Meistarklasē gatavos mencas
"Kurzemes Vārds"
Otrdien, 28. novembrī, ar zivsaimniecību tiešā un netiešā veidā saistīti cilvēki, kā arī ikviens interesents, kas meklē sadarbības iespējas, var apmeklēt bezmaksas semināru par zivsaimniecības jomā aktuālo. Būs iespēja arī praktiski piedalīties mencu pagatavošanas meistarklasē.
Tikšanās sāksies pulksten 11 Ventspils ielā 51, Liepājā. Plānots, ka pasākums ilgs aptuveni četras stundas. Uz to aicina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Liepājas nodaļa sadarbībā ar Liepājas Valsts tehnikumu.
LLKC Liepājas konsultāciju biroja vadītājs, uzņēmējdarbības konsultants Aleksejs Kačanovs stāsta, ka semināra tiešais mērķis ir pilnveidot zivsaimniecības nozares dalībnieku un interesentu kompetenci: “Lektori, kas šajā dienā dalīsies ar savām zināšanām un pieredzi, ir gan profesionāli, gan arī aizrautīgi savā jomā. Viņi iedos to labāko, ko vien spēj.”
Par mencu populāciju Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī, par pašreizējo stāvokli un zvejas perspektīvām runās institūta “BIOR” vadošais pētnieks Zivju resursu pētniecības departamenta jūras nodaļā Māris Plikšs. Par Eiropas Savienības projektu finansējumu nozarei un pozitīvajiem piemēriem stāstīs SIA “Uzņēmējdarbības atbalsta centrs” valdes loceklis Dzintars Vjakse. Savukārt mencu apstrādes un pagatavošanas meistarklasi vadīs tehnikuma skolotāja, pavārmākslas meistare Velta Cīpa.
Šobrīd ir pieejamas dažādas finansējuma iespējas, kuras var izmantot uzņēmumu attīstībā, kā arī darbības dažādošanā, norāda A. Kačanovs. “Zvejnieku, pārstrādātāju un ēdināšanas uzņēmumu turpmāko darbu ietekmēs iespējas nozvejot Liepājas pusē tik iecienīto un vērtīgo zivi – mencu. Ne velti no tās gatavo tā dēvēto pilsētas nacionālo ēdienu, turklāt ikvienam pilsētas viesim tiek ieteikts nobaudīt “Liepājas menciņus”. Kad zivs ir nozvejota, tad nākamais jautājums, ko no tās var pagatavot – iespēju ir patiesi daudz.”