Graudkopis: “Mokās tie, kas slinki mācīties”
"Kurzemes Vārds"
Latvijā audzētām ķimenēm ir ļoti augsta garšas un smaržas
kvalitāte. To novērtē Ukrainā, tomēr produkcijas, ko piedāvāt, trūkst. Par
situāciju nozarē pastāstīja kooperatīva “Durbes grauds” priekšsēdētājs
un Tadaiķu pagasta saimniecības “Gobzemji – 1” īpašnieks Sandris
Bēča.
Vēl pirms diviem
gadiem S. Bēčas saimniecībā tika audzētas ķimenes. Tas ir specifisks nišas
produkts ar ierobežotu tirgu, taču praktiski gandrīz nemainīgu pieprasījumu,
raksturo graudkopis. Savulaik ķimenes pārdotas vietējiem maizniekiem.
“Viņi pa pāris maisiem nedēļā pirka. Visu ziemu tirgojies,” atceras
saimnieks un pamato, kādēļ šāda tirdzniecība nav bijusi sevišķi izdevīga.
“Kā tur ir ar to naudiņu? Kas ir labāk? Vienreiz saņemt labu čupiņu naudas
vai katru dienu pa kripatai?”
Tad Latvijā sevi pieteikusi kāda Austrijas
sēklaudzētāju kompānija, kas mudinājusi vietējos lauksaimniekus audzēt ķimenes,
lai pēc tam tās iegādātos. “Lai mēs tikai izaudzējot, un viņi visu nopirkšot,
cik izaudzēsim. Latvijā ir labvēlīgi klimatiskie apstākļi ķimeņu audzēšanai.
Šeit ir iespējams izaudzēt kvalitatīvas ķimenes, tām ir ļoti labs sastāvs,
daudz iekšā ēteriskās eļļas,” kompānijas interesi skaidro S. Bēča.
Ķimenes ieved arī no Āzijas valstīm, taču tur audzētajam kultūraugam neesot tik
izteikta aromāta.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 4. septembra numurā.
#kvards-20140904-07#