Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Paaudžu spēks rudzu maizē

Paaudžu spēks rudzu maizē
Foto: Egons Zīverts
16.11.2018 07:06

"Kurzemes Vārds"

Tuvojoties Latvijas dzimšanas dienai, maizes ceptuves ”Ievlejas” saimniece Agita Pētersone sākusi prātot, ko viņa varētu izdarīt simtgadei par godu. ”Dziedāt un dejot es neprotu, bet protu cept maizi, tad nu izdomāju sarīkot atvērto durvju dienas, lai svētkos mūsu viesiem mājās būtu īsts rudzu maizes klaipiņš, ko likt galdā,” skaidro saimniece. 18. novembris šajā sētā ir īpašs, jo Agitas mazdēlam Markusam svētkos ir dzimšanas diena un tradicionāli tas gods izkārt Latvijas karogu.

Ar maizes cepšanu A. Pētersones dzimtas sievietes nodarbojas jau četrās paaudzēs, un viņa cer, ka arī meitas pārņems šo amatu. Tradīcijas gadiem ilgi palikušas nemainīgas, maize tiek cepta pēc vecmāmiņas receptes, vienīgā atšķirība esot tāda, ka vecmāmiņa lika klāt Liepājas cukuru, bet A.Pētersonei nākas vien izmantot cukuru no Eiropas.

Sakas pagasta ”Ievlejās” cep gan tradicionālo rudzu maizi, gan arī ar piedevām – šķeltajiem zirņiem, sēklām, žāvētiem augļiem vai burkāniem. Burkānu maize ir jaunums, ko saimniece sauc par Ziemassvētku recepti, jo tur klāt pavisam mazlietiņ esot arī kanēlis. Savukārt šķelto zirņu maizes recepte nāk no vecmāmiņas laikiem, kad vārītus zirņus vai kartupeļus lika klāt maizei, lai tā ātri nesacietē. Tā arī ir, zirņu maize ilgi stāvot mīksta.

Lai arī ģimenei A. Pētersone maizi cep visu dzīvi, savu sapni par maizes namiņu Sakā piepildījusi pirms pieciem gadiem. Tolaik parādījusies arī interese no apkārtējiem – tūristiem, skolēniem un tad saimniece sapratusi: ”Tā būtu laba štellīte, man tas patiktu. Arī darboties ar bērniem būtu prieks.” Bet tā kā mājā, kur iepriekš atradās maizes krāsns, bijis par šauru, radusies ideja par ceptuvi.

”Man ļoti patīk darbs ar bērniem,” saka A. Pētersone, ”arī šodien pie mums ciemojās bērni no Saldus Druvas vidusskolas 1.klases. Viņi ar milzu atbildību cepa maizīti un, saņemot rokās savu silto kukulīti, viņu acīs bija redzams neviltots prieks. Cits pabāž kukulīti zem pufaikas, lai ilgāk turas silts, cits prasa, kāpēc automašīnās liekamie smaržu maisiņi netiek tirgoti ar maizes smaržu. Pirmo reizi man tāds jautājums uzdots.”

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 16. novembra numurā.

#kvards-20181116-04#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz