Svētdiena, 19. maijs Sibilla, Teika, Lita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

2022. gada apskats. Nozīmīgākie notikumi Liepājā

Portāls “liepajniekiem.lv” atskatās uz aizejošā gada spilgtākajiem notikumiem, cilvēkiem un procesiem Liepājā. Šajā materiālā apkopojām, mūsuprāt, nozīmīgākos 2022. gada notikumus.

2022. gada apskats. Nozīmīgākie notikumi Liepājā
Foto: Ģirts Gertsons
Foto: Ģirts Gertsons
31.12.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

JANVĀRIS: Bērna nāve gadumijā savās mājās

Gads sākās ar traģisku notikumu, jo 2021. gada 31. decembra rītā Valsts policijā (VP) tika saņemta informācija no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta, ka kādā dzīvoklī Liepājā atrasts divgadīga bērna līķis ar vairākiem asinsizplūdumiem uz ķermeņa.

Izmeklējot notikušo, VP Kurzemes reģiona pārvaldes

Liepājas iecirkņa amatpersonas notikuma vietā aizdomās par bērna, iespējams, piekaušanu līdz nāvei aizturēja zēna mātes dzīvesbiedru.

Par notikušo bija uzsākts kriminālprocess par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei. Tiesai lūdza piemērot vīrietim drošības līdzekli – apcietinājumu, kas stājās spēkā.

Foto: no istockphoto.com

VP pārstāve Madara Šeršņova informē, ka šobrīd kriminālprocesā vēl notiek pirmstiesas izmeklēšana, bet tiesa lēmusi grozīt aizdomās turētajai personai drošības līdzekli uz citu – ar brīvības atņemšanu nesaistītu. No plašākiem komentāriem policija atturas.

Bērna līķis nosūtīts ekspertīzei, lai noteiktu precīzu nāves iemeslu, tomēr tas plašākai sabiedrībai palicis neatklāts.

Un, lai arī notikušais atkal lika aizdomāties par iespējamu vardarbību ģimenē, jo bāriņtiesai bija signāli par citu šajā ģimenē augušu bērnu, par to, vai apkārtējie spējuši ko darīt, lai novērstu traģēdiju, ir skaidrs, ka patiesību par notikušo varēs noskaidrot vien izmeklēšana.

FEBRUĀRIS: Gandrīz vai grēku plūdi…

Gada sākumā gan Liepāja, gan Dienvidkurzemes novads piedzīvoja tādus plūdus, kādi nebija redzēti gadus piecus.

Gaisa temperatūrai pazeminoties, strauji kusa sniegs, turklāt plosījās vēji un lietus gāza aumaļām. Ūdenstilpēs cēlās līmenis, jūra skalojās pāri krastam.

Briesmīgi applūda Grīzupes iela, kur lietus ūdeņu kolektori bija pilni. Komunālā pārvalde strādāja, līdz izdevās ūdeni novadīt.

Grīzupes iela piedzīvoja nebijušus plūdus. SIA ”Kurzemes būvserviss” strādāja, lai attīrītu zemceļa caurteku, kura nespēja pietiekami ātri ūdeni novadīt. Darbi gan nedeva vēlamo rezultātu, jo caurteka, iespējams, bija izbūvēta ar pārāk šauru diametru. Foto: Ģirts Gertsons

Laukos vairākas upes izgāja no krastiem, applūdinot zemākas vietas. Dabas stihija postīja jūras krastu un kāpas, Vārtājas upes ūdens pārņēma mežus un lauksaimniecības zemes – ziemāju sējumi tika izskaloti, saimnieču zemeņu stādi atradās zem ūdens.

Laukos aktualizējās meliorācijas sistēmu problemātika – grāvji nebija iztīrīti, tāpēc ūdenim nebija, kur palikt.

Eksperti gan situāciju nevērtēja kā katastrofālu, jo nevienu brīdi nenonāca tiktāl, ka cilvēki būtu jāevakuē no mājām, taču kas tik postošs daudzviet sen nebija redzēts.

Šķiet, ka plūdi, vētras un citas dabas stihijas šogad mums tikai lieku reizi atgādināja, ka klimata pārmaiņas ir nopietns drauds un ar sekām nāksies sadzīvot, līdzīgi kā ar neatgriezenisko krasta erozijas procesu. Jautājums ir tikai, vai esam gatavi rīkoties, lai klimata pārmaiņas apstādinātu…

MARTS: Interjera muzejs – pērle tūrisma piedāvājumā

Liepājas muzeja filiāle 17.–19. gs. interjera muzejs “Hoijeres kundzes viesu nams” apmeklētājiem durvis vēra 12. martā. Kopš tā laika muzejs ir ieguvis nozīmīgu vietu Latvijas kultūras mantojuma un tūrisma objektu kartē.

”Muzejs visa gada laikā ir bijis ļoti labi apmeklēts,” pastāsta Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.

”Tas ir kļuvis par stabilu Liepājas apmeklējuma mērķi. Baudīt neparasto piedāvājumu kopā ar 17.–18. gs. krogu brauc ne vien no Latvijas, bet arī attālākām Eiropas vietām.”

Šķiet, pilsēta ar muzeju patiesi lepojas. Ja Liepāju apmeklē augstas amatpersonas, viens no apskates objektiem, ko izrādīt, bieži vien ir jaunatklātā kultūras vieta. Pati ēka atzīta par ”Gada labāko būvi Latvijā 2021”, iegūta ”Eksporta un inovācijas balva 2022”, un ir vēl citi apbalvojumi.

17.–19. gs. interjera muzeja svinīgajā atklāšanā kultūras ministru Nauri Puntuli muzeja vadītāja Ieva Dzintare iepazīstināja ar unikālajiem eksponātiem. Foto: Egons Zīverts

Muzeja interjers nav sastindzis un nemainīgs. Sadarbojoties ar Latvijā atzītiem kultūras mantojuma speciālistiem un kolekcionāriem ārvalstīs, ekspozīcija nepārtraukti tiek papildināta ar jauniem muzeja priekšmetiem, pastāsta D. Kārkla.

Domājot par muzeja attīstību un pilnveidi, Liepājas muzeja darbinieki arī paši cenšas sajust ēku ar sirdi, lai rastu idejas jauniem notikumiem un pasākumiem.

D. Kārkla teic, ka par neatņemamu muzeja daļu ir kļuvusi Maizes diena, kad Aivars Ozols maizes krāsnī cep maizi, radot visā objektā maizes smaržu un mājīguma sajūtu. Cilvēkiem patīk apmeklēt arī neparastās ekskursijas sveču gaismā tumšajās vakara stundās. Atsaucību izpelnījušies arī dzejas pasākumi, kā arī sarunas un muzicēšana Stenderu ģimenes bēniņos.

Nākamā gada sākumā notiks Medību diena, kur būs iespēja nobaudīt medījumu un noskatīties medību suņu parādi.

APRĪLIS: Krievijas krāsu vairs nav

Ņemot vērā Krievijas bruņoto spēku pastrādātās zvērības Ukrainā, Latvijas Ārlietu ministrija aprīļa sākumā nolēma slēgt Krievijas ģenerālkonsulātus Liepājā un Daugavpilī, izraidot 13 diplomātus un darbiniekus. Viņiem Latvija bija jāpamet līdz 30. aprīļa dienas beigām.

Krievijas pārstāvniecība Liepājā, Liepu ielā, 18. aprīlī pārtrauca apmeklētāju pieņemšanu.

Mēneša nogalē bija redzams, ka konsulātā notiek jurģi – no teritorijas tika izvestas mēbeles, pagalmā bija novietots būvgružu konteiners.

Liepājā Krievijas karogs konsulāta teritorijā tika nolaists 28. aprīlī, pēc kā no pagalma izbrauca vairāki transportlīdzekļi ar diplomātiskajiem numuriem.

Krievijas ģenerālkonsulāts Liepājā darbojās gandrīz 30 gadus. Tam punktu pielika Krievijas armijas zvērības Ukrainā. Foto: Egons Zīverts

Savulaik denacionalizētais īpašums Liepu ielā 27 – ēka un zeme, ko konsulāts nomāja, pieder vairākiem privātīpašniekiem. Kopš no īpašuma izvācās konsulāts, jauni īrnieki tajā nav manīti, apliecina kaimiņos dzīvojošie liepājnieki.

Tikmēr Krievijas ģenerālkonsulāta Liepājā konti sociālajos tīklos joprojām ir aktīvi. Tajos regulāri tiek publicēti kaimiņvalsts vēstniecības komentāri par Latvijas notikumiem, mūsu politiķu izteikumiem, informācija par Putina aktivitātēm u.c.

MAIJS: Koncertestrāde ”Pūt, vējiņi!” atkal skan

27. maija pievakarē uz pilnībā atjaunoto, pārbūvēto koncertdārzu ”Pūt, vējiņi!” plūda ļaužu simti. Pirmajam koncertam bija dots zīmīgs nosaukums ”Atgriešanās”, un tajā piedalījās kā latviešu roka un popmūzikas veterāni, tā jaunā paaudze.

Rekonstrukcija bija svinīgi pabeigta, kaut arī vēsturiskās celtnes pārbūvi bija iekavējis gan kovida laiks, gan naudas trūkums, gan izmaiņas būvprojektā un citi šķēršļi.

Uzreiz pēc tās nodošanas ekspluatācijā sākās aktīva apspriešana, kas tajā izdevies labi, kas ne tik labi.

Par ko bija parūpējies arhitekts Mikus Lejnieks ar komandu? Tika saglabāts leģendām apvītā objekta vēsturiskais novietojums un uzcelts jauns koncertu, izrāžu un citu publisku pasākumu rīkošanas komplekss. Nu estrādē ”Pūt, vējiņi!” daudz vairāk sēdvietu – 1400. Plašāka kļuvusi skatuve, augstāk pacelts jumts.

Foto: Egons Zīverts

Lai skaņa būtu pēc iespējas labāka, akustikas uzlabošanai izmantoti īpašie Šrēdera difuzori, pie jaunām, plašām, modernām telpām tikusi aizskatuve utt.

Pašvaldība centusies darīt visu, lai jaunie ”Pūt, vējiņi!” atbilstu 21. gadsimta tehniskajām un visām citām prasībām.

Viss droši vien nav izdevies, pasākumu producentu atsauksmes arī ir dažādas, bet vienlaikus nevar noliegt, ka Jūrmalas parka vide ieguvusi glītu akcentu un koncertdārzs vasarā uz visiem pasākumiem bija ļaužu pilns.

JŪNIJS: Konkurenti apvienojas kvartetā

Politiskajā arēnā šogad pārsteigumu sarūpēja divas līdz šim sīvākās konkurentes mūsu pilsētā – Ulda Seska vadītā Liepājas partija un Jāņa Vilnīša biedrība “Liepājnieki/Latvijas Reģionu apvienība”.

Gatavojoties 14. Saeimas vēlēšanām, tās noslēdza sadraudzības paktu kopā ar Latvijas Zaļo partiju un uzņēmēja Ulda Pīlēna veidoto biedrību.

Lai gan Liepājas partija un J. Vilnīša komanda mūsu pilsētas pašvaldībā ilgus gadus darbojas koalīcijā,

no domes ķēķa puses jau sen izplatījās runas, ka abi politiskie spēki tomēr sēž katra savā ierakumā un savstarpēja uzticēšanās nekad nav valdījusi.

Taču šopavasar jaunās apvienības pārstāvji klāstīja – Ukrainā notiek karš, krīzes laikā Latvijai vēl jo vairāk nepieciešami spēcīgi līderi, tāpēc kopīgā mērķa labā ambīcijas un antipātijas jānoliek malā.

Foto: no Ulda Seska konta feisbukā

Jūnijā Liepājas partijas biedri kongresā oficiāli lēma pārraut ilgus gadus noturīgo nabassaiti ar partiju apvienību ”Zaļo un zemnieku savienība”, tādējādi norobežojoties no kādu laiku cietumā pabijušā premjera amata kandidāta Aivara Lemberga.

JŪLIJS: Šāviens mugurā kaimiņu acu priekšā

12. jūlija vakarā liepājnieku izmantotās saziņas platformas mutuļoja no ziņas par šaušanu Ezerkrastā, kas noslēgusies ar nāvi.

Kad neziņas plīvurs pagaisa, atklājās patiesi šokējoša aina –

bijušo ģimenes locekļu strīda laikā sieviete centusies bēgt, tomēr vīrietis viņu ievilcis atpakaļ dzīvoklī.

Kaimiņi nebija vienaldzīgi un centās iekļūt dzīvoklī, kā arī izsauca policiju, tomēr traģēdiju novērst neizdevās.

Pagalmā pie daudzdzīvokļu mājas, kuras trešajā stāvā norisinājās konflikts, atrasta sieviete, kura vairākas reizes sašauta. Bez mātes palikuši divi bērni… Tikmēr vīrietis atrasts miris, kad policisti uzlauzuši dzīvokļa durvis.

Ezerkrasta mikrorajonā ir daudzdzīvokļu nams pie nama, par vardarbību, kāda norisinājās vienā no dzīvokļiem, daudzi bija šokā, bet vēlākā izmeklēšana atgādināja, ka arī šeit, iespējams, bijusi runa par ilgstošu vardarbību ģimenē, par kuru nevienam nebija pat nojausmas. Foto: aculiecinieks

Vēlāk kļuva zināms, ka iespējamais vainīgais ir Nacionālo bruņoto spēku virsnieks, kurš iepriekš piedalījies militārās misijās ārvalstīs, tostarp Afganistānā, saņēmis nozīmīgu valsts apbalvojumu. Taču izskanēja arī versijas par iespējamu vardarbību ģimenē, kas līdzīgi kā daudzos citos gadījumos Latvijā slēpta, noklusēta un nav pamanīta.

