Mārtiņš Rītiņš estrādē “Pūt, vējiņi!” sola cienāt ar gliemežiem
0
Restorānā “Amrita” notika biedrības “Sloow Food” un Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības organizāciju asociācijas kopīgi rīkotā “Lauku mielasta” koordinācijas sēde. Tajā piedalījās arī sarīkojuma pirmā persona – biedrības “Sloow Food” Latvijas organizācijas priekšsēdētājs un restorāna “Vincents” īpašnieks Mārtiņš Rītiņš.
Kā intervijā pastāstīja Mārtiņš Rītiņš, 19.augustā koncertestrādē “Pūt, vējiņi!” paredzētā sarīkojuma mērķis esot ne tikai propagandēt vietējo lauksaimnieku audzējumu, bet arī celt godā latviešu ēdienu gatavošanas tradīcijas, atklāt, cik daudzveidīgas ir rudens sezonas iespējas.
“Zemnieki kopā ar prasmīgākajiem pavāriem gatavos tādas maltītes, kas mūsu tautai raksturīgas, bet laika gaitā piemirstas,” viņš teica. Restorāns “Vincents”, iespējams, sagādāšot gardēžiem pārsteigumu, izgatavojot ēdienu pēc 15.gadsimta receptes. Tāpat izsmalcinātu gaumju cilvēkiem ļoti iekārojama varētu būt maltīte, kas gatavota no Latvijas bioloģisko zemnieku saimniecībās audzētu strausu gaļas. Bet brīdī, kad uz skatuves pulcēsies visi pavāri, tikšot gatavots ēdiens no gliemežiem, jo šis mīkstmiesis ir biedrības “Sloow Food” simbols. Mārtiņš Rītiņš teica, ka reizēs, kad citi restorāni piedāvā gliemežus, tie ne vienmēr tiekot atzinīgi novērtēti, taču, kad savu prasmi rādot “Vincents”, visi ēdot ar kārām mutēm.
To dzirdot, biedrības “Sloow Food” Latvijas organizācijas priekšsēdētāja vietniece un Siera kluba prezidente Vanda Davidanova pastāstīja, ka “Lauku mielastā” savus mājražojumus degustācijai piedāvās arī zemnieku saimniecības “Laugaļi” īpašniece Mērija Vilūna, kas audzē mājputnus un pērn saņēma “Sloow Food” ceļojošo balvu “Zelta gliemezis”. Bet to, kurš kļūs par prestižās balvas īpašnieku šajā gadā, uzzināsim sarīkojumā, kurā piedalīties un savu produkciju demonstrēt apsolījuši ap 40 zemnieku saimniecību īpašnieki no visiem mūsu valsts novadiem.
Vanda Davidanova teica, ka “Lauku mielastā” katrs rādīs pašu labāko no tā, kas viņam ir, un kas gan tās būtu par uzkodām, ja pie tām nevarētu nogaršot Latvijas nacionālo dzērienu “Ņiprumiņš”, kas būs tīrāks par tīru un dzidrāks par dzidru, jo gatavots mājas apstākļos un liek ātrāk riņķot baudītāju asinīm. “Apmeklētājiem esot jāzina arī tas, ka sarīkojumā ieradīsies un labākajiem lauksaimniekiem Goda rakstus pasniegs zemkopības ministrs Mārtiņš Roze.