Kad tirgus attiecības iesaldējas
"Kurzemes Vārds"
“Rīt gan laikam vairs laukā nestāvēsim. Ir auksti, salu sola vēl lielāku,” sacīja gandrīz visi vakar Pētertirgū satiktie pārdevēji. Baidoties no aukstuma, pircēji palikuši kūtri un neiet no mājām ārā. Ja nav pircēju, nav vērts salt.
Vakar, apstaigājot tirgus laukumu, bija labi redzams, ka ārpusē ar savu preci uzturas tikai retais. Nojumē, kur tirgo dārzeņus, bija trīs tirgotāji. Mājražotājs, grobiņnieks Aivars Rencis pircējiem piedāvāja paša skābētos kāpostus un gurķus, kā arī sautētos kāpostus un vārītās bietes. Esot saģērbies kārtīgi, jo aiz letes stāvot jau no pusdeviņiem rītā. Palikšot līdz četriem pēcpusdienā. Galvenais, lai kājas siltas! A. Rencis teica, ka visu dienu pavadot laukā un nemaz neejot iekšā skārņos sildīties, citādi, laukā iznākot, esot tiešām auksti.
Sanitai Zigmanei uz letes bija dažādi konservi, lociņi, vārītas bietes un zem ledus kārtiņas spainītī peldēja gan marinēti gurķi, gan bietes. Viņai kājās kārtīgi zābaki, kuros vairāki pāri zeķu. Mugurā gan tikai divi džemperi, veste un virsjaka. Pats galvenais – kustēties. Bet cita pārdevēja, kas savu vārdu neatklāja, sacīja, ka kājās uzvilkusi divus pārus vilnas zeķu un briežādas zābakus.
Pie tiem pārdevējiem, kas darbojās laukā, varēja nopirkt ne tikai skābētus kāpostus, lociņus, sālītas sēnes, bet arī paštaisīto “Vīriešu zapti” (tomāti ar papriku un ķiplokiem), bebru dziedzeru uzlējumu, medu, zemes tauku uzlējumu, kaltētas baravikas, zemes taukus, smiltsērkšķu, priežu čiekuru, plūškoku ziedu sīrupu, svaigas dzērvenes vai dzērveņu sulu, cidoniju sukādes, ābolu sulu, mārrutkus un citas mājās gatavotas garšīgas, veselīgas lietas. Vakar laukā, kur puķu galdi, sēdēja tikai viena kundze ar dažiem pašgatavotiem vainadziņiem kapu rotāšanai.
Dārzeņu – kartupeļu, burkānu, kāpostu u.c. – pārdevējus sala laikā var atrast skārņu pagrabstāvā, kur zivju produkcijas stendi. Turpat skārņos kāda kundze piedāvāja uzplaucētas hiacintes.