Otrdiena, 14. maijs Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Augstu novērtē slaukuma kvalitāti

Augstu novērtē slaukuma kvalitāti
31.10.2008 15:04

Atslēgvārdi

Kaut gan piena ražotājiem pašlaik jāpārvar smagi laiki, lielākā daļa ganāmpulku īpašnieku strādā godprātīgi, ar ko izpelnījušies Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonu atzinību. Kā liecina svaigpiena kvalitātes uzraudzības 2008.gada programmas rezultāti, piena kvalitāte, salīdzinot ar pērno gadu, valstī uzlabojusies par 10 procentiem.

Arī silto laiku izturēja godam

Valsti aplidojusi iepriecinoša ziņa – starp tiem, kas svaigpiena uzraudzības programmā ierindojušies pašu labāko pulkā, blakus Valmieras un Rīgas rajoniem nosaukts arī mūsējais.

Lai nodrošinātu objektīvus piena kvalitātes pārbaužu rezultātus, Pārtikas un veterinārā dienesta speciālisti veikuši mērījumus piena savākšanas maršrutos un piena pārstrādes uzņēmumos. Kontrole, kurai pakļauti gan ražotāji un transportētāji, gan pārstrādātāji, bijusi pamatīga un atbildusi Eiropas Savienībā izvirzītajām prasībām. Pavisam valstī piena savākšanas lokos un piena pārstrādes uzņēmumos šā gada deviņos mēnešos paņemti 12 929 paraugi. Papildus tam savākti 577 nomazgājumi no piena transportēšanas autocisternu virsmām, kam ir tieša saskarsme ar pienu. Šie nomazgājumi spēj atklāt, kā rīkojies piensaimnieks, cik rūpīgi vai pavirši viņš mazgājis un dezinficējis slaukšanas aprīkojumu.

Siltākā laikā baktērijas vairojas intensīvāk, tādēļ vasaras mēnešos piena ražotājiem kvalitātes saglabāšanai bija jāvelta divkārša uzmanība. Taču uzraudzības programmas dati rāda, ka zemnieki izturējuši arī šo pārbaudījumu un lielākā daļa bijusi savu uzdevumu augstumos, jo jūlijā un augustā baktēriju klātbūtne konstatēta tikai 30 procentos piena paraugu.

Piena mājas nenokrita no zila gaisa

Šonedēļ, runājot par piena kvalitātes lietām Vērgales pagasta piensaimnieku sapulcē, Pārtikas un veterinārā dienesta Liepājas pārvaldes vadītājas vietniece Aivita Vītoliņa teica, ka aina ir patīkama. Mūsu rajons piena kvalitātes jomā ierindojies ja ne pašā pirmajā, tad katrā ziņā 2.vietā valstī. “Gods un slava piena ražotājiem, kas pratuši sakārtot savas saimniecības tā, kā to prasa noteikumi!” viņa teica, uzsverot, ka tur, kur ir atbilstoši ražošanas apstākļi – mehanizēta slaukšana, piena mājas un nodrošināta slaukuma dzesēšana –, parasti nekādas grūtības ar kvalitātes uzturēšanu nerodoties. Problēmas ir tur, kur šo priekšnoteikumu pietrūkst un viss vēl tiek darīts pa vecam. Ne velti tieši šīs saimniecības esot iekļuvušas sarakstā, par kurām pārvaldei sūdzējušies piena pārstrādātāji.

Taču, kā uzsvēra A.Vītoliņa, dzesētavas un piena mājas nenokrita no zila gaisa. Pirms gadiem diviem tika ļoti dūšīgi strādāts, lai tās būtu. Konsultanti un lauku attīstības speciālisti pagastos mudināja ganāmpulku īpašniekus tās iekārtot, viņi palīdzēja zemniekiem izstrādāt projektus, lai šim mērķim piesaistītu Eiropas Savienības līdzekļus. Un tagad ir redzams, ko tas praktiski devis.

Neizvairīties, bet noskaidrot cēloņus

Tomēr A.Vītoliņa brīdināja, ka arī modernizētajās saimniecībās, kur ieviestas mūsdienīgas tehnoloģijas, šur tur sākusi atklāties nevēlamu, fermentu iedarbību nomācošu vielu klātbūtne pienā. Kontrolieri šīs vielas dēvē par inhibitoriem. “Jo sarežģītāka un smalkāka ir piena slaukšanas ierīce, jo svarīgāka tai ir pastiprināta aprūpe, tīrība un mazgāšana,” viņa skaidroja. Ražošana esot ražošana, un visādi tur var notikt. Gadoties, ka tieši laikā, kad notiek govju slaukšana, no kopējiem neatkarīgu iemeslu dēļ novietnē pārtrūkst elektriskās strāvas piegāde vai rodas cits negadījums, kas izjauc ierasto darba ritmu un rada sarežģījumus.

Tāpēc, lai novērstu piena kvalitātes samazināšanos, esot svarīgi nevis censties izvairīties no atbildības, bet gan noskaidrot šīs parādības cēloņus, ko iespējams izdarīt kopīgiem spēkiem. Tad nenākšoties dzirdēt tādu nepatīkamu ziņu, ka saimniecībai piena realizācija tiek aizliegta.

Līdz šim gan mūsu rajonā tādu soda mēru pielietot nācies tikai pāris reižu, un arī tad piena realizācija pārtraukta tikai uz pāris dienām. Taču tik un tā vajagot būt uzmanīgiem, lai izvairītos no šādām nepatīkamām situācijām, kas ražotājam nes tikai zaudējumus.

Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”

Tādas piena mājas, kāda ir zemnieku saimniecībā “Vaivari”, rajonā ierīkotas daudzviet. Taču tieši ar mūsdienīgu aprīkojumu un rūpēm par to saimniece Mārīte Katlapa spēj nodrošināt augstvērtīgu piena kvalitāti.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz