Aizsāk tirgus tradīciju
Pirmais mājražotāju produkcijas tirdziņš Paplakā pie pagastmājas pulcēja 10 pārdevēju. Piedāvātās produkcijas klāsts bija plašs – sākot no kūpinātas truša gaļas un pašceptas maizes līdz auskariem un traktoru rezerves daļām. Lai arī pircēji drūzmu neradīja, neviens no tirgotājiem neteica, ka uz šejieni vairs nebrauks.
Sestdienas rītā īsi pirms pulksten 10 laukumā pie Virgas pagasta pārvaldes tirgotāju ir aptuveni tikpat daudz, cik pircēju. Taču jau pēc pusstundas sākas lielāka rosība. “Pirmajai reizei ir labi,” vērtē mājražotāju produkcijas tirgus organizatore Liene Ķude. “Šoreiz ir vairāk mājražotāju. Ir gan vietējie, gan no Sakas, Kazdangas.”
Saceniece, kas atvedusi augļu sukādes un sīrupus, nav runīga, bet Kazdangas piemājas saimniecības “Puķītes” saimniece Aina Engelsone pastāsta, ka Paplakā piestājusi pa ceļam uz Liepāju. Viņa piedāvā biezpienu, sviestu un sieru ar dillēm, ķiplokiem, papriku vai ķimenēm. Teikt, ka viens iet labāk par citiem, nevarot. Katrs izvēlas pēc savas gaumes un patikšanas. Un neko jaunu pagaidām neesot plānots piedāvāt. A. Engelsone pārstrādā tikai pašu saimniecībā izslaukto pienu, tādēļ arī produkcijas vasarā ir vairāk, ziemā – mazāk.
Liepājnieks Viktors Ragelis tirgo rezerves daļas lauksaimniecības tehnikas šarnīru restaurācijai. Jau trīs gadus viņš piedāvā arī detaļu virpošanu, slīpēšanu. “Tagad ir klusums, bet nāks tuvāk pavasaris, darba būs pietiekami,” Viktors jau zina.
Sezonu ar piedalīšanos Paplakas tirdziņā atklājis grobiņnieks Gunārs Grenovskis. Viņš piedāvā iegādāties kapļus, kuru cena ir 4,50 latu, un citus dārzkopjiem derīgus rīkus. Tos Gunārs gatavo pats. “Kaut ko bišķi nopērk, bet maz,” viņš neslēpj.
Andra Gertsona foto
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 18. februāra numurā.
#kvards-20130218-06#