liepajniekiem.lv
Nav kulinārijas konkurss
Liepājas Bērnu un jaunatnes centra metodiķe Marina Vikaine stāsta, ka šāda pasākuma pirmsākumi meklējami jau pirms 12 gadiem.
Sākotnēji pasākums tika koncentrēts vairāk uz vēderpriekiem, bet, pamanot, ka, ēdot kūku, mazie prātvēderi vēl ir gatavi pļāpāt ilgi un dikti, izlemts rīkot arī erudīcijas konkursu.
5. klases bērni izvēlēti ar nodomu, jo viņi ir tie, kuri sper lielu soli, pārejot no sākumskolas uz lielo skolu. ”Gribam dot viņiem tādu patīkamu stimulu, saliedēšanos, kopīgu komandas darbu, kas parādītu, ka arī tālāk skolas gaitās viss ir interesanti un forši.
Tā kā mīlestība iet caur vēderu, man šķiet, šis ir brīnišķīgs veids, kā visiem kopā nosvinēt Latvijas dzimšanas dienu.”
M. Vikaine novērojusi, ka šo ideju atzinīgi vērtē vairākas skolas, dažas no tām pat tradīciju lēnām pārņem, un arī citas klases skolā gatavo svētku kūku.
”Manuprāt, šī ir ļoti jauka iniciatīva. Ir Latvijas dzimšanas diena, un dzimšanas dienās ir jāēd kūkas. Šogad piedalās deviņas komandas (viena skola izveidoja divas), tātad būs deviņas kūkas. Dalībnieku gan ir mazāk nekā citus gadus, tomēr mēs par to neskumstam – zinām, ka skolās šobrīd tiek piedāvāta ļoti plaša kā mācību, tā interešu izglītības programma, bērni ir nodarbināti dažādās jomās.
Divus gadus organizējām kūku gatavošanu attālināti, bērni darbojās skolas telpās un sūtīja mums bildes, tur bija ļoti skaisti darbi,” atceras metodiķe.
Katrai komandai piešķirtas trīs jau gatavas biskvīta plātnes, viņi var izpausties ar pildījumu, dekorēšanu, galda noformējumu.
Daži izvēlas ievārījumu un putukrējumu vai kādu paštaisītu krēmiņu, citi uzsver veselīgu dzīvesveidu, tie vairāk izvēlas biezpienu un augļus. ”Jāsaprot, ka tas nav kulinārijas un mājturības konkurss, tas ir vairāk par radošumu un svinīgu kopā būšanu. Te bērni iemācās arī to, cik dažādi mēs patiesībā esam. Tematiski skolēniem šoreiz esam devuši lielāku brīvību, tā ir Latvijas dzimšanas dienas svētku kūka – pārējo viņi var improvizēt atbilstoši saviem uzskatiem,” stāsta M. Vikaine.
Acīs prieks un aizrautība
Kad pasākums atklāts un bērniem ierādītas klases, kurās viņi varēs darboties, sākas liela kņada. Mazie velk priekšautus un steidzas uz ierādītajām telpām, līdzi nes ogu un cepumu traukus, kāds aizsteidzas ar mikseri, cits sāk locīt salvetes un gatavot galdautus.
Kādā no klasēm dzirdam miksera rūkoņu, tur ieejot, satiekam meitenes no J. Čakstes Liepājas 10. vidusskolas. Skola šogad pārstāvēta divās komandās.
Vienā no komandām kūkmeistares ir Estere, Alise un Līva. Viņas pildījumam izvēlējušās saldo biezpiena masu, vidējai plātnei vidū izgriezušas caurumu, kuru aizpildījušas ar dzērveņu džemu, ko pašas taisījušas.
Vēl pildījumam meitenes sablendējušas zemenes ar cukuru, cerot panākt garšas nianses, kuras būtu saldskābas. Dekorācijām plānots izmantot zemeņu ievārījumu, kas papildināts ar dzērvenēm un pūdercukuru, tādējādi veidojot Latvijas karoga simboliku. Apkārt kūkai tiks likti balti bezē cepumi. Sagatavoti arī mazi karodziņi, ko papildus iestiprināt kūkā.
Otru komandu pārstāv Dita un Elizabete. Viņas gatavo kūku ar jāņogu mērci un putukrējumu, dekorēšanai plāno izmantot dažādas ogas, bezē cepumus un svaigumam piparmētras zariņu. Pēc sarunas Dita apņēmīgi turpina putot saldo krējumu, kamēr Elizabete jau sagatavoto masu smērē uz biskvīta plātnēm.
Liepājas 8. vidusskolas galda dekorētāji Elīza, Kristaps un Enija cītīgi rosās svinību zālē. Skolēni atklāj, ka viņiem nav zināms, kāda tieši būs skolasbiedru taisītā kūka, jo ar kūkmeistariem norunāts, ka tas būs pārsteigums. Vienojušies un saskaņojuši bērni neko neesot, bet ir pārliecināti, ka viss izdosies lieliski.
Interesantu izvēli izdarījuši Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolas 5. klases bērni. Viņiem izlemts, ka galdu dekorē puiši, bet kūku gatavo meitenes.
Leons, Kristians un Daniels vareni pacentušies ar galda dizainu – sagatavojuši galda kartes un toņu izvēlē pieturējušies pie sarkanbaltsarkanās krāsas.
Kad galds saklāts, puiši stāsta, ka gaida arī erudīcijas spēli, īpaši gatavojušies gan neesot, jo tāpat visu par Latviju labi zinot. ”Galu galā mums līdzi ir vēsturnieks,” viens klasesbiedrs norāda uz otru un smaida.
Savukārt Anna, Henrijs un Amanda no Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolas galda klāšanai idejas meklējuši pinterestā, tur viss esot ļoti skaists un ir no kā iedvesmoties.
Viena no interesantākajām lietām, ko bērni izmantojuši, – katram priekšā nolikuši zeltītu kartona pamatnīti un nokaisījuši to ar pūdercukuru, uz tās plānots likt kūku. ”Mums būs ļoti garšīga kūka ar banāniem un ”Oreo” cepumiem,” saka Anna un pastāsta, ka arī mājās labprāt cep svētku kūkas.
Kūkas degustē un vērtē
Darboties prieks bija acīmredzams, tomēr, kad galdi uzklāti un kūkas nodemonstrētas, tās tika arī cītīgi vērtētas. Žūrija no katras kūkas nogaršoja nelielu gabaliņu un vērtēja, kura tad ir tā gardākā, kura skaistākā.
Žūrijā darbojās Liepājas Valsts tehnikuma Viesmīlības nodaļas konditorijas skolotāja Ineta Moiseņa, audzēknes Paula Šuklā un Alīna Slūtiņa, mājturības pulciņa skolotāja Liene Lazdupa no Bērnu un jaunatnes centra un Jauniešu mājas padomes pārstāves Elīna Vītoliņa un Eleonora Kuzičkina.
Labākie erudīcijā izrādījās Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskolas, 7. vidusskolas un Katoļu pamatskolas bērni, viņi ieguva 31 punktu. Otro vietu ar 29 punktiem saņēma Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskola, savukārt 8. vidusskola ieguva 28 punktus.
Žūrija atzinusi, ka visinteresantāk kūkas dekorējuši 7., 15. un Liedaga vidusskolas bērni. Nomināciju ”Labākais galda klājums” ieguva Katoļu pamatskola (specbalva par “dzintaru galdu”), 8. vidusskola un 7. vidusskola, kas saņēma arī gardākās kūkas titulu.
Kopvērtējumā: 1. vieta – 7. vidusskolas 5.a un 5.b klases apvienotajai komandai, skolotājs Raivo Bērziņš. 2. vieta – Katoļu pamatskolas 5. klases komandai ar skolotāju Lieni Mileiko, savukārt 3. vieta – Oskara Kalpaka Liepājas 15. vidusskolai, skolotāja Anita Strazdiņa.
Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.