“Elpa” var lepoties ar savu krējumu
Augusta nogalē Latvijas Piensaimnieku savienības eksperti izvērtējuši valstī ražotā siera un krējuma kvalitāti. Sacenšoties ar citiem pārstrādes uzņēmumiem, konkursā izcilus rezultātus guvuši SIA “Elpa” speciālistu ražotie skābā krējuma produkti. Atšķirībā no citiem gadiem konkurence bijusi spraigāka, jo īpaši tas izjusts kausēto sieru vērtēšanas grupā, pastāstīja SIA” Elpa” valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis.
Šogad konkursā pavisam piedalījies ducis siera un desmit skābā krējuma ražotāju no visiem Latvijas novadiem. Turklāt sacensībā iesaistījies arī viens Lietuvas piena pārstrādes uzņēmums, kurš gan par godalgotām vietām cīnīties nav spējis.
Vairāki dalībnieki tomēr diskvalificēti, jo viņu iesniegtās produkcijas paraugi ķīmiskā sastāva dēļ nav atbilduši mikrobioloģiskajām prasībām. Taču, neraugoties uz šo nepilnību, sacensība izvērtusies ļoti saspringta, jo eksperti vērtējuši ne tikai produktu garšas īpašības, bet arī to smaržas kvalitāti, konsistenci, ārējo izskatu.
SIA “Elpa” konkursā ieguvusi divas godalgotas vietas. Otro vietu izpelnījies Kazdangas piena pārstrādātāju ražotais fasētais krējums, kas saņēmis 153,5 punktus, bet nefasētais krējums ar 149,5 punktiem ierindojies trešajā vietā. Valdes priekšsēdētājs uzskata, ka panākumu kaldinājis produktam maksimāli saglabātais dabiskums, jo nekādus ķīmiskos elementus tam ražošanas procesā nepievieno. Ne velti tas šovasar izpelnījies arī kvalitātes zīmi “Zaļā karotīte”, ko piešķir Mārketinga padomes īpaši izveidota komisija. 25 procentus tauku satura skābā krējuma uzvarētājus godināt paredzēts šonedēļ starptautiskajā izstādē “Riga Food 2008”, kad tiem pasniegs naudas prēmijas un Atzinības rakstus, bet kazdandznieki, kuru produkcijai tauku saturs ir 20 procentu, pagodinājumus jau saņēmuši.
Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”