Sestdiena, 4. maijs Viola, Vizbulīte, Vijolīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pirmajam klaipam pāri krustiņš

Pirmajam klaipam pāri krustiņš
23.01.2012 07:00

Atslēgvārdi

Bērnības smarža – kūstošs sviests uz tikko ceptas maizes šķēles. Sakas “Ievleju” jaunajā ceptuvē to gandrīz spēj sajust pat tas, kuram šādu atmiņu nemaz nav. Bet pagājušās nedēļas nogalē tur iespurdz krietns bariņš dāmu no Sakas pagasta un Pāvilostas, kurām lielākoties tādas ir gan.

Senioru mūžizglītības kustības dalībniecēm tā ir iespēja sarīkot vēl nebijušu nodarbību, bet “Ievleju” saimniecei Agitai Pētersonei – tā kārtīgi atklāt savu šogad pabeigto maizes ceptuvīti.

“Dieva svētība nolaižas tikai pār tām mājām, kur dzīvo, kā tēvu tēvi ir dzīvojuši,” Velta Citskovska sirsnīgi uzrunā saimnieci visu nodarbības dalībnieču vārdā. Apsveicinājušās un apskatījušās viņas ķeras pie darba. Nodarbībai divas daļas, pirmā – katrai sagatavot picu no līdzpaņemtām sastāvdaļām. Otra – katrai pašai izglaudīt savu maizes klaipiņu, kam mīkla jau gaida ceptuvē.

Vizmas Ģēģeres vadītais mūžizglītības projekts, kas notiek par Latvijas un Šveices sadarbības programmas granta līdzekļiem, pāvilostniecēm un saceniecēm devis iespēju ne tikai apgūt dažādas mūsdienīgas lietas, piemēram, datorzinības un jaunas rokdarbu tehnikas. Tas atgādinājis arī ne vienu vien senu gudrību, tādēļ maizes cepšana te labi iederas. Lauku kūkas, piekrastes tradicionālie zivju ēdieni, smalki adījumi ir tikai daļa no tā, ko sievas atsaukušas atmiņā vai mācījušās.

Agitas Pētersones maizi ļaudis jau pazīst – preci viņa pārdod arī tirdziņos Liepājā. Pusotru gadu cepējai ir mājražotājas statuss. To nokārtojusi, kad sākusi cept arī lielākā apjomā, un neesot nemaz bijis grūti. “Tagad jau prasības palikušas vaļīgākas. Ja akurāt apmetums nekrīt abrā, tad ir kārtībā,” viņa nosmejas.

Andra Gertsona foto

Rudzu saldskābmaize top pēc Agitas Pētersones vecmāmiņas receptes.


“Vēl vecumā daudz ko jaunu var iemācīties!” Valija Pētermane (trešā no kreisās) izsaucas, ka šis projekts gan bijis labs. Savu kukulīti taisa arī Tabita Rasiņa, Zinta Libkena un Marta Rolmane


Maizes krāsnis kurina ar malku, izslauka ar kadiķa slotu.


Valija Vīgante un citas nodarbības dalībnieces par “Ievleju” ceptuvi saka atzinīgus vārdus.


Velta Citskovska steidz pabeigt picu – arī to šaus maizes krāsnī.

Plašāk lasiet laikrakstā “Kurzemes Vārds” 23. janvāra numurā.

#kvards-20120123-01#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz