslinieku acīm

Zūdoši nezūdošā pilsēta mākslinieku acīm
Foto: Egons Zīverts
22.08.2018 07:03

"Kurzemes Vārds"

Liepājas mākslinieku biedrība “Mākslas kolēģi” šovasar rosījās pilsētas ielās, lai zīmējumos, grafikās un gleznās iemūžinātu tās vēsturisko apbūvi vai to, kas no tās vēl palicis. Kādu Liepāju mākslinieki dokumentējuši, pašlaik var aplūkot izstādē “Ne-zūdošā Liepāja” galerijā “Romas dārzs”, Zivju ielā 3.

“Mēs staigājam pa pilsētu un redzam ļoti daudz māju ar tukšiem logiem. Un tādēļ mums radās doma iemūžināt visas tās mājas, kas vēl ir, bet kuru rītdien varbūt vairs var nebūt,” projekta “Ne-zūdošā Liepāja” mērķi raksturoja tā rīkotājas, biedrības “Mākslas kolēģi”, valdes locekle, māksliniece Ilze Eniņa.

Projektā piedalījās ne tikai “Mākslas kolēģu” pārstāvji, bet arī citi mākslinieki, kuri pilsētas ēkas, ielas, vēsturiskās arhitektūras mantojumu fiksējuši gleznās, grafikās un zīmējumos. Dažs bijis tik ražīgs, ka izstādē piedāvā vairāk nekā 10 darbus. I. Eniņa atzina, ka vasarā, kad skaistā laikā vilina jūrmala, mazdārziņi un dažādi darbi, bijis grūti kopā pulcināt māksliniekus. “Bet kad viņi atnāca pirmoreiz un redzēja, ka tas nemaz neprasa tik daudz laika, ka pietiek ar divām trim stundām, tad iedrošinājās vairāki un nāca. Mēs runājām, smējāmies, sēdējām visi bariņā un zīmējām, katrā vietā bija kādi piedzīvojumi. Piemēram, pie Linoleja rūpnīcas mūs apciemoja kaķītis,” viņa raksturoja atmosfēru, kurai ir liela nozīme mākslinieku saliedēšanā.

“Tas, ka Liepājā notiek transformācija ar ēkām, ir redzams un attēlots arī manos divos zīmējumos. Bet ir cerības, ka tomēr notiks atjaunošanas darbi, vismaz tā mēs dzirdējām attiecībā uz Bāriņu ielas 26. māju. Taču ir arī tiešām ļoti aizlaistas ēkas, par kurām ir lielas šaubas, ka to varētu atjaunot, tas vienkārši ir aizejošais laiks,” sacīja māksliniece, “Mākslas kolēģu” biedre Ineta Ķergalve. Viņa piedalījās visās projekta aktivitātēs un par personīgo ieguvumu uzskata jauno pieredzi – iespēju iepazīt sietspiedes tehniku, kādā nebija strādājusi.

Kopumā izstādē “Ne-zūdošā Liepāja” piedalās 16 autori, un tā būs apskatāma līdz 22. septembrim.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 22. augusta numurā.

#kvards-20180822-08#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz