Dabīgā svētku baudviela
"Kurzemes Vārds"
Interesantu un dabīgu produktu, tuvojoties Ziemassvētku
laikam, jau otro gadu piedāvā Evijas Kopštāles uzņēmums SIA “Durbes
veltes”. Dažādu garšu liķieri mazās, gaumīgās stikla pudelītēs svētku
laikā esot ļoti iecienīta dāvana.
Biznesa ideju E.
Kopštāle smēlusies ceļojumā pa Vāciju, kur liķieri un dažādi uzlējumi esot ļoti
populāri. Pirmo reizi pagatavot liķieri “Durbes veltes” nolēma
pagājušajā gadā. “Ļoti nelielā partijā. Pārdevām tikai dāvanām. Šogad
drusku vairāk esam sataisījuši,” stāsta E. Kopštāle. Ražotne saņēmusi
lielu pasūtījumu no dažādām organizācijām un uzņēmumiem. “Visi ir teikuši,
ka gribot kaut ko citu, ka vīni kļūstot jau par tādu ierastu lietu.”
“Durbes
veltes” šogad piedāvā zemeņu, aveņu, piparkūku un cidoniju liķieri.
Gatavošanas procesā izmantoti gan mandarīni, gan īstas, dzīvas vietējās ogas. Dabīgo izejvielu izmantošana dzērienam
piešķir pavisam citādu aromātu un garšu.
Iespējams,
liķieru klāstu nākotnē varētu paplašināt. “Ražošanas licence lielu
daudzumu neatļauj gatavot. Visa gada laikā varam uztaisīt vairāk nekā divus
tūkstošus šādu mazu pudelīšu. Daudz tas nav, bet gada beigām tas ir
pietiekami,” spriež meistare.
Liķieru
gatavošanas procesu durbeniece dēvē par mākslu: “Kādu mēnesi
eksperimentēju, kamēr atradu īsto proporciju, lai Ziemassvētku liķierim ir
garša. Domāju – ko ar ko likt kopā, ko nevajag.”
Uzņēmums darbojas
četrus gadus un attīstoties palēnām. Viens no iemesliem – ārkārtīgi mazais
Latvijas tirgus un iedzīvotāju zemā pirktspēja. “Mazām vīna darītavām aiziet eksportā ir stipri sarežģīti.
Pirmkārt, produkti ir diezgan dārgi,” norāda E. Kopštāle. Cenu nosakot
ražošanas izmaksas, kas būtiski atšķiras, ja runa ir par vīniem, kas vismaz
gadu tiek raudzēti, nevis veidoti, atšķaidot sulu ar destilātu.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 22.novembra numurā.
#kvards-20141122-06#