Ar rokām taisīts un apmīļots
"Kurzemes Vārds"
Nīcas pagasta zemnieku saimniecībā “Birzmaļi 2” darbu sākusi jauna ražotne “Nīcas siers”. “Šobrīd tikai mācāmies saražot, līdz noieta tirgum vēl neesam tikuši,” saka projekta vadītājs Mārtiņš Sīlis. Ražotnes pamatprodukts būs nogatavināts siers no svaiga, tepat blakus fermā slaukta piena. Par dzeltenajiem rituļiem, kas pamazām aizpilda nogatavināšanas telpas plauktus, jau interesējas Liepājas un Rīgas restorāni.
“Es vispār neesmu piensaimnieks, manas sievas krusttēvs ar krustmāti tādi ir,” stāsta M. Sīlis, “bet siera ideja bija vairāk mana. Biedrība “Liepājas rajona partnerība” bija izsludinājusi konkursu par iespēju piesaistīt finansējumu. Mēģināju šo ideju realizēt.” Ražotne ir neliela un kompakta. Šeit ir siera galds, katls un prese. Blakus atrodas siera nogatavināšanas telpa. Vairāki siera rituļi mērcējas sāls vannā, citi – gozējas plauktos. “Latvijā piensaimniekiem vajadzētu vairāk domāt par to, kā savam produktam, proti, pienam, pievienot vērtību. Siers ir ļoti labs veids, kā to izdarīt,” uzskata Mārtiņš.
Pēc Mārtiņa stāstītā, siera tapšanas process esot diezgan vienkāršs: “Svaigu pienu iepildām siera katlā, pievienojam ieraugu. Kad piens ierūdzis, pievieno recinātāju, dabū siera graudu. To laiž iekšā vannā, nospiež sūkalas un liek formās. Pēc tam nopresē, un siers nonāk sāls vannā. To nesāla gatavošanas laikā, bet beigās viscaur piesūcina ar sāli.” Nīcas siera šķirnes ir trīs. “Viens ir Jāņu siers, kuru tikai tagad mēģinām taisīt. Plauktos liekam nogatavināties goudas tipa sieru – tā saucamo Nīderlandes zemnieku sieru. Mēs jau arī esam vairāk vai mazāk zemnieki un mēģinām ko līdzīgu taisīt ar latvisko identitāti. Un vēl ir svaigais siers – kaut kas starp mocarellu un fetu. Sieriem noteikti nav pievienoti nekādi augu tauki, ko faktiski dara visas lielās ražotnes, lai kāpinātu apjomus. Šis ir pilnīgi tīrs produkts. Tā ir viena no lietām, kāpēc vispār ierīkot mazu ražotni – produkts ir ar rokām taisīts un ļoti augstvērtīgs. Katru dienu jāatnāk jāapmīļo, jāapgriež otrādi, jāpatīra, jo uz siera veidojas kārtiņas virsū,” atklāj ražotnes vadītājs.
“Sieru vēl nevar nopirkt, bet interese jau ir liela. Ja viss sanāks, sestdien Nīcā tirdziņā pārdosim kaut ko. Lielu veikalu ķēdi mēs noteikti nevaram nodrošināt, mūsu mērķauditorija būs zaļie tirdziņi, ekoveikaliņi un tiešās iepirkšanās klubi. Sieru var nogaršot Bernātu “Dzintariņā”, bet tas vēl ir tikai promo variants, lai saprastu klientu atsauksmes. No savas ceļojumu pieredzes zinu, ka vienmēr ir interesanti pagaršot kaut ko, kas ir turpat uz vietas radīts. Ir cerība uz tūristiem,” domā Mārtiņš.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 22. jūnija numurā.
#kvards-20180622-06#