“Sniegbaltītes” negaidītā atgriešanās
Par to, lai kādreiz mūspusē ļoti iecienītā un par ražotāju krāpšanu daudz nosodītajā akciju sabiedrībā “Kurzemes piens” ražotā “Sniegbaltīte” atkal būtu pieejama Latvijas tirgū, parūpējusies SIA “Elpa”. Jau vairāk nekā nedēļu jaunais produkts tiek piedāvāts pircējiem. Kazdangas pagasta piena pārstrādes uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Gundars Sisenis informēja, kā notikusi biezpiena deserta “Sniegbaltīte” atgriešanās.
Līdz šim, kā zināms, SIA “Elpa” ražoja rupjgraudaino biezpienu. Taču Rīgas konditoreju īpašnieki, ar kuriem kazdandznieki sadarbojas, izteikuši vēlēšanos saņemt homogēnāku produktu, kas būtu tieši piemērots plātsmaižu cepšanai. Ierosinājums uzklausīts. Lai nodrošinātu pasūtījuma izpildi, ražotne papildināta ar īpašu separēšanas ierīci, kas biezpienu palīdzējusi vērst viendabīgāku. “Lai pilnīgāk izmantotu iegādāto tehniku, sākām domāt, ko vēl varētu iesākt ar iegūto masu. Un tad arī atcerējāmies par “Kurzemes piena” pieredzi,” teica uzņēmuma vadītājs.
Toreiz gan biezpiena produkts ticis papildināts ar citronu un rozīņu piedevām, taču kazdandznieki neesot kopējuši kolēģu paņēmienus, bet rīkojušies radošāk. “Pievienojuši produktam nedaudz krējuma un cukura, mēs to vispirms piegādājām nogaršot patērētājiem tirgū un bērnudārzos. Atsauksmes bija pat necerēti labas. Īpaši priecājās bērnudārzu darbinieki, kas teica, ka izmantojot “Sniegbaltīti” kā sastāvdaļu saldajiem ēdieniem bērnu pusdienu reizēs,” pastāstīja G.Sisenis. Ziemā pēc biezpiena produktiem pieprasījums palielinās. Vasarā, kad ir lociņi, salātiņi, gurķi un tomāti, pircēji priekšroku dodot krējumam.
Izskanējuši arī priekšlikumi gatavot saldāku produktu, kā arī papildināt to ar rozīnēm, bet tas pagaidām tomēr netikšot darīts, jo pielikt vairāk cukura, lai ēdiens atbilstu konkrētai gaumei, taču esot iespējams arī mājas apstākļos. Taču, rēķinoties ar to, ka pircēji nevēlas iegādāties taukvielām bagātus produktus, no vājpiena gatavotais deserts “Sniegbaltīte” tās saturot mazāk par pieciem procentiem.
Patlaban piena pārstrādātāji domājot par “Sniegbaltītes” iepakojumu. To paredzēts piedāvāt nelielās plastmasas vanniņās, kur ietilpst 200 grami produkta, un 400 gramu glāzītēs. Biezpiena viendabīgo masu jau tagad varot iegādāties tirgū nesafasētu.
G.Sisenis atklāja, ka patlaban uzņēmumā kopīgi ar partneriem strādā, lai atrastu veidu, kā lietderīgāk izmantot biezpiena ieguves blakusproduktu – sūkalas. Tās paredzēts likt lietā, gatavojot veselīgus un spēcinošus dzērienus, kā arī izmantot parfimērijas ražošanā, jo pasaulē tagad aizvien vairāk tiekot pieprasīti mazgāšanas līdzekļi, kas gatavoti no bioloģiskām izejvielām.
Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”
Sieru meistars Juris Čabrailovs sagatavo separēšanas ierīci deserta “Sniegbaltīte” ražošanai.