AUGUSTS: Saule, jūra, vējš un viesu pūļi

Pludmale Liepājā allaž bijusi viens no tūrisma magnētiem. Kāds pat joko, ka te neko citu nemaz nevajagot. Un šovasar bija daudz lielisku dienu, kad pludmale patiesi bija ideālākā vieta laika pavadīšanai.

Jau jūnija izskaņā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs ziņoja, ka ir pārspēts līdzšinējais 27. jūnija karstuma rekords Latvijā.

Neraugoties uz to, darba dienu vidū Liepājas pludmale bija ļaužu pilna, tāpat arī jūlija pēdējās dienās sarīkotais pludmales festivāls ”Summer Sound” gāza rekordus un pulcēja desmitiem tūkstošus viesu.

Iepriekšējos gados pludmales festivālu ne vienmēr daba lutināja ar labiem laikapstākļiem. Šogad žēloties bija grēks – ”Summer Sound” divas dienas piepildīja jūrmalu ar ballētāju tūkstošiem. Foto: Ģirts Gertsons

Liepājas Komunālās pārvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls atklāja, ka pludmales sezona sākās agri, šī iemesla dēļ glābšanas dienests atsāka darbu jau 15. maijā.

Gluži kā paredzot tūristu pieplūdumu, Komunālā pārvalde laikus rūpējās par sakārtotu pludmales inventāru – koka laipas, pārģērbšanās kabīnes, norādes zīmes, arī atkritumu urnas un pārvietojamās tualetes. Roņu ielas galā jaunas ģērbtuves un cits labiekārtojums apmeklētāju rīcībā bija jau no peldsezonas sākuma.

Protams, vienmēr var labāk, taču Liepāja cenšas par savu pludmali rūpēties godam, un atpūtnieki novērtē arī labiekārtojumu un burvīgās pastaigu iespējas.

SEPTEMBRIS: Uzbrukums ar nazi skolotājai

24. septembris bija diena, kas skolotājas un mākslinieces Ilzes Elizabetes Romančenko dzīvi vārda tiešā nozīmē sagrieza divās daļās – pirms un pēc.

Kādu sestdienu viņas mākslas studijā F. Brīvzemnieka ielā viņai uzbruka 17 gadus veca Liepājas Valsts tehnikuma audzēkne, kurai Ilze Elizabete bija kursa vadītāja.

Skolotāja izdzīvoja un ir ļoti pateicīga, ka Dievs devis vēl vienu iespēju būt.

Viņa teic vislielākos paldies mediķiem, ikvienam par labām domām, veselības vēlējumiem, tiem, kas ”bija un ir ar mani kopā, palīdz un atbalsta”.

I. E. Romančenko joprojām vēl atlabst pēc piedzīvotā incidenta, cenšas koncentrēties uz labo sev apkārt, taču jautājumu palicis daudz.

Gleznu ”Uz Eņģeļu spārniem” Ilze Elizabete Romančenko radīja pēc piedzīvotā uzbrukuma. ”Caur krāsām un otu triepieniem uz audekla dziedinu sevi. Soli pa solim ejot uz priekšu, dziedējot sevi, savas dvēseles brūces, lai spētu pilnībā atdzimt jaunā veidolā…” viņa raksta. Foto: no Ilzes Elizabetes Romančenko konta feisbukā

Drīz vien pēc šokējošā negadījuma izraisījās diskusijas par to, cik droši ir pedagogiem strādāt iekļaujošajā izglītībā, tostarp ar audzēkņiem, par kuru mentālo veselību un diagnozēm viņus nevienam nav pienākuma informēt.

Arī cietusī skolotāja atzīst, ka ir dusmas par sistēmu, kura slēpj no sabiedrības ar dažādām datu aizsardzības regulām, likumiem, pārprastām liberālām indivīda tiesībām informāciju, kas patiesībā būtu jāzina. ”Uzskatu, ka sistēma ir jāpārskata un jāmaina. Par šo ir jārunā,” viņa ir pārliecināta.

Notikušais raisīja plašas diskusijas arī par to, cik būtiski izglītībā ir veidot savstarpējā uzticībā balstītu sadarbību trijstūrī – pedagogs, vecāks un bērns.

OKTOBRIS: No pilsētvides pazūd okupekļi

Pildot valdības lēmumu, gada otrajā pusē Liepājā sāka padomju režīmu slavinošo pieminekļu demontāžu.

Kā pirmā no pilsētvides pazuda Sarkanās armijas ģenerālmajora Nikolaja Dedajeva plāksne 14. novembra bulvāra un Grīzupes ielas krustojumā, pēc tam pienāca kārta cilnim 14. novembra bulvārī 40a, bet kā pēdējais oktobrī krita piemineklis pilsētas aizstāvjiem jeb granātmetējs kanāla malā Jaunliepājā.

Šī okupekļa nojaukšana nepalika nepamanīta – jau no paša rīta kanāla malā sāka pulcēties liepājnieki, lai vērotu vēsturisko notikumu.

Granātmetējs, metot granātu uz nepareizo, proti, Vecliepājas pusi, kanāla malā slejās 62 gadus. Ne reizi vien pilsētā diskutēja par to, vai šis piemineklis, kas bija kļuvis par 9. maija svinētāju kulta vietu, tomēr nebūtu jāaizvāc.

25. oktobrī tā diena beidzot pienāca. Vieni bronzas figūru grupas nocelšanu no granīta pamatnes uzņēma ar ovācijām, citi sūkstījās, ka ”grib izdzēst viņu piemiņu”.

Kopš granātmetēja Liepājā vairs nav, zināmā mērā beigusies vesela ēra, un šis ir nozīmīgs solis, lai atstātu padomju mantojumu pagātnē. Daudzu galvās gan tas joprojām ir dzīvs, un ar to nākas rēķināties. Foto: Egons Zīverts

Pēc demontāžas skulptūru grupu nogādāja Okupācijas muzeja glabātuvē, bet vietu, kur slejās piemineklis, nolīdzināja, tur uzbēra melnzemi un iesēja zāli. “Izskatās tā, it kā piemineklis tur nekad nebūtu bijis,” drīz pēc tam, kad zālīte jau bija sadīgusi, vērtēja ne viens vien liepājnieks.

NOVEMBRIS: Kuģubūvētavā saplēšas īpašnieki

Vēl nesen Liepājā valdīja pārliecība, ka akciju sabiedrības “Tosmares kuģubūvētava” maksātnespēja patiesībā ir veiksmes stāsts.

SIA “LZK”, kas pārņēma pēdējos gados nīkuļojošās akciju sabiedrības saimniecību, ātri vien spēja veiksmīgi atsākt sniegt kuģa remonta pakalpojumus, kāpināt apgrozījumu un strādāt ar peļņu. Taču te nu bija!

Novembrī rūpnīcas darbinieki laikrakstam ziņoja, ka kuģubūvētavā notiek trakas lietas – reiderisms!

Izrādījās, ka abi “LZK” īpašnieki jau kādu laiku plēšas kā suns ar kaķi, mēģinot viens otru patriekt no uzņēmuma.

Galvenais satraukums Tosmares kuģubūvētavas strādnieku ģimenēm ir, lai īpašnieku savstarpējos strīdos viņi nepaliek bez iztikas līdzekļiem laikā, kad katram eiro ir milzu nozīme rēķinu apmaksai un elementārai izdzīvošanai. Foto: Egons Zīverts

“LZK” vienādās daļās pieder liepājniekam Anatolijam Smirnovam un rīdziniekam Jānim Brakovskim.

A. Smirnovs gan J. Brakovski nekad dzīvē neesot redzējis, vien aktīvi rosoties rīdzinieka pārstāvis Viesturs Ozoliņš, kuram novembra sākumā savdabīgā uzņēmuma dalībnieku sapulcē izdevās A. Smirnovu atcelt no “LZK” valdes locekļa amata.

Viņa vietā V. Ozoliņš vienpersoniski iecēla sevi. Taču ne uz ilgu laiku – šajā amatā V. Ozoliņš pabija vien 15 dienas, jo Ekonomisko lietu tiesa, izskatot A. Smirnova pieteikumu, lēma par pagaidu aizsardzības noteikšanu, saskaņā ar kuru dzēstas 10. novembrī Komercreģistrā ierakstītās ziņas par izmaiņām uzņēmuma valdē.

Tiesas lēmums nozīmēja, ka valdes locekļa amatā 25. novembrī atgriežas A. Smirnovs.

Taču jau šobrīd skaidrs, ka šis stāsts nav beidzies – abas iesaistītās puses nesaskaņas vēl turpina risināt gan ar policijas, gan tiesas starpniecību.

DECEMBRIS: Visi jaunie tramvaji ir klāt

“Var uzskatīt, ka vecās paaudzes vagonu nomaiņa pilnībā noslēgusies,” novembra nogalē ziņoja uzņēmums “Liepājas tramvajs”.

Līdz ar to noslēdzās arī teju divus gadus ilgais jauno tramvaju piegādes seriāls, kam liepājnieki medijos sekoja līdzi ar milzu interesi.

Gribas teikt, ka līdz ar šīm pārmaiņām Liepājas pilsētvide kļuvusi mūsdienīgāka, jo vecie un kantainie vagoni bija savu mūžu nokalpojuši un novecojuši ne tikai fiziski, bet arī morāli.

Iepriekš pilsētas ielās bija vērojami tūristi, kuri, ieraugot Baltijas vecākā elektriskā tramvaja vienības, steigšus vilka ārā fotokameru, lai iemūžinātu šo eksotisko skatu.

Jauni, moderni tramvaji uz līnijas ir liepājnieku lepnums, bet jācer, ka šis transporta līdzeklis būs pieprasīts un biļešu cenas elektroenerģijas pieaugošo tarifu fonā būs pieejamas. Foto: Egons Zīverts

Iespējams, ka paies laiks un līdzīgi kā par citām seno laiku liecībām liepājnieki arī atmiņās par vecajiem vagoniem gremdēsies ar prāvu devu nostalģijas.

Antikvāra cienītājiem gan joprojām ir iespēja ieraudzīt vecos vagonus, kas labāk nekā jaunie ir piemēroti Ziemassvētku rotājumu pielaikošanai.

Subjektīvs, bet visnotaļ trāpīgs vērtējums vēsta, ka tieši Liepājai izdevies radīt krāšņākos svētku tramvajus Latvijā.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Distances līgums

DISTANCES LĪGUMS PAR PAKALPOJUMA ABONEMENTA IEGĀDI INTERNETA VIDĒ 

VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA 

Šis ir distances līgums par satura pakalpojuma pirkumu interneta vidē, turpmāk tekstā – Līgums, kas tiek slēgts starp SIA ”Kurzemes Vārds” (reģistrācijas numurs: 42103002455, juridiskā adrese: Pasta iela 3, Liepāja, LV-3401; epasts: [email protected]), turpmāk tekstā – KV, un personu, kas veic pirkumu, turpmāk tekstā PIRCĒJS, interneta vietnē liepajniekiem.lv, turpmāk tekstā – VIETNE, vai interneta vietnē kurzemes-vards.lv, turpmāk tekstā – VIETNE KV, un abi līgumslēdzēji kopā – LĪDZĒJI. PIRCĒJS, veicot pirkumu VIETNĒ/VIETNĒ KV šī Līguma ietvaros, izsaka piekrišanu tā noteikumiem, ir tiesīgs šos Līguma noteikumus izdrukāt un saglabāt.

 Šī Līguma ietvaros:

  1. PIRCĒJS ir fiziska vai juridiska persona, kura pērk VIETNĒ/VIETNĒ KV maksas satura pakalpojumu nolūkam, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, turpmāk tekstā – PIRCĒJS; 
  2. PAKALPOJUMS ir kāds no šajā punktā uzskaitītajiem satura pakalpojumiem, kurš ir nopērkams VIETNĒ/VIETNĒ KV, un kura abonementu PIRCĒJS ir tiesīgs iegādāties:
  1. Liepajniekiem plus – maksas digitālā satura pakalpojums, tajā skaitā raksti, fotogrāfijas, kas tiek īpaši veidots, atlasīts un publicēts VIETNĒ ar norādi ”plus”,
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements – maksas digitālā satura pakalpojums VIETNĒ KV, tajā skaitā drukātam laikrakstam ”Kurzemes Vārds” (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.) vizuālā un satura apjoma ziņā identiska elektroniska kopija, kā arī pieeja viena mēneša iepriekšējo elektronisko kopiju arhīvam,
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts – papīra formātā iznākošs reģionālais laikraksts (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.), kura piegādi PIRCĒJAM Liepājā un Grobiņā (pilsētā) nodrošina SIA ”AC Kurzemes Vārds”, vai citur Latvijā VAS ”Latvijas Pasts” saskaņā ar tā piegādes grafiku.
  4. PAKALPOJUMA TERMIŅŠ UN CENA

PAKALPOJUMA abonements ir fiksēts termiņā, par noteiktu cenu, kuru KV var mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma (izmaiņas neattiecas uz jau apmaksāto PAKALPOJUMA termiņu), par to PIRCĒJAM paziņojot ne vēlāk kā 30 dienas pirms jaunās cenas stāšanās spēkā. KV un PIRCĒJS  piekrīt, ka izmaiņas PAKALPOJUMA cenā tiek piemērotas jaunajam periodam, noslēdzoties iepriekš apmaksātajam PAKALPOJUMA abonementa termiņam. PAKALPOJUMA abonementa cenā ietverti ir visi uz to attiecināmie nodokļi, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk – PVN) saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem:

  1. Liepajniekiem plus ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 1.99 (viens euro un 99 centi).
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 4.99 (četri euro un 99 centi).
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts ir papīra formāta izdevums par cenu – EUR 8.95 (astoņi euro un 95 centi) vienam mēnesim.
  4. PAKALPOJUMA IEGĀDE UN NORĒĶINI 

Šajā Līguma sadaļā tiek aprakstīta PAKALPOJUMA iegādes kārtība un samaksa par PAKALPOJUMA  abonementa iegādi. 

2.1. PAKALPOJUMU Pircējs var iegādāties tikai pēc reģistrēšanās VIETNĒ/VIETNĒ KV. Lai iegādātos PAKALPOJUMA abonementu, Pircējam jāizvēlas tā apmaksas veids, ievadot KV pieprasīto informāciju. Ar šī līguma akceptu PIRCĒJS apliecina, ka ir nepārprotami sapratis, ka PAKALPOJUMA  abonementa iegāde ir maksas pakalpojums, kā arī  ir iepazinies ar šī Līguma saturu. 

2.2. PAKALPOJUMA  abonementu PIRCĒJS  iegādājas, izmantojot norēķinu karti vai ar SMS (maksa tiks iekļauta PIRCĒJA mobilā sakaru pakalpojumu sniedzēja rēķinā), un tas tiek noformēts kā regulārs maksājums, tā termiņam automātiski pagarinoties uz nākamo fiksēto 4 (četru) nedēļu termiņu PAKALPOJUMAM Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements, bet uz nākamo kalendāro mēnesi pagarinoties automātiski PAKAPLOJUMAM Kurzemes Vārds drukātais laikraksts abonementam , un samaksu  par PAKALPOJUMA abonementu automātiski ieskaitot KV bankas kontā, līdz brīdim, kad PIRCĒJS izvēlēsies pārtraukt PAKALPOJUMA abonementa pirkšanu VIETNĒ, reģistrētajā profilā aktivizējot PĀRTRAUKT ABONĒŠANU.

  1. PAKALPOJUMA ABONEMENTA KURZEMES VĀRDS DRUKĀTAIS LAIKRAKSTS PIEGĀDES UZSĀKŠANA.
    1. Ja PIRCĒJS ir veicis PAKALPOJUMA samaksu darba dienā līdz plkst.14.00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar nākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc divām darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
    2. Ja PIRCĒJS ir veicis samaksu darba dienā pēc plkst 14:00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar aiznākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc trim darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
  2. ATTEIKUMA TIESĪBAS 

KV Šī Līguma ietvaros ar PAKALPOJUMU Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements sniedz pakalpojumu, kas atbilst digitālā satura priekšapmaksas pakalpojumam tiešsaitē (digitālā satura kā e-publikāciju piegāde, kas netiek piegādāta patstāvīgā datu nesējā), pieejams pēc pieprasījuma un tā piegāde tiek uzsākta ar PAKALPOJUMA  abonementa apmaksas brīdi, kurā automātiski PAKALPOJUMA abonements tiek aktivizēts. PIRCĒJS  piekrīt, ka ar PAKALPOJUMA  aktivizēšanas brīdi tiek uzsākta PAKALPOJUMA lietošana, līdz ar to PIRCĒJS atsakās no 14 dienu atteikuma tiesībām un samaksātās summas atmaksas, pamatojoties uz MK 20.05.2014. noteikumu Nr.255 ”Noteikumi par distances līgumu” 22.13.punkta noteikumiem.

  1. LĪDZĒJU ATBILDĪBA

LĪDZĒJS neatbild par otra LĪDZĒJA saistībām pret trešām pusēm, ja tādas veidojas saistībā ar šī līguma realizāciju. LĪDZĒJIi vienojas, ja kāds no tiem nepilda savus pienākumus saskaņā ar Līgumu Force majeure apstākļu dēļ, tas ir atbrīvojams no atbildības par Līguma neizpildi vispār vai Līguma pienācīgu neizpildi. Ar Force majeure tiek saprasti jebkādi no LĪDZĒJA gribas neatkarīgi apstākļi (ja LĪDZĒJS  ir rīkojies saprātīgi un godīgi), kuru rezultātā nav bijis iespējams izpildīt pienācīgi vai izpildīt vispār saistības un ja šos apstākļus nebija iespējams paredzēt ne vien attiecīgajam LĪDZĒJAM, bet jebkurai citai personai, kas darbojas vai darbotos attiecīgā LĪDZĒJA nozarē, kā arī, ja šos apstākļus nebija iespējams novērst ar saprātīgiem un godīgiem paņēmieniem.

  1. KONFIDENCIALITĀTE 

Visa informācija, kas nav publiski pieejama un ko kāds no LĪDZĒJIEM sniedz viens otram Līguma izpildes laikā vai tā atklājas pildot darba pienākumus, tajā skaitā informācija par finanšu stāvokli, izmantotām tehnoloģijām un datorprogrammām, PAKALPOJUMA un VIETNES attīstības plāniem, tiek atzīta un uzskatīta par konfidenciālu. 

Par konfidenciālu netiek uzskatīta šāda informācija, ja pirms tās iegūšanas, tāda jau bija otra LĪDZĒJA rīcībā, vai tā bija publiski vispārzināma, un, ja šādas informācijas  saņemšanas brīdī, uz to nebija attiecināts konfidencialitātes nosacījums; 

  1. AUTORTIESĪBAS

Šī Līguma ietvaros KV piešķir PIRCĒJAM  vispārējo licenci PAKALPOJUMAM. PIRCĒJAM aizliegts izmantot PAKALPOJUMA laikā pieejamo digitālo saturu darbībām, kuras neparedz šis līgums, t.sk., kopēt, pavairot, publicēt vai kā savādāk to izmantot  bez KV rakstveida piekrišanas un pretēji Autortiesību likuma tiesību normu prasībām. KV garantē, ka ar visām digitālā satura platformas liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements veidošanā iesaistītām personām ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru autortiesības uz PAKALPOJUMĀ pieejamo digitālo saturu un tā platformas risinājumiem pieder KV un tam nav zināma neviena trešā persona, kura varētu šīs KV tiesības apstrīdēt, kā arī likt šķēršļus PAKALPOJUMA izmantošanai un/vai izplatīšanai.

  1. DATU APSTRĀDE

LĪDZĒJI piekrīt, ka katrs LĪDZĒJS kā datu apstrādes pārzinis un personas datu operators šā Līguma darbības laikā manuāli un/vai elektroniski apstrādā (ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, bloķēšanu vai dzēšanu) no otra LĪDZĒJA saņemtus datus, tikai ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. Datu apstrādes mērķis un nolūks: līguma slēgšana, rēķinu sagatavošana un nosūtīšana, maksājumu pārvaldīšana, savstarpējā saziņa un sadarbības nodrošināšana, efektīvu KV pārvaldības procesu nodrošināšana, biznesa plānošana un analīze, pretenziju un/vai pieteikumu izskatīšana un apstrāde, jaunumu izsūtīšana ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. KV ievēro PIRCĒJA norādījumus, lieto nepieciešamos tehniskos līdzekļus un veic organizatoriskos pasākumus, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi. Personas dati tiks glabāti elektroniskā formā visā Līguma darbības laikā, kā arī piemērojamajos normatīvajos aktos noteiktajā noilguma termiņā, kura ietvaros var tikt iesniegtas sūdzības, celtas prasības un ierosināti līdzīgi procesi. LĪDZĒJS var nodot otra LĪDZĒJA personas datus piesaistītajiem apstrādātājiem, kuri šī līguma ietvaros sniedz grāmatvedības, juridiskos, IT vai cita līdzīga veida pakalpojumus. Noslēdzot Līgumu, PIRCĒJS piekrīt datu apstrādei, atjaunošanai un uzglabāšanai, identifikācijai, informācijas nosūtīšanai par PAKALPOJUMA izmaiņām un piedāvājumiem utml. PIRCĒJS, kurš šī Līguma ietvaros ir patērētājs, ir tiesīgs pieprasīt KV bez maksas izsniegt tā rīcībā esošo informāciju par PIRCĒJA personas datiem, ir tiesīgs pieprasīt to labošanu vai dzēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs atsaukt savu iepriekš izsniegto piekrišanu personas datu apstrādei. Šajā sadaļā noteiktie pienākumi ir spēkā neierobežotu laiku un paliek spēkā arī tad, ja kāds no LĪDZĒJIEM vienpusēji atkāpjas no Līguma, vai ja Līgums izbeidzas citādi.

  1. CITI NOTEIKUMI

Šis Līgums stājās spēkā, PIRCĒJAM veicot PAKALPOJUMA abonementa pirkumu VIETNĒ, piekrītot tā noteikumiem un samaksājot abonementa maksu. Līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku un ir spēkā līdz uzņemto saistību izpildei. Tāpat PIRCĒJS ir tiesīgs atteikties no PAKALPOJUMA abonementa, veicot atbilstošas izmaiņas VIETNĒ. Atteikums šajā gadījumā attiecas uz turpmāko abonēšanas periodu, par kuru PIRCĒJS nav veicis samaksu un/vai neplāno to darīt. Jebkuru strīdu starp LĪDZĒJIEM, kas izriet no šī Līguma, LĪDZĒJI apņemas risināt pārrunu ceļā. Ja nav izdevies atrisināt strīdu bez tiesas starpniecības, strīds tiek izskatīts Latvijas Republikas tiesā.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz