Piektdiena, 17. maijs Umberts, Herberts, Dailis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Latvijas bagātība var būt rodama smiltsērkšķos

Latvijas bagātība var būt rodama smiltsērkšķos
06.09.2011 08:38

Atslēgvārdi

Smiltsērkšķu audzēšana no uzņēmējdarbības viedokļa ir izdevīga, apstiprina Latvijas augļkopju asociācijas konsultante Kurzemes reģionā un diplomēta dārzkope Ligita Rezgale. Pieprasījums pēc mūsu ogām šogad esot sevišķi izteikts.

Oranžo ogu audzēšana prasot ļoti maz izdevumu, ja neskaita to brīdi, kad sākas ražas ievākšana, stāsta L. Rezgale, kas ir arī zemnieku saimniecības “Mucenieki” vadītāja Saldus novada Jaunlutriņu pagastā. Arī tur tiek audzēti smiltsērkšķi. Ogas no zariem varot knibināt nost ar rokām, taču tas nav nekāds patīkamais process. Tas ir lēni, turklāt rokas tiek sadzeltas gluži kā pēc cīņas ar kaķi. “Daudzi to nemaz nevar darīt, jo āda netur,” par ogu izdalītās sulas radīto ietekmi teic konsultante. Viņas saimniecībā smiltsērkšķu ogu zari tiek nogriezti un likti saldētavā vismaz mīnus 20 grādos. Pēc tam, kad ogas sasalušas, tās no zara krītot nost, to pakratot vien. Tādējādi ievākšana ir ātra, nesāpīga un viegla, apliecina L. Rezgale. Taču, ja izmanto šo ogu vākšanas metodi, krūmam esot jāļauj divus līdz trīs gadus ataugt.

Lai smiltsērkšķi labi augtu, tiem neesot nepieciešami nekādi augu aizsardzības līdzekļi. Tāpēc arī tās ogas, kuras par bioloģiskām nav atzinušas attiecīgās institūcijas, esot tikpat bioloģiskas kā tās, kurām izsniegts sertifikāts. “Ogas jau ir bioloģiskas, sertificē, vai nesertificē,” norāda L. Rezgale.

Tas, ka mazie oranžie auglīši ir patiesi veselīgi, praksē jau pārbaudīts. Kā jūtot, ka gripa klāt, tā smiltsērkšķu sula mutē iekšā. “Ilgi neesam slimojuši,” apliecina L. Rezgale. No ogām “Muceniekos” tiek gatavota ne vien sula, bet arī eļļa.

Pieprasījums pēc šīm dabas veltēm ir, apgalvo saimniece. Esot saimniecības, kas uz vietas nodarbojas ar ogu pārstrādi, citas izvēloties tās, piemēram, nodot SIA “Pure Food”. “Šogad uzradušās vairākas firmas, kam ir ļoti liela interese par ogām,” novērojusi L. Rezgale. Viņasprāt

L. Rezgale norāda, ka ogu biznesā lietas strauji iet uz priekšu. Un, iespējams, šī varētu būt nozare, kas Latviju paceltu citā līmenī.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 6. septembra numurā.
 #kvards-20110906-06#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz