Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ar salmonelozi saslimušo skaits Liepājas bērnudārzā “Liepiņa” pieaug līdz 23; ticamākais inficēšanās iemesls – higiēnas prasību neievērošana bērnudārzā

Ar salmonelozi saslimušo skaits Liepājas bērnudārzā “Liepiņa” pieaug līdz 23; ticamākais inficēšanās iemesls – higiēnas prasību neievērošana bērnudārzā
25.03.2013 14:12

Atslēgvārdi

Bērnudārzā “Liepiņa,” kur pašlaik jau ir atklāti 23 bērnu saslimšanas gadījumi ar salmonelozi, izmeklēšana vēl turpinās, tomēr speciālisti uzskata, ka ēdiens inficēts ar baktērijām pirmsskolas izglītības iestādē, aģentūru BNS informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sabiedrisko attiecību pārstāve Laura Ševčenko.

Viņa uzsvēra, ka, visticamāk, vainīgs nav ēdiena piegādātājs, bet gan inficēšana ir saistīta ar higiēnas prasību neievērošanu, visticamāk, ēdiena sadales vai izsniegšanas laikā.

SPKC epidemiologi konstatēja, ka bērni saslima laika periodā 8. līdz 11.martam, tāpēc arī sākotnēji izskanēja ziņas par krietni mazāku saslimušo skaitu. Bērnudārza “Liepiņa” saslimšanas gadījumi ir konstatēti trijās no astoņām bērnudārza grupām.

Bērniem konstatēti tādi saslimšanas simptomi kā paaugstināta ķermeņa temperatūra, slikta dūša, vemšana, caureja un sāpes vēderā. “Saslimšanas gaita ir vidēji smaga un viegla, lielākā daļa bērnu ārstējas ģimenes ārsta uzraudzībā,” pastāstīja Ševčenko.

Epidemiologi bērnudārzam ir snieguši nepieciešamās rekomendācijas, kas jāievēro, lai šādi saslimšanas gadījumi turpmāk nenotiktu.

Salmoneloze ir bakteriāla infekcijas slimība, kam raksturīgi šādi simptomi: pēkšņas galvassāpes, drudzis, slikta dūša, sāpes vēderā, caureja, vemšana, dehidratācija vecāka gadagājuma cilvēkiem un bērniem. Inkubācijas periods ilgst 6 līdz 72 stundas.

Ar salmonelozi var inficēties ar kontaminētu jeb piesārņotu pārtiku. Tās var būt jēlas, nepietiekoši termiski apstrādātas olas, piens, piena produkti, gaļa, īpaši mājputnu gaļa, zivis, garneles; vai ar ēdienu, kas pagatavots no šiem termiski neapstrādātiem produktiem. Inficēšanās notiek, lietojot uzturā ēdienus, kas pagatavoti apstākļos, kur netiek ievērotas sanitārās normas – salmonellas tiek pārnestas no jēliem uz gataviem pārtikas produktiem ar rokām, virtuves priekšmetiem un virsmām.

BNS

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz