Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Saglabā piekrastnieku ēdienu receptes

Saglabā piekrastnieku ēdienu receptes
13.10.2009 07:04

Lai neļautu nebūtībā zust pāvilostnieku un apkārtējo ciemu iedzīvotāju zivju pagatavošanas prasmei, Pāvilostas Novadpētniecības muzejs nolēmis apkopot zivju ēdienu receptes un saglabāt tās kā svarīgu nemateriālās kultūras liecību.

Projekta “No jūras dzelmes līdz pannai” prezentācija notika pagājušonedēļ Pāvilostas Novadpētniecības muzejā – tad sievas un arī divi vīri sanesa muzeja zālē veselu rindu gardumu, kas tapuši no mencas, siļķes, reņģes un citām jūras iemītniecēm.

Ideja par šāda projekta nepieciešamību radās agrā pavasarī, kad par piekrastnieku ēšanas tradīcijām interesējās Liepājas Tūrisma un tekstila skolas ekspedīcija, stāsta Pāvilostas muzeja vadītāja Irina Kurčanova. Un tad sākusies saimnieču apzināšana un recepšu pierakstīšana. Pirmās atsaukušās pāvilostnieces, kas vēl kolhozu laikos par saimniecēm bijušas un, galdus klājot, lielu uzsvaru uz zivju ēdieniem likušas. Lai iesaistītu arī jaunāku paaudzi un nepalaistu garām arī mūsdienās gatavotos zivju ēdienus, Novadpētniecības muzejs sadarbojies arī ar Pāvilostas vidusskolas skolniecēm un skolotāju Intu Vīganti.

Tagad muzeja krājumos glabāsies daži desmiti recepšu un tiks veidota arī zivs ceļam no dzelmes līdz pannai veltīta fotoreportāža, sola muzeja vadītāja. Ar ēdienu receptēm dalījās pāvilostnieces Maija Arāja, Valērija Pētermane, Lūcija Matroze un vēl astoņas dāmas, kā arī divi kungi. Zivīm pāvilostnieku galdā vienmēr bijusi ļoti svarīga vieta, ne vienā vien ģimenē tās bijušas ēdienkartes pamatu pamats, saka I. Kurčanova.

Oktobris ir iezīmīgs arī ar to, ka pirms 62 gadiem tika dibināts Pāvilostas zvejnieku kolhozs “Dzintarjūra”, atgādina muzeja vadītāja.

Projektu “No jūras dzelmes līdz pannai” atbalstījis Valsts kultūrkapitāla fonds. Zivis ēdienu gatavošanai palīdzēja sagādāt Pētermaņu ģimenes zvejnieku saimniecība “Kaija”. Ļaužu interese par zivju dienu bija tik liela, ka mazajā muzeja izstāžu zālītē visiem tikko pietika vietas.

Dina Belta,
“Kurzemes Vārds”
 

Ne viens vien bagātīgi dekorēts zivju ēdiens savulaik greznojis galdu dažādos pāvilostnieku godos.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz