Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

1000 m Liepājas pilsētas vēsturē

1000 m Liepājas pilsētas vēsturē
05.03.2012 10:31

17.martā pulksten 12 pieredzes bagātākie Liepājas gidi Gunārs Silakaktiņš un Sandra Hemere interesentus vedīs pastaigā “1000 m Liepājas pilsētas vēsturē”, informē Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja vadītāja Ieva Hmieļevska.

Ikdienā, kājām ejot šo 1 kilometru pa Liepājas centru, reti aizdomājamies par namiem, to seno un tagadējo funkciju, to iemītniekiem, tāpēc ekskursija sniegs nebijušu iespēju uzklausīt zinošus stāstniekus un iekļūt vietās, kas ikdienā nav pieejamas.

Gan svētkus gaidot, gan 17.un 18.martā Liepājā plānoti dažādi kultūras pasākumi. Liepājas tūrisma informācijas birojs radījis tiem papildinājumu sadarbībā ar vairākiem Liepājas gidiem, namīpašniekiem un restorāniem. Tūrisma biroja aicinājums ir svētkus pavadīt kopā ar draugiem vai ģimeni – vispirms doties izzinošā pastaigā vai ekskursijās, tad baudīt maltīti vai dzērienu, un vēlāk apmeklēt kādu no kultūras pasākumiem.

Ekskursija ”1000 m Liepājas pilsētas vēsturē” ļaus ieskatīties 17.-20.gadsimta liepājnieku dzīvē gan tiešā, gan pārnestā nozīmē. Ekskursanti pabūs Liepājas pilsoņa īres namā, kas ir jūgendstila un eklektikas paraugs. Tā šodienas saimnieki ierīkojuši pasta baložu būdu, kas atgādina par cara un Latvijas brīvvalsts laikiem Liepājā, kad šādas būdas bija gandrīz katrā ezermalas namā. Līdzās citiem apskates objektiem, ekskursantiem būs ļauts ieskaitītes arī 18.gadsimta tirgotāja mājā, kur līdz mūsdienām saglabājies manteļskurstenis un gleznojumi uz ēkas iekštelpu sienām. Viens no vecākajiem dzīvojamo namu paraugiem Liepājā ir arī Pētera I namiņš. Koka māja ar sīkrūšu lodziņiem 17. gadsimtā ir bijusi Madam Hoijeres viesnīca, un 1697.gadā te uzņemts Krievijas cars Pēteris I. Ekskursijā uzzināsit arī nostāstus par Imanuela Kanta saistību ar Liepāju, faktus par Liepājas saimniecisko dzīvi, dažādu laiku noliktavu ēkām, kas saglabājušās līdz mūsu dienām, Liepājas pārvaldi un pilsētas rātsnamu likteņiem.

Nozīmīgu gadskārtu šogad piedzīvo arī Liepājas sirds – Rožu laukums. 1910.gadā, Liepājas II būvdrudža laikā tā saukto Neumarkt jeb jaunā tirgus laukumu no Liepājas centra pārcēla uz vietu, kas pašreiz zināma kā Pētertirgus. Strauji augošajai pilsētai un tās turīgajiem pilsoņiem bija jaunas prasības pret vides estētiku, tāpēc labi zināmajam Rīgas ainavu arhitektam Georgam Kufaltam tika pasūtīts centra labiekārtojuma projekts, kas 1911./1912.gadu mijā liepājniekiem ļāva iegūt prestižu pilsētas centru ar Rožu laukumu. Pilsētas tiesības Liepāja ieguva 1625.gadā un šogad svin 387.dzimšanas dienu.

Ekskursijas ”1000 m Liepājas pilsētas vēsturē” sākums 17.martā pulksten 12 Rožu laukumā pie Liepājas reģiona tūrisma informācijas biroja. Ekskursijas maksa – o,40 Ls (četrdesmit santīmi), bērniem līdz 7 gadu vecumam bez maksas.

Ekskursijai iespējams pieteikties gan iepriekš, gan īsi pirms tās sākuma Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojā Rožu laukumā 5/6. Ekskursijai var pieteikties arī pa tālruni 63480808 un e-pastu [email protected]

17.martā ciemiņiem būs atvērts arī Karostas cietums. Pa ceļam no Rīgas uz Liepāju vai sestdienas izbraucienā ārpus pilsētas svētku sajūtu nodrošinās arī Piena muiža un muzejs.

Svētku noskaņas pilnveidošanai Liepājas reģiona tūrisma informācijas birojs aicina svētkus svinētājus pie apģērba spraust lentīti Liepājas karoga krāsas. Lentīte ar saspraudi, tāpat kā citi jautri un asprātīgi suvenīri, sadzīves priekšmeti ar Liepājas simboliku, kā arī mazi un lieli Liepājas karogi ir iegādājami tūrisma birojā. Tikai martā ar atlaidi tūrisma birojā nopērkama vairāk nekā 100 liepājnieku veidotā laikmetīgās arhitektūras grāmata ”Liepājiņa”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz