Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Grasās ierobežot ražošanu mājās

Grasās ierobežot ražošanu mājās
27.03.2013 07:03

Atslēgvārdi

Patlaban apspriešanai organizācijām nodots Zemkopības ministrijas izstrādātais noteikumu projekts, kurā mājražotājiem noteikti dažādi ierobežojumi. Lielākie strīdi izraisījušies par izejvielu limitu, kādu drīkst pārstrādāt nedēļas laikā. Savukārt pašu mājražotāju vidū raisās diskusija, vai drīkst izmantot tikai pašu saimniecībā izaudzēto, vai arī produkciju var iepirkt.

“Eiropa uzskata, ka mājās ražota produkcija ir produkcija, ko var saražot telpās, kur ražotājs pats atrodas, nodalot to no ģimenes ikdienas. No rīta visi paēd brokastis, pēc tam suņi, kaķi ārā, un es sienu sieru,” definīciju vienkāršoti skaidro Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta direktora vietniece Dace Ugare.

Saražoto produkciju drīkst izplatīt tikai galapatērētājam, un tas ir vienīgais pašreizējais regulējums, kas noteikts mājražotājiem. Tas nepatīk uzņēmumiem, kuri iebilst, ka, realizējot liela apjoma produkciju, netiek ievērotas tikpat augstas prasības kā viņiem. Tādēļ arī Zemkopības ministrija sākusi izstrādāt noteikumus, kas regulē mājražotāju darbību.

Vislielākie strīdi izcēlušies par izejvielu apjomu. Laikrakstā “Dienas Bizness” šonedēļ tika minēts, ka noteikumu projektā paredzēts – mājražotājs nedēļas laikā nedrīkstēs pārstrādāt vairāk nekā 500 kilogramu piena, 50 kilogramu zivju, 30 kilogramu ogu, 250 kilogramu gaļas, 500 olu, 50 kilogramu miltu un putraimu.

Tomēr D. Ugare redakcijai konkrētus skaitļus gan nesauc. Tā kā katras puses pārstāvji, apspriežot noteikumu projektu, piedāvājuši kardināli pretējus variantus, patlaban šajā vietā atstāts tukšums.

“Tas ir maz,” Sakas pagasta “Ievleju” saimniece Agita Pētersone komentē miltiem sākotnējā noteikumu projektā uzlikto limitu. Viņa nedēļā izmanto aptuveni trīs reizes vairāk – atkarībā no pieprasījuma. “Un jautājums ir arī par to, kā kontrolēs, ka es neizmantoju, teiksim, piecdesmit divus kilogramus?”

Andra Gertsona foto

Grobiņas pagasta zemnieku saimniecības “Apogi 1” saimniece Laima Kukuka sieru mājās atsāka ražot pagājušā gada augustā. Par noietu viņa nesūdzas un smej, ka Jāņos darba būs pāri galvai.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 27. marta numurā.

#kvards-20130327-04#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz