Apmācīs ražot piena produktus mājas apstākļos
Tagad, kad iespējas tirgot zemnieku saimniecībā iegūto produkciju bez starpniekiem kļuvušas lielākas, pastiprinājusies arī lauku cilvēku apņēmība ražot dažādus piena izstrādājumus mājas apstākļos. Tas nozīmē, ka atkal varēsim nobaudīt mājas biezpienu, mājas sierus, skābputru un citus sen negaršotus gardumus, kurus pieminot vien siekalas saskrien mutē.
Par to, lai lauku saimnieces varētu darboties šajā jomā, jau kopš pērnā gada gādā “Siera klubs”, kas organizē semināru par piena produktu ražošanu mājas apstākļos. Kluba prezidente Vanda Davidanova pastāstīja, ka jau aizvadītajā gadā, kad iepirkuma cenas pienam nebija tik katastrofāli zemas, mācīties gribētāju neesot trūcis. Tagad daudzi no semināra dalībniekiem teorētiskās zināšanas jau likuši lietā praktiskajā darbībā. Īpaši daudz tādu lauksaimnieku esot Latgalē, taču netrūkstot arī Kurzemē. Viņi par sasniegto apņēmušies pastāstīt klausītājiem seminārā, kas 19.martā pulksten 10 notikšot Rīgā, mācību centrā “Riman”, Patversmes ielā 30, 3.korpusā.
Lektori stāstīšot par to, kā mājās darināmi mīkstie sieri, kas recināti gan ar skābēm, gan fermentiem, kā arī mācīšot siet baltos sierus ar garšvielām un citām piedevām. Tāpat būšot runa par biezpienu un skābpiena produktu ražošanu. Sīkāku informāciju var saņemt, piezvanot pa tālruni 29487375.
Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”