Ēdināšanas uzņēmumiem jāuzlabo paškontrole
Sabiedrības veselības aģentūras Liepājas filiāles speciālisti, tiekoties ar Pārtikas un veterinārā dienesta, Izglītības pārvaldes un Veselības inspekcijas speciālistiem un ģimenes ārstiem, secinājuši, ka pārtikas uzņēmumu īpašniekiem īpaša uzmanība turpmāk jāpievērš atbilstošas un pilnvērtīgas paškontroles sistēmas uzturēšanai un risku novērtējumam, kā arī jāpastiprina veicamie pasākumi akūtu zarnu trakta infekciju izplatības profilaksei.
Šādas tikšanās organizētas saistībā ar šoruden notikušo masveida saslimstību ar salmonelozi piecās mūsu pilsētās izglītības iestādēs, kurām ēdienu piegādāja no ēdināšanas uzņēmuma “Māras lācis”. Kā teikts SVA apkopotajā informācijā, salmonelozes uzliesmojumu veicinājušas paškontroles sistēmas nepilnības un higiēnas noteikumu neievērošana pārtikas uzņēmumā. Atgādināsim, ka šoruden notikušais slimības uzliesmojums, kad ar salmonelozi inficējās 119 cilvēku, lielākoties bērni no 2 līdz 11 gadu vecumam, bija lielākais Latvijā kopš 2001.gada. Uzliesmojuma epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā SVA speciālisti pārbaudīja 730 kontaktpersonas infekcijas skartajās izglītības iestādēs. Tika atklāti 88 ar salmonelozi inficēti cilvēki jeb 74 procenti no visiem salmonelozes gadījumiem šajā uzliesmojumā.
“Kurzemes Vārds”