Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vietējo sāls un esence

Vietējo sāls un esence
Foto: Ģirts Gertsons
28.11.2018 07:06

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

”Cienājamās dāmas un dārgie kuņģi!” tā aizvadītās nedēļas nogalē visus klātesošos, kas bija ieradušies, lai pirmo reizi svinētu nēģu dienu Pāvilostā, uzrunāja pāvilostnieks Ģirts Vagotiņš-Vagulis. Kūpēja zupas katls, cepās nēģi, spīdēja saule un uz notikuma vietu nepārtraukti plūda priecīgi ļaudis – pasākuma organizatori uz tādu atsaucību nebija cerējuši.

Pāvilostas zvejnieki jau sen nodarbojas ar nēģu zvejniecību, ievērojot gan ķeršanas, gan to pagatavošanas tradīcijas, bet ar nožēlu atzīst, ka nekādu zivju svētku Pāvilostā vairs neesot. Tiklīdz Pāvilostas muzeja vadītāju Irinu Kurčanovu uzrunājusi Zivsaimniecības sabiedrību tīkla Liepājas nodaļa, prasot vai pāvilostniekiem būtu interese par šādu pasākumu, I.Kurčanova piekrita nedomājot: ”Mēs jau vairākus gadus vēlējāmies noorganizēt šādus svētkus, tomēr līdz galam ideju novest nebija izdevies. Šoreiz mums ir piesaistīti sponsori un ļoti spēcīga palīgu komanda. Pasākumu palīdz organizēt pensionāru apvienības pārstāves Gunta Raiberte, Valija Pētermane, Lonija Karkovska, Vizma Ģēģere un Viktors Bikšis, Pāvilostas kultūras nama vadītāja Silva Vārsberga, nēģu kūpinātājs Dzintars Zamarītis, zivju cepējs Valērijs Kurčanovs, manas kolēģes Sandra Tetere un Larisa Ķipste.”

Muzeja vadītāja atzīst, ka patīkami pārsteidz, ka ir tik daudz apmeklētāju, ko tādu nebija gaidījusi, turklāt varot redzēt, ka viņiem šāda kopā sanākšana bija nepieciešama. Padomju laikos esot bijuši makšķernieku un mednieku svētki un balles, pēc tam ilgu laiku bijis klusums, bet tagad – lielas rindas gan uz nēģu degustāciju, gan pie zupas un karstās sulas. Vadītāja smejas, ka nu jau pilnīgi notiek cīniņš par to, vai tad dabūs tomēr tos nēģus nodegustēt, vai maz visiem pietikšot: ”Tas ir jauki! Nākamgad noteikti gatavosimies kuplākam apmeklētāju pulkam.”

Nēģu dienas svinībām sākoties, pēc pavisam neilga laika pirmā degustējamo zivtiņu porcija jau bija beigusies, bet cilvēki tik un tā drūzmējās garā rindā, kamēr zivju meistari – kūpinātājs Dz. Zamarītis un cepējs V. Kurčanovs gatavoja nākamās porcijas gardēžu priekam. Arī V. Kurčanovs atklāja, ka šādu pūli gaidījis nebija, pat visi līdzpaņemtie, pārdošanai paredzētie nēģīši izķerti vienā brīdī, ka citiem gribētājiem nekas neesot palicis, būšot jācep vēl. Tikmēr Dz. Zamarītis blakus nēģiem kūpina arī gardas un sulīgas butes, ja nu kādam tās vairāk ejot pie sirds. ”Reti jau sanāk padarboties ar nēģiem, reizi nedēļā, reizi mēnesī – kā cilvēki prasa. Nēģis ir dārga zivs, ja uz svētkiem kāds vairāk sapērk, tad tos es nokūpinu.”

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 28. novembra numurā.

#kvards-20181128-04#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz