Kartupeļus audzē ar intuīciju un lielu rūpību
Piedzīvoti gan ļoti grūti laiki, gan arī labāki gadi, bet Otaņķu pagastā esošās zemnieku saimniecības “Gudriķi” īpašnieks Guntis Silenieks ar pārmaiņām rēķinās. Viņš ir viens no lielākajiem sertificētas kartupeļu sēklas audzētājiem Kurzemes pusē un par spīti dažādiem šķēršļiem savu darbības jomu plāno tikai paplašināt.
Ar sertificētas kartupeļu sēklas audzēšanu G. Silenieks nodarbojas sesto gadu. Laba sēkla mūspusē esot deficīts. “Darbietilpīgs un arī naudas ziņā ļoti dārgs process,” iemeslu min lauksaimnieks. Pagājušajā vasarā iegādātā kartupeļu sēkla par 60 santīmiem kilogramā šogad pārdota vien par 30. Taču, ja nodarbojas ar sertificētu sēklu audzēšanu, nākas rēķināties arī ar citām niansēm. “Šī gada ražai pagājušā gada rudenī jau sāk zemei ņemt analīzes. Vasarā Valsts augu aizsardzības dienests divas reizes pārbauda laukus – vai kartupeļi ir veseli, vai nav piemaisījumu, vai nav aizauguši. Un, kad kartupeļi ir sabērti glabāšanā, tad brauc vēlreiz,” stāsta G. Silenieks.
Vaicāts, kāpēc tad nolēmis nodarboties ar kartupeļu sēklas materiāla ražošanu, zemnieks atbild: “Ja grib iegūt labu ražu, tad sēkla ir jāatjauno jebkurā gadījumā.” Tad kartupeļi esot veselīgāki, kvalitatīvāki un arī raža lielāka.
Aptuveni 20 hektāru platībā izaudzētos kartupeļus uzglabā pagrabā, kas saglabājies no kolhoza laikiem. Pagrabā ir 10 boksu, no kuriem katrā iespējams uzglabāt 300 tonnas kartupeļu. Zemnieku saimniecības “Gudriķi” īpašniekam pieder gandrīz puse pagraba.
Patlaban zemniekam ir astoņas šķirnes. Pieprasītākā ir “Vineta”, bet neatpaliek arī “Solists”, “Adreta”, “Gala”, “Laura” un “Marabella”. “Solists” esot agrākā šķirne, kas nopērkama jau uz Jāņiem.
To, cik kartupeļi maksās šovasar, prognozēt gan esot ļoti grūti. “Tas ir no ļoti daudz kā atkarīgs. No laika apstākļiem, no tā, cik daudz zemnieku sastādīs. Tas iet viļņveidīgi. Vienu gadu cena ir ļoti augsta un visi metas stādīt kartupeļus. Otrā gadā atkal pretēji – kartupeļu daudz, nav kur likt, un cena lejā,” zina teikt G. Silenieks.
Egona Zīverta foto
Lai kartupeļus safasētu maisos tie visu pirms jāsašķiro. To dara Vita Sileniece, Jānis Ķesteris (galā) un Māris Spriedējs (no labās).
“Ja grib labu ražu iegūt, tad sēkla ir jāatjauno jebkurā gadījumā,” saka Guntis Silenieks. Tad kartupeļi esot veselīgāki, kvalitatīvāki un arī raža lielāka.
Plašāk lasiet laikrakstā “Kurzemes Vārds” 29. februāra numurā.
#kvards-20120229-06#