Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Vīna radīšana kā dzīves rotaļa

Vīna radīšana kā dzīves rotaļa
29.01.2012 07:03

Atslēgvārdi

SIA “Eko vīns” vīni netop, lai pārspētu lielās vīna ražošanas rūpnīcas vai nopelnītu. Uzņēmuma galvenā ideja ir pārdot mazāk, dzert mazāk, bet piesaistīt vairāk tūristu. Vīna meistari ir tēvs un dēls – Varis un Mārtiņš Santi.

Varis Sants ar vīna gatavošanu aizrāvies pirms 14 gadiem. “Tas ir dzīvesveids, kur nav tik svarīga ieņēmumu daļa. Šajā gadījumā ieņēmumi ir kā instruments, lai varētu īstenot savu dzīvesveidu, nevis nopelnītu,” saka Varis. Vīna radīšana sākumā bijis vaļasprieks, bet laika gaitā tas pamazām pārtapis par dzīvesveidu.

“Precīzi pirms gada izdomājām, ka apmērus varētu palielināt un piedāvāt vīnu ne tikai draugiem, bet arī plašākai sabiedrībai,” atminas Mārtiņš. Sākumā bijusi tikai aptuvena nojausma par to, kā vispār reģistrēt uzņēmumu. Taču, uzsākot vienu lietu, nonākts arī pie nākamās, līdz saprasts, kādus dokumentus jānokārto un kādas instances vīna ražotājus kontrolēs.

Izejvielas vīna darīšanai mazajiem ražotājiem pēc likuma jāaudzē pašiem. Un tas arī tiekot darīts. “Esam tikuši pie palielāka upeņu lauka,” piebilst Mārtiņš. Baltvīniem pieejamākais izejmateriāls ir ābols, taču ar šo augli vien esot par maz. “Ābolu vīns viens pats ir diezgan vienkāršs. Tad mēģinām to ar visādām dabiskām viltībām padarīt baudāmāku un patīkamāku. Pievienojot citu augli, ogu vai ziedu,” stāsta Mārtiņš. Tapis arī rabarberu vīns, kas sanācis “interesants un garšīgs”, bet sevišķā cieņā bijis zemeņu vīns. 

“Daudzi skeptiķi rauc degunu un saka: to jau nevar saukt pat vīnu, jo nav no vīnogām. Un tad es vaicāju pretī – bet kā tad man šo saukt?” ar smaidu stāsta Mārtiņš. Mūspusē vīnogas izaudzēt būtu diezgan grūti, un kāpēc gan lai vīna radīšanai neizmantotu tās dabas veltes, kas augušas tepat? “Tieši tā! Un parādīt to raksturīgo, kas ir šim reģionam atbilstošs. Tās ir jāņogas, upenes, ko varam izaudzēt, un visas citas ogas,” teic Mārtiņš. 

Andra Gertsona foto

“Tas ir rotaļāšanās process. To procesu, kas cilvēkiem vajadzīgi kā spēle, nav tik daudz,” par vīna darināšanu saka Varis Sants.


“Draugi smej, ka man katra diena ir kā viņiem atpūta. Tu lieto alkoholu, runājies ar cilvēkiem, ir ballīte, bet tam apakšā ir smags darbs,” stāsta Mārtiņš Sants. Viņš ar vīna radīšanas procesu pazīstams jau kopš bērnu dienām.

Plašāk lasiet laikrakstā “Kurzemes Vārds” 28. janvāra numurā.

#kvards-20120128-01#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz