Arodvidusskolā notiek “Kartupeļu diena”
Cīravas arodvidusskolā pirmo reizi notikušajā “Kartupeļu dienā” ceturtdien bija gan tikšanās ar kartupeļu audzētāju Edgaru Zambergu, gan tupeņu izstāde, degustācija un pat tematiska modes skate.
Skolas vestibilā uz galdiem glītās kaudzītēs izvietotas aptuveni 40 kartupeļu šķirnes: “Rosara”, “Camilla”, “Zoluška”, “Kuras”, “Māris” u.c. Turpat gozējās arī kartupeļu radinieks topinambūrs.
Uz tikšanos ar kartupeļu audzētāju E. Zambergu bija ieradušies ne tikai arodvidusskolas audzēkņi un skolotāji, bet arī pagasta iedzīvotāji. Viņa tīrumos Rāvas pusē kartupeļu šķirņu kopskaits sasniedzis vairāk nekā 70. Kartupeļus rāvenieks audzē, neizmantojot ķīmiju – augsnes bagātināšanai tiekot izmantots tikai organiskais mēslojums.
Turpat zālē uz galdiem bija salikti 12 šķirņu vārīti kartupeļi, ko klātesošie degustēja un noteica sev tīkamākos. Par garšīgāko kartupeļu šķirni tika atzīta “Prelma”, un balvu saņēma tās audzētājs E. Zambergs.
Tikmēr ēdināšanas mācību laboratorijā notika konkurss “Par interesantāko kartupeļu ēdienu”. Audzēkņiem receptes bija jāsameklē pašiem un ēdiens jāpagatavo bez skolotāju palīdzības.
Pavāru konkursā skatītāju simpātiju balvu saņēma Laura Divizinska par ēdienu “Kartupeļu pica” un Egita Gūtmane un Monta Zeļenkova par kartupeļu salmiņu kūkām ar cukurotiem āboliem. 1. vietu katra savā vecuma grupā saņēma: Marita Pole par topinambūru sacepumu ar olu un Lāsma Stone un Sintija Vītola par kartupeļu pankūkām ar kausētu sieru.
“Kartupeļu putenis ar sieru”
5 – 6 ar visu mizu vārītus kartupeļus nomizo un sarīvē, samaisa ar 25 g saputota sviesta, divu olu dzeltenumiem, 25 g skābā krējuma un sarīvēta siera. Pieber sāli un beigās iecilā saputotus olu baltumus. Liek ietaukotā veidnē un cep cepeškrāsnī aptuveni 30 minūtes 200 grādu temperatūrā. Pasniedz karstu.
Pirms cepšanas var iemaisīt gabaliņos sagrieztu speķi.
Gunta Leja,
“Kurzemes Vārds”
Foto – Cīravas AVS
Cīravas arodvidusskolas pirmā audzēkne Santa Strīķe gatavo kartupeļu pankūkas ar sieru. konkursam “Par interesantāko kartupeļu ēdienu”.