Mācīsies ražot svaigu pienu
0
Pagājušā gada nogalē valdības akceptētie noteikumi, kas zemniekiem ļauj svaigi slauktu pienu realizēt tieši patērētājiem vai arī mazumtirdzniecībā, diktējuši nepieciešamību sarīkot mācības par to, kā ievērojamas higiēnas prasības saimniecībās, kur ražo svaigu pienu. Interese par šīm lietām ir liela. Kursi notiks trīs dienas Liepājā, Bāriņu ielā 15, pastāstīja Liepājas Lauku konsultāciju biroja speciāliste Vita Cielava.
Mācību sākums paredzēts 14.janvārī pulksten 10. Programmā plānots apgūt Eiropas Savienībā un Latvijā pieņemtos normatīvos dokumentus, kas nosaka piena ieguves prasības.
Priekšlasījumu par somātiskajām šūnām, baktēriju kopskaitu un inhibītorvielu klātbūtni pienā sniegs Lauku konsultāciju un izglītības centra lektors Ilmārs Gruduls. Viņš sniegšot padomus arī par to, kā pareizi paņemt piena paraugus.
Savukārt lektore Vizma Sileniece runās par ēdināšanas un dzīvnieku turēšanas apstākļu ietekmi uz slaucamo govju veselību un produkcijas kvalitāti.
Kursu nobeigumā klausītāji varēs tikties ar Pārtikas un veterinārā dienesta Liepājas pārvaldes vadītājas vietnieci Aivitu Vītoliņu. Viņa runās par govju veselību, kā arī slimību nelabvēlīgo ietekmi uz produkcijas kvalitāti.
“Kurzemes Vārds